21 Decembrie, 24 de ani de la Revolutie. Protestele din Capitala s-au incheiat fara incidente majore

×
Codul embed a fost copiat

Sute de protestatari s-au adunat, sambata seara, in Piata Universitatii din Bucuresti, unde a venit si liderul Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, care a fost insa alungat din multime, dupa un schimb de replici cu mai multi manifestanti.

UPDATE 23:00 Protestul de sambata seara din Bucuresti s-a incheiat in jurul orei 22.45, cand ultimii manifestanti aflati in rondul de la Universitate au parasit zona, traficul rutier fiind reluat pe toate arterele.

UPDATE 22:00 Protestatarii din Capitala au revenit la Universitate, dupa ce au scandat in Piata Victoriei si in Piata Revolutiei si au blocat succesiv bulevardele Balcescu, Magheru si Lascar Catargiu, dar si Calea Victoriei, trafic rutier fiind oprit, in prezent, in rondul de la Piata Universitatii.

In jurul orei 21.30, ei au plecat din Piata Revolutiei spre Piata Universitatii, scandand pe traseu "Uniti, salvam toata Romania!".

UPDATE 21:19 Un manifestant dintre cei ajunsi sambata seara in Piata Revolutiei, cunoscut ca participant la majoritatea protestelor din Bucuresti, s-a urcat pe o masina a Jandarmeriei, de unde a coborat dupa cateva minute, dupa ce a fost convins de un negociator.

Citește și
crematoriu bucuresti
19 decembrie ’89 - Cadavrele sunt arse,iar cenusa este aruncata intr-o gura de canal,langa Bucuresti
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Dupa ce manifestantul a coborat de pe masina Jandarmeriei, protestatarii au scandat "Jandarmeria apara hotia!", iar apoi "Uniti, salvam Jandarmeria!".

In Piata Revolutiei se afla, la ora transmiterii acestei stiri, cateva sute de protestatari, traficul rutier fiind blocat pe Calea Victoriei.

UPDATE 21:06 Protestatarii din Bucuresti au plecat din fata sediului Guvernului, unde au protestat aproximativ o ora, si se indreapta spre Piata Revolutiei, pe Calea Victoriei, traficul rutier pe aceasta artera fiind blocat in prezent.

UPDATE 20:29 Protestatarii din Capitala plecati in mars de la Universitate au ajuns in Piata Victoriei, unde traficul rutier este blocat, iar cordoane de scutieri sunt masate la sediul Guvernului.

In randul fortelor de ordine se afla si negociatori ai Jandarmeriei.

UPDATE 19:45 Protestatarii din Bucuresti, al caror numar a crescut la aproximativ 1.000, au plecat de la Universitate, in mars, spre Piata Romana, si intentioneaza sa ajunga ulterior in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, traficul rutier pe bulevardul Magheru fiind blocat in prezent.

Manifestantii sunt in majoritate tineri, insa printre ei se afla si copii, dar si persoane de peste 40-50 de ani. Printre ei se afla si persoane care se declara revolutionari, dar si tineri care au scandat cantece din "repertoriul" galeriilor de fotbal.

Nemultumirile lor sunt diverse, de la cele legate de clasa politica la cele de tip ecologist. Ei flutura steaguri tricolore si afiseaza bannere cu mesaje ca "Adevarata Romanie se afla in strada, nu la microfon" si "Oligarhia distruge Romania".

Pe traseul protestatarilor se afla numeroase dispozitive ale fortelor de ordine, inclusiv masini ale Jandarmeriei.

Incepand cu ora 17.30, protestatarii s-au adunat, cu bannere si steaguri tricolore, atat in zona fantanii de la Universitate, cat si pe trotuarul de la Teatrul National.

In mijlocul lor a venit, cu un steag, si liderul Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, care a fost insa apostrofat de cativa manifestanti si obligat sa iasa din multime.

In jurul orei 18.00, protestatarii au intrat pe carosabil, blocand circulatia pe bulevardul Nicolae Balcescu. In zona se afla si politisti de la Rutiera.

Pe unul dintre bannerele manifestantilor este scris mesajul "Adevarata Romanie se afla in strada, nu la microfon".
Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare, pe internet circuland si un manifest denumit "Declaratia de la Bucuresti. 21 decembrie 2013", in care se cere, printre altele, demisia Guvernului si a sefului statului, "abrogarea" noilor modificari aduse Codului penal si interzicerea mineritului pe baza de cianuri si a fracturarii hidraulice.

Printr-un alt anunt, oamenii au fost chemati sa aprinda o lumanare in memoria eroilor cazuti in Revolutie si sa refaca, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat in Capitala si duminica trecuta, pentru mentinerea ordinii fiind mobilizati 600 de jandarmi. Manifestatia, neautorizata, a fost marcata de incidente dupa ce o parte a protestatarilor au blocat bulevardul Regina Elisabeta si Calea Victoriei, iar apoi au incercat sa forteze cordonul de jandarmi din fata sediului Guvernului. Cinci protestatari au fost ridicati si amendati cu cate 500 de lei.

Seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, a spus, o zi mai tarziu, ca la protest au fost mai multi membri ai unor galerii de fotbal, niciunul dintre acestia nefiind sanctionat pana la acel moment. Potrivit lui Olaru, acestia urmau sa fie identificati dupa vizionarea imaginilor, in conditiile in care au aprins torte in timpul manifestatiei si chiar au aruncat cu acestea spre fortele de ordine.

Olaru a mai spus ca a fost pentru prima data in cele 18 saptamani in care au fost organizate mitinguri neautorizate in Piata Universitatii cand grupurile de suporteri sunt acceptate de catre protestatari.
 

UPDATE 18:00. Mihail Neamtu este inlaturat de catre oamenii care se afla in Piata Universitatii, care il numesc "politruc".

 

Protestul a fost anuntat in ultima saptamana pe Facebook, acolo unde a fost folosit si un hashtag special pentru manifestatiile de azi: #21dec.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Banner la depunerea de coroane in memoria eroilor: Intrebati-l pe Iliescu cine a deturnat Revolutia
Banner la depunerea de coroane in memoria eroilor: Intrebati-l pe Iliescu cine a deturnat Revolutia

Revolutionarii care participa sambata, in Capitala, la ceremoniile depunerii de coroane in memoria eroilor din 1989 au afisat bannere cu mesaje ca "Intrebati-l pe Iliescu cine a deturnat Revolutia.

19 decembrie ’89 - Cadavrele sunt arse,iar cenusa este aruncata intr-o gura de canal,langa Bucuresti
19 decembrie ’89 - Cadavrele sunt arse,iar cenusa este aruncata intr-o gura de canal,langa Bucuresti

 In dimineata zilei de 19 decembrie 1989, familiile celor ucisi in primele zile de revolta, vin sa ridice trupurile neinsufletite ale acestora de la morga Spitalului Judetean din Timisoara.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.