10.000 de oameni au protestat la Istanbul. Politia a intervenit cu gaze lacrimogene


Ultimul update: Joi 26 Decembrie 2013 09:04
Data publicarii: Luni 23 Decembrie 2013 07:39
Categorie: Stiri externe
Proteste in Istanbul

Circa 10.000 de manifestanti s-au adunat duminica in piata Kadikoy din Istanbul, pentru a cere demisia Guvernului condus de Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP).

Fortele de ordine turce au lansat gaze lacrimogene si au folosit tunuri cu apa impotriva manifestantilor care denuntau proiectele imobiliare ale Guvernului si acuzatiile de coruptie care il vizeaza, relateaza AFP.

O vasta afacere de coruptie a fost dezvaluita saptamana trecuta, aceasta implicand numeroase persoane intre care fii de ministru in exercitiu, oameni de afaceri si presedintele director general al bancii publice Halbank.

Politia a confiscat 4,5 milioane de dolari ascunsi in cutii de pantofi la domiciliul presedintelui Halbank, Suleyman Aslan, a anuntat saptamana trecuta presa turca.

Unii manifestanti agitau cutii de pantofi.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a calificat ancheta privind suspiciunile de coruptie drept o operatiune calomnioasa ce urmareste sa descalifice partidul sau, aflat la putere din 2002, in apropierea alegerilor municipale decisive din martie.

Proiecte de urbanism ambitioase, demarate la initiativa lui Erdogan, fost primar al Istanbulului, au fost la originea unei vaste miscari de protest antiguvernamental in iunie, cand politia a dispersat manifestantii care ocupau un parc vizat de proiecte de urbanism.

Cel putin sase persoane au murit si alte 8.000 au fost ranite in cursul celor trei saptamani de manifestatii si confruntari cu politia.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO