Experți: ISIS nu a fost niciodată înfrânt. Membrii săi voi răpi, ucide, viola, trafica


Ultimul update: Miercuri 14 August 2019 21:54
Data publicarii: Miercuri 14 August 2019 21:25
Categorie: Stiri externe
Luptator ISIS

Gruparea Statul Islamic în Irak şi în Siria nu a fost înfrântă cu adevărat, iar reapariţia sa, sub acest nume sau altul, este doar o chestiune de timp, avertizează oficiali şi experţi.

Contrazicându-l pe preşedintele american Donald Trump, care susţine că organizaţia jihadistă a fost înfrântă, rapoarte recente ale unor grupuri de reflecţie, ONU, dar şi Pentagon prezintă o organizaţie cu siguranţă privată de o aşezare teritorială şi trecută în clandestinitate, dar care este activă în continuare, dispunând de mii de combatanţi, de milioane de dolari şi de o reţea de propagandă şi susţinere mondială.

Într-un raport intitulat „Nu vorbiţi despre o întoarcere: persistenţa Statului Islamic”, cabinetul de analiză Soufan Center apreciază că „ISIS este în viaţă şi sănătos în Irak şi în Siria”.

„Este clar că ISIS este în măsură să-şi menţină insurecţia într-un viitor previzibil. Nu se pune problema întoarcerii sale în Irak şi Siria: gruparea şi membrii ei nu au plecat niciodată de acolo”, scrie Soufan Center, potrivit News.ro.

Pierderea treptată a teritoriului pe care-l controla, în faţa unei coaliţii internaţionale supraputernice, nu a fost dublată de o fugă sau o demobilizare a combatanţilor săi, ci de o dispersare, de o trecere în clandestinitate, favorizate de proasta guvernanţă a zonelor eliberate, retragerea forţelor americane şi disensiuni în rândul adversarilor săi.

Într-un raport făcut public marţi, inspectorul general al Pentagonului apreciază că „chiar dacă şi-a pierdut «califatul» teritorial, ISIS şi-a consolidat capacităţile insurecţionale în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru”.

SI a putut „regrupa şi susţine operaţiuni” în aceste două ţări, în parte pentru că forţele locale „rămân incapabile să menţină operaţiuni pe termen lung, să efectueze operaţiuni simultan sau să păstreze teritoriul pe care l-au eliberat”, adaugă inspectorul.

Subminarea autorității

Într-un raport ce datează de la jumătatea lui iulie, Consiliul de Securitate al ONU apreciază, la rândul său, că „ISIS se adaptează, se consolidează şi creează condiţiile unei eventuale resurgenţe în bastioanele sale din Irak şi Siria”.

„Procesul este tot mai avansat în Irak, unde se află liderul său Abu Bakr al-Baghdadi şi majoritatea conducătorilor săi”, adaugă experţi de la ONU.

Zone gri există atât în Irak, cât şi în Siria, prost controlate de către autorităţi, în care celule ISIS au putut să se reconstituie, notează autorii acestor rapoarte.

În alte părţi, celule clandestine au recurs la asasinate ţintite, atentate, ambuscade, răpiri, ameninţări, cu scopul de a-şi slăbi inamicii.

O campanie de incendiere a recoltelor s-a desfăşurat în această vară în mai multe regiuni, cu scopul de a submina puteri locale şi a le demonstra incapacitatea de a controla şi reconstrui zonele devastate de război.

Deturnând sloganul ISIS „Menţinere şi extindere”, grupul de reflecţie Rand Corp şi-a intitulat raportul, apărut săptămâna trecută, „Revenire şi extindere?”.

Potrivit experţilor de la Rand, care au studiat „finanţele şi perspectivele Statului Islamic după Califat”, gruparea ar putea să dispună în continuare de o comoară de război de peste 400 de milioane de dolari, ascunsă sub o multitudine de forme diferite şi clandestine, în Siria, în Irak şi în ţările vecine.

„Gruparea a fost dată deja ca învinsă. Talentul său de a se finanţa prin activităţi criminale se va dovedi util: membrii săi voi răpi, ucide, viola, trafica, pentru a-şi procura banii necesari supravieţurii”, adaugă aceşti experţi.

Într-o înregistrare video postată duminică de oragnul său de propagandă Amaq, a doua înregistrare video după înfrângerea sa militară din martie, ISIS a ameninţat să-şi intensifice „lupta” împotriva coaliţiei conduse de Statele Unite şi aliaţii săi kurzi.

„Focul bătăliei între noi şi ei a fost reaprins şi va creşte”, ameninţă ISIS, pe fundalul imaginilor unor execuţii.

Sursa: News.ro

Copiii britanicilor care s-au alăturat ISIS au interzis în UK. „Vor deveni teroriști”
Copiii britanicilor care s-au alăturat ISIS au interzis în UK. „Vor deveni teroriști”
Statul Islamic a anunţat o nouă ofensivă şi atentate.
Statul Islamic a anunţat o nouă ofensivă şi atentate. "Focul luptei se va intensifica"
ONU avertizează: Europa, lovită de un nou val de atacuri teroriste
ONU avertizează: Europa, lovită de un nou val de atacuri teroriste
Statul Islamic a anunţat o nouă ofensivă şi atentate.
Statul Islamic a anunţat o nouă ofensivă şi atentate. "Focul luptei se va intensifica"
ONU avertizează: Europa, lovită de un nou val de atacuri teroriste
ONU avertizează: Europa, lovită de un nou val de atacuri teroriste
Trump amenință Europa cu eliberarea a mii de luptători ISIS din Siria
Trump amenință Europa cu eliberarea a mii de luptători ISIS din Siria
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eric Gardner
Polițist concediat în SUA, la 5 ani după ce a asfixiat un afro-american
Operațiune de amploare, după ce un regizor polonez a dispărut când se plimba cu barca
Copiii unor luptători ISIS, repatriați în Germania. Anunțul ministerului de Externe
Soţia lui Netanyahu a făcut scandal în avion şi a aruncat pâinea la primirea în Ucraina
Rusia cere ca Transnistria să revină în componența Republicii Moldova
Anunţul oficial al lui Putin privind incidentul nuclear din Rusia. "Am trimis experţi"
Bomba Irlanda de Nord
O bombă care viza poliţişti a explodat în Irlanda de Nord, aproape de frontieră
Americanii au testat una dintre rachetele interzise până acum prin tratatul cu Rusia
Carusel interzis, într-un parc din Germania. Ce se întâmpla atunci când era pornit
Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor
Fostul presedinte al Sudanului, acuzat de corupţie, a primit 90 milioane de dolari de la saudiţi
Un cuplu riscă 6 ani de închisoare, după ce a furat nisip de pe o populară plajă din Italia