1 milion de tineri aleg sa se izoleze si nu mai ies din dormitor cu anii. Fenomenul ingrijorator cu care se confrunta Japonia
Tinerii din Japonia trec printr-o criza sociala de proportii. Fenomenul "Hikikomori', o criza sociala si de sanatate, afecteaza peste 1 milion de japonezi, care renunta la orice forma de interactiune pentru a trai in solitudine.
Acestia aleg sa se izoleze de lumea inconjuratoare si se inchid in dormitoarele lor, preferand sa se joace pe calculatoare sau sa se uite la manga.
Japonia are de infruntat o criza sociala destul de grava. 1 milion de tineri, in special barbati, fug de interactiune si socializare si se retrag in lumea lor, evitand orice contact social. Fenomenul se numeste "Hikikomori' si afecteaza nu doar aspectele sociale, ci si economia Japoniei.
Alegeri 2024
12:08
Cine iese în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Situatia ingrijoratoare i-a determinat pe medici sa analizeze acest fenomen. Unul dintre putinii experti este doctorul Takahiro Kato, care se teme ca nu cumva si viitoarele generatii sa fie atinse de aceasta criza. Impreuna cu o echipa de specialisti de la Universitatea Fukuoka, acesta incearca sa gaseasca metode de a-i ajuta pe acesti barbati se se reintregreze in societate. El sustine ca a intalnit cateva cazuri extreme, in care barbati de 50 de ani erau izolati de mai bine de trei decenii.
Acesta declara ca cei care aleg acest stil de viata sunt inteligenti si au la indeamana foarte multe resurse, dar aleg sa se instraineze de familie si sa traiasca o viata solitara.
"Sunt cu adevarat ingrijorat de acest fenomen, care a ajuns sa afecteze 1% din populatia Japoniei. Majoritatea sunt absolventi de facultate, care nu muncesc si traiesc izolati. E clar ca asta are un impact puternic si asupra economiei, dar e si trist pentru vietile lor" a declarat Takahiro Kato pentru Daily Mail.
Yuto Onishi este un tanar de 18 ani care nu a parasit dormitorul timp de 3 ani, pana acum 6 luni, cand si-a facut curaj sa ceara ajutor si sa urmeze un tratament. Zilele si le petrecea dormind, in timp ce noptile si le petrecea pe internet sau citea manga. Presiune de la scoala, dupa ce a inceput sa ia note mai slabe si sa nu mai fie liderul clasei, l-ar fi impins catre aceasta decizie extrema.
"Odata ce experimentezi acest mod de viata, incepi sa pierzi legatura cu realitatea. Stiam ca sunt anormal, dar nu voiam sa schimb nimic. Ma simteam in siguranta aici" a spus Onishi pentru ABC.
Japonia este o cultura total diferita fata de celelalte, multi considerand-o bizara. "In tarile vestice, daca stai inchis in casa mai mult timp, cineva vine si te scoate afara. In Japonia nu se intampla asa. Cadrul de desfasurare s-a schimbat, ne indreptam foarte mult catre realitati virtuale, se petrece foarte mult timp in fata calculatoarelor si a ecranelor si prea putin in viata de zi cu zi" a dezvaluit Dr Kato.
Cauzele acestui fenomen straniu dar si tratamentul raman inca necunoscute si este o adevarata provocare pentru medici sa ii readuca la un standard normal din punct de vedere social pe acesti tineri.
"Cazurile acestea au fost tratate din punct de vedere psihologic, dar nu este doar vorba despre o boala mintala. Lucram acum si la aspectele sociale si biologice pentru a oferi un diagnostic multi-dimensional" a spus doctorul Kato. Unul dintre pacientii lui, in varsta de 23 de ani, face terapie de mai bine de un an, iar printre cauzele izolarii sale se numara presiunea din partea mamei de a avea numai note bune la scoala.
Specialistii incearca astfel, sa previna extinderea fenomenului "Hikikomori" asupra viitoarelor generatii, care ar putea schimba astfel total cultura japoneza.