14 ani de la războiul din Osetia de Sud. Ce s-a întâmplat în Georgia în august 2008 și repercusiunile în prezent

14 ani de la razboiul din Osetia de Sud
Profimedia

În urmă cu 14 ani, izbucnea războiul din Osetia de Sud între Georgia și Rusia. Conflictul a durat doar cinci zile, dar analiștii de politică internațională spun că a fost un preambul a ceea ce se întâmplă în perioada aceasta în Ucraina.

Războiul din Ucraina ar fi putut fi împiedicat dacă Europa și alții ar fi „reacționat în mod adecvat” la războiul Rusiei cu Georgia în urmă cu 14 ani, susțin mai mulți experți internaționali.

Expertul George Mchedlishvili, din partea Chatham House, a declarat pentru Euronews că, iertând Rusia, Occidentul a încurajat regimul de la Moscova în planurile sale față de Ucraina.

Războiul din Osetia de Sud a izbucnit în noaptea de 7 spre 8 august 2008 și a durat până pe 12 august, când cele două părți au ajuns la o formă de pace și Rusia și-a retras trupele din Georgia. Dar ecoul celor cinci zile de conflict au fost mai puternice decât se așteptau mulți.

Istoria relațiilor dintre Osetia de Sud, Georgia și Rusia

Pentru a înțelege ce s-a întâmplat în Georgia în 2008, este nevoie de o scurtă istorie a situației politice din zonă.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În 1920, Osetia a susținut Kremlinul, atunci când Armata Roșie a invadat Georgia, la scurt timp după Primul Război Mondial. După încorporarea în Rusia, Osetia a devenit o regiune autonomă, având o parte la nord de Munții Caucaz – Osetia de Nord și una la sud – Osetia de Sud.

70 de ani mai târziu, în 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, Georgia și-a declarat independența, iar Osetia de Sud a fost separată de Rusia.

După venirea la putere a lui Zviad Gamsakhurdia, un lider naționalist georgian, în Osetia de Sud a început să se dezvolte un sentiment separatist. Unii analiști spun că Moscova nu a fost străină de aceste inflamări anti-Tbilisi. Rusia dorea să slăbească Georgia, ca răzbunare pentru separarea de URSS. Cert este că în 1992, Osetia de Sud a cerut separarea de administrația gruzină.

După trei ani de violențe sporadice, Rusia, Osetia de Sud și Georgia au semnat un acord de încetare a focului în 1992 prin care a fost instalată o forță de menținere a păcii tridirecțională.

Acest lucru a adus o pace relativă până la alegerile prezidențiale din 2004, când președinte al Georgiei a fost ales Mihail Saakașvili.

Acesta dorea să încorporeze Osetia de Sud în Georgia, dar doi ani mai târziu, în Osetia a fost organizat un referendum, iar populația s-a exprimat în majoritate covârşitoare împotriva ideilor lui Saakașvili.

Începerea războiului din Osetia de Sud

În următorii doi ani, tensiunile au continuat să escaladeze, cu Tibilisi nemulțumit de influența tot mai mare a Rusiei în Osetia și Moscova iritată de dorințele gruzinilor de a se alătura NATO și UE.

La începutul lunii august 2008 au izbucnit o serie de violențe între trupele georgiene și forțele separatiste osete, iar guvernul de la Tbilisi a trimis trupe terestre și aeriene pentru a ocupa principalul oraș din Osetia de Sud, Tskhinvali.

În noaptea de 7 spre 8 august, tancurile Rusiei au intrat în Osetia de Sud sub pretextul că vin în ajutorul cetățenilor săi - mulți oseți având pașapoarte rusești.

În câteva zile, Rusia a preluat controlul, i-a alungat pe georgieni din Osetia de Sud și a atacat chiar suburbiile capitalei Tbilisi.

Câți oameni au fost uciși

La sfârșitul celor cinci zile de război, au fost pierdute aproape 800 de vieți, potrivit unei misiuni oficiale de constatare trimisă de UE.

De asemenea, observatorii Human Rights Watch au constatat că au fost comise „numeroase încălcări ale legilor războiului” de către toate părțile implice în conflict.

Rapoartele internaționale au notat că în zilele de după retragerea trupelor gruzine, forțele din Osetia de Sud „au distrus în mod deliberat și sistematic satele etnice georgiene” din zonă.

Un raport oficial al UE, făcut public în 2009, arată că Georgia a început conflictul cu Rusia, dar că Moscova se afla în spatele unei lungi istorii de provocări și a reacționat disproporționat.

Ce s-a întâmplat după război

În urma negocierilor dintre cele două părți, Rusia și-a retras trupele din Georgia pe 12 august 2008 și a recunoscut independența Osetiei de Sud și a unei alte regiuni, Abhazia.

De asemenea, legăturile diplomatice dintre Tbilisi și Moscova au fost întrerupte.

În 2022, după izbucnirea războiului din Ucraina, Osetia de Sud a anunțat că va organiza un referendum privind alipirea la Rusia

Consecințele războiului din Osetia de Sud

„Partea care a pierdut cel mai mult în urma conflictului a fost Osetia de Sud. Din punct de vedere economic, este o zonă foarte deprimantă acum. Se bazează în totalitate pe finanțarea Rusiei, dar din cauza corupției, banii Rusiei nu ajung la populație”, a explicat Mchedlishvili.

Răsunetul pe plan internațional al conflictului din Osetia de Sud se văd și astăzi, la 14 ani după intrarea trupelor ruse în Georgia.

„Rusia a arătat că poate încălca dreptul internațional, poate invada alte țări și poate scăpa cu asta, lucru pe care l-a repetat în Ucraina cu consecințe mult mai mari”, a spus Max Fras, membru al Institutului European al Școlii de Economie din Londra.

„Cred că, dacă Occidentul ar fi reacționat în mod adecvat la ocuparea Osetiei de Sud în 2008, Crimeea și războiul din Ucraina ar fi putut să nu se fi întâmplat”, a concluzionat și Mchedlishvili.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Joe Biden, ironizat în urma unei povești cu unchiul său mâncat de canibali, după ce s-a prăbușit cu avionul
Joe Biden, ironizat în urma unei povești cu unchiul său mâncat de canibali, după ce s-a prăbușit cu avionul

Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare după ce a povestit o istorie de familie, pe cea a unchiului său, despre care a presupus că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fațada principală a clădirii fostei Burse din Copenhaga s-a prăbușit în urma incendiului. Momentul a fost filmat
Fațada principală a clădirii fostei Burse din Copenhaga s-a prăbușit în urma incendiului. Momentul a fost filmat

Faţada principală a fostei Burse din Copenhaga s-a prăbuşit la trei zile după ce clădirea a fost mistuită de un incendiu puternic.

Două fetițe de 6 și 11 ani au fost înjunghiate în apropierea școlii, în Franța. Agresorul a fost arestat
Două fetițe de 6 și 11 ani au fost înjunghiate în apropierea școlii, în Franța. Agresorul a fost arestat

Atac armat în Franța. Două fetițe de 6 și 11 ani au fost înjunghiate cu un cuțit în apropierea școlii în care învață, în Strasbourg. Agresorul, un individ cu probleme psihice, a fost arestat.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.