1000 de cutremure si 100.000 de alunecari de teren in ultimele ore in Noua Zeelanda. Imagini surprinse din elicopter
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit duminica coasta estica a noii zeelande a fost urmat de peste 1000 de replici si de 100.000 de alunecari de teren.
Potrivit Geonet, in ultimele 12 ore in Noua Zeelanda s-au inregistrat peste 300 de cutremure iar de duminica incoase peste 1200 de replici au fost simtite, relateaza The Guardian. In urma replicilor autoritatile au semnalat 100.000 de alunecari de teren care au taiat caile de acces rutiere si feroviare catre Kaikoura. In aceasta localitate de aproximativ 2.000 de locuitori, situata la 90 de kilometri nord de Christchurch, se afla intre 600 si 1.000 de turisti veniti sa admire balenele. Fortele de salvare din Noua Zeelanda, ajutate de o nava a marinei si mai multe elicoptere, au fost mobilizate pentru a evacua turistii, blocati in zona afectata.
6 pm update: 25 eqs in the last hour, 313 eqs since 6 am today and 1212 eqs since the M7.5. Kaikoura Earthquake. #eqnz pic.twitter.com/wCwmZYHBzb
— GeoNet (@geonet) November 15, 2016
Autoritatile din Noua Zeelanda evacueaza orasul Wellington
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
In urma cutremurului din Noua Zeelanda si a replicilor acestuia , autoritatile din orasul Wellington se tem ca mai multe cladiri s-ar putea prabusi si au luat decizia de a evacua localitatea din Insula de Sud. Sute de turisti, dar si localnici vor fi evacuati astazi.
Fortele de ordine au continuat sa inchida mai multe strazi din oras si sa izoleze portiuni intregi, in urma replicilor care zguduie in continuare zona, relateaza Reuters.
Devastare totala
Cutremurul de duminica, cu magnitudinea 7,8 de la miezul noptii, urmat de o replica cu magnitudinea de 6,3 luni dupa-amiaza, a provocat devastare totala in unele zone, unde reconstructia va dura luni de zile si va costa sute de milioane de dolari, a declarat prim-ministrul John Key,
Agentia de monitorizare a seismelor GeoNet informeaza ca replica de luni dupa-amiaza, de la ora locala 13:34, a avut epicentrul la o adancime de 35 km, in zona in care s-a produs si primul cutremur. Prim-ministrul John Key a survolat cu elicopterul zonele afectate de pe coasta de est a Insulei de Sud si a precizat ca a surprins scene de devastare totala, unde vor fi necesare luni de zile pentru reconstructie, cu costuri de sute de milioane de dolari.
Cutremurul din cursul noptii a provocat moartea a doua persoane. Un barbat a murit dupa ce casa s-a prabusit peste el, dintre daramaturi fiind salvate ulterior alte doua persoane de catre pompieri. Cealalta victima a murit din cauza complicatiilor medicale intr-o localitate rurala aflata la nord de Christchurch.
Cutremurul initial s-a produs la putin dupa miezul noptii la o adancime de 15 km si a suscitat temeri privind producerea unui tsunami de amploare. Ulterior, avertizarea de tsunami a fost ridicata. Coasta estica a Insulei de Sud a fost cea mai afectata de cutremurul de la miezul noptii, o alunecare masiva de teren distrugand o portiune a autostrazii in apropiere de orasul Kaikoura.
Fortele aeriene neozeelandeze, care folosesc un aparat de zbor Orion pentru a supraveghea drumurile de pe coasta de est a Insulei de Sud, au postat pe internet fotografii cu pagubele produse de seism. In imagini se poate vedea cum caderile de stanci de mari dimensiuni au distrus sectiuni din drumul de coasta si din calea ferata adiacenta. Mai multe orase din apropierea epicentrului, inclusiv Kaikoura si Waiau, au fost izolate de alunecari de teren si fisuri mari pe soselele aferente.
Luni dupa-amiaza, apararea civila le cerea locuitorilor dintr-o zona din apropiere de raul Clarence sa incerce sa ajunga in zone inalte, imediat dupa ce un baraj format in urma unei alunecari de teren a fost strapuns, provocand un val mare care risca sa le puna vietile in pericol. Cutremurul a provocat pagube majore nu numai infrastructurii, ci si locuintelor individuale. “Totul a cazut, de peste tot. Cuptorul cu microunde din bucatarie a cazut si el de pe raft”, a povestit o locuitoare din apropiere de Waiau pentru postul public de radio.
Multi locuitori au postat pe Twitter imagini cu avariile produse la locuinte pe Twitter, in care se pot vedea bucati prabusite din tavan sau hornuri distruse, utilizand hashtag-ul #eqnz. Serviciile de transport cu feribotul intre Insula de Sud si Insula de Nord au fost sistate pentru a evalua pagubele, a anuntat KiwiRail.
Cutremurul a provocat insa pagube si in nordul tarii, inclusiv in capitala Wellington, unde consiliul municipal le-a cerut locuitorilor sa nu iasa luni in centrul orasului din cauza sticlei sparte. Prim-ministrul John Key a postat pe internet o inregistrare video in care prezinta pagubele produse in propriul birou, precizand ca s-a spart "multa vesela si pahare".
Key a vorbit despre “o noapte inspaimantatoare” pentru multi neozeelandezi si a precizat ca probabil va dura ceva timp pana va putea fi facuta o evaluare a pagubelor produse de cutremur. “Acum, la lumina zilei, putem folosi capacitatile noastre militare pentru a ne asigura ca realizam o evaluare a pagubelor totale, dar cred ca va trece ceva timp pana la vom intelege pe deplin”, a afirmat el. In 2011, un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la Christchurch, provocand moartea a 185 de oameni si pagube materiale majore.