16 jurnalişti din Turcia au fost închişi pentru "apartenenţă la o organizaţie teroristă"

Ultima actualizare: 16-06-2022 15:06
Motivele pentru care Turcia și-a schimbat numele. Asocierea cu curcanul, unul dintre ele
Getty

Şaisprezece jurnalişti turci au fost închişi joi pentru "apartenenţă la o organizaţie teroristă" la Diyarbakir, în sud-estul majoritar kurd al Turciei, conform actului de detenţie consultat de AFP.  

Lucrând pentru media şi companii de producţie apropiate de HDP (Partidul Democrat al Poporului, prokurd), 20 de jurnalişti au fost reţinuţi la 8 iunie pentru "apartenenţă la secţiunea de presă" a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat drept organizaţie teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Aflaţi în arest de atunci, 16 dintre ei au fost închişi joi, printre care Serdar Altan, co-preşedinte al unei asociaţii de jurnalişti, acuzaţi de "apartenenţă la o organizaţie teroristă", conform actului de detenţie şi unuia dintre avocaţii jurnaliştilor, Resul Temir, intervievat de AFP, potrivit Agerpres.

Ceilalţi jurnalişti au fost eliberaţi sub control judiciar.

Conform unor media locale, jurnaliştii au fost interogaţi de procuror în legătură cu conţinutul articolelor lor.

"Acest lucru ne face să ne gândim la o manevră pre-electorală împotriva clasei politice kurde, pentru a o priva de mijloace de exprimare", a reacţionat reprezentantul în Turcia al organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu, interogat de AFP.

El a subliniat de asemenea că aceste arestări survin într-un moment în care Turcia spune că pregăteşte o ofensivă împotriva combatanţilor kurzi în nordul Siriei.

ONG-urile denunţă cu regularitate erodarea libertăţii presei în Turcia, care se plasează locul 149 din 180 în clasamentul pe 2022 al libertăţii presei publicat de RSF.

HDP, al treilea cel mai mare grup politic din parlamentul turc, este acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că este "vitrina politică" a PKK.

Din 2016, sute de membri ai HDP au fost arestaţi, printre care şi carismaticul său lider, Selahattin Demirtas, închis în ciuda unor proteste europene.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO