Copiii britanicilor care s-au alăturat ISIS au interzis în UK. „Vor deveni teroriști”

13-08-2019 19:36


copii jucandu-se in Raqqa, capitala statului islamic

Copiii britanicilor care au fugit în Siria să se alăture grupării Stat Islamic nu vor fi primiți în Marea Britanie, ar fi decis guvernul de la Londra.

Circa 70.000 de femei și copii care au fugit înainte de prăbușirea „califatului” ISIS sunt ținuți acum în tabere ale Forțelor Democrate Siriene, aflate în nordul Siriei. Dintre ei, cel puțin 30 sunt britanici, notează The Independent.

Serviciile de securitate din Marea Britanie, dar și din alte țări se tem că proprii lor cetățeni care au fugit în Siria să se alăture ISIS se pot întoarce acasă și pot plănui atacuri. Guvernul britanic crede că femeile pot reprezenta un risc la fel de mare pentru securitatea națională precum luptătorii bărbați.

Autoritățile siriene și Administrația Trump au făcut presiuni puternice asupra guvernului de la Londra să primească înapoi minorii ținuți în zonele periculoase.

Decizia de a lăsa copiii britanici în zonele de război a fost luată de Sajid Javid, înainte de a părăsi Ministerul de Interne pentru fotoliul de la Finanțe, notează The Time.

Javid a ajuns la concluzia că ar fi prea periculos să trimită oficiali în Siria, pentru a aduce înapoi copiii. El s-a mai temut că primirea minorilor va deveni un argument juridic pentru ca părinții lor să ceară, de asemenea, revenirea pe teritoriu britanic.

Unele țări europene, între care Franța, Germania, Norvegia și Danemarca, au decis, totuși, să-i primească pe unii dintre copii,
mare parte din ei fiind orfani ai căror părinți au murit în ultimele zile ale „califatului”.

Autoritățile kurde, responsabile de organizarea taberelor, susțin că decizia guvernului de la Londra este „o mare greșeală” deoarece expune copiii riscului radicălizării și recrutării de către grupările teroriste.

„Dacă acești copii nu se întorc în țările lor și nu sunt integrați în comunitățile lor, cu toții vor deveni teroriști”, a declarat Abdulkarim Omar, responsabil în cadrul administrației care controlează taberele.

„Acești copii au fost aduși într-un mediu dominat de terorism, au fost îndoctrinați cu ideologia teroristă, mai ales copiii de peste 8 ani. Ținerea lor într-un mediu radicalizat nu va face decât să creeze o nouă generație de teroriști, care va pune în pericol întreaga comunitate internațională”, a mai explicat el, pentru The Independent.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Independent.co.uk

VIDEO PROTVPLUS.RO