11 civili au fost uciși de aviația rusă și siriană. Printre victime se află 6 copii
11 civili, printre care o femeie şi 6 dintre copiii ei, au fost ucişi sâmbătă în raiduri aeriene ale regimului de la Damasc şi ale aviaţiei ruse în nord-vestul Siriei.
Informația a fost furnizată de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), la o zi după bombardamentele asupra unei tabere de refugiaţi în aceeaşi regiune, transmite AFP, potrivit Agerpres.
În raidurile care au vizat satul Dayr Sharqi, în sudul provinciei Idlib, au fost ucişi o femeie şi şase dintre copiii ei, cu vârste între 4 şi 18 ani, a indicat OSDO.
Alţi patru civili au murit în raiduri ale aviaţiei ruse asupra altor localităţi din provincia Idlib, a precizat OSDO.
Vineri, 15 civili, printre care şase copii, au fost ucişi în lovituri aeriene ale aviaţiilor siriană şi rusă, mai ales împotriva unei tabere de refugiaţi, a anunţat aceeaşi sursă.
De mai multe zile, forţele pro-regim au înaintat pe teren şi speră să recucerească oraşul Khan Sheikhoun, situat pe autostrada care traversează provincia Idlib, legând Damascul de Alep (nord), toate aflate sub controlul guvernului.
Idlib, unde trăiesc în jur de 3 milioane de persoane, a făcut obiectul unui acord încheiat în septembrie 2018 între Ankara şi Moscova pentru crearea unei 'zone demilitarizate', vizând evitarea unei ofensive de anvergură a regimului.
Jihadiştii grupării Hayat Tahrir al-Cham (HTS) au refuzat însă să se retragă din zonă, astfel încât acordul nu a fost aplicat niciodată în totalitate.
Regimul sirian şi Rusia şi-au intensificat la sfârşitul lui aprilie bombardamentele asupra regiunii Idlib şi a zonelor adiacente din provinciile Alep, Hama şi Lattakia, teritorii controlate de gruparea HTS, creată de fosta aripă siriană a Al-Qaida.
Cel puţin 850 de civili au fost ucişi de la sfârşitul lui aprilie în violenţele din aceste regiuni, a indicat OSDO, iar peste 400.000 au fost nevoiţi să se refugieze, potrivit ONU, care a vorbit despre pericolul unei 'catastrofe' umanitare.
Războiul din Siria, declanşat în 2011, s-a soldat până acum cu peste 370.000 de morţi şi mai multe milioane de refugiaţi.