1 milion de tineri aleg sa se izoleze si nu mai ies din dormitor cu anii. Fenomenul ingrijorator cu care se confrunta Japonia

tineri japonia

Tinerii din Japonia trec printr-o criza sociala de proportii. Fenomenul "Hikikomori', o criza sociala si de sanatate, afecteaza peste 1 milion de japonezi, care renunta la orice forma de interactiune pentru a trai in solitudine.

Acestia aleg sa se izoleze de lumea inconjuratoare si se inchid in dormitoarele lor, preferand sa se joace pe calculatoare sau sa se uite la manga.

Japonia are de infruntat o criza sociala destul de grava. 1 milion de tineri, in special barbati, fug de interactiune si socializare si se retrag in lumea lor, evitand orice contact social. Fenomenul se numeste "Hikikomori' si afecteaza nu doar aspectele sociale, ci si economia Japoniei.

Situatia ingrijoratoare i-a determinat pe medici sa analizeze acest fenomen. Unul dintre putinii experti este doctorul Takahiro Kato, care se teme ca nu cumva si viitoarele generatii sa fie atinse de aceasta criza. Impreuna cu o echipa de specialisti de la Universitatea Fukuoka, acesta incearca sa gaseasca metode de a-i ajuta pe acesti barbati se se reintregreze in societate. El sustine ca a intalnit cateva cazuri extreme, in care barbati de 50 de ani erau izolati de mai bine de trei decenii.

Acesta declara ca cei care aleg acest stil de viata sunt inteligenti si au la indeamana foarte multe resurse, dar aleg sa se instraineze de familie si sa traiasca o viata solitara.

Citește și
tanar dependent
Din ce in ce mai multi adolescenti romani, dependenti de droguri. Marturia unui parinte: "Mi-a vandut si papucii din casa"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Sunt cu adevarat ingrijorat de acest fenomen, care a ajuns sa afecteze 1% din populatia Japoniei. Majoritatea sunt absolventi de facultate, care nu muncesc si traiesc izolati. E clar ca asta are un impact puternic si asupra economiei, dar e si trist pentru vietile lor" a declarat Takahiro Kato pentru Daily Mail.

Yuto Onishi este un tanar de 18 ani care nu a parasit dormitorul timp de 3 ani, pana acum 6 luni, cand si-a facut curaj sa ceara ajutor si sa urmeze un tratament. Zilele si le petrecea dormind, in timp ce noptile si le petrecea pe internet sau citea manga. Presiune de la scoala, dupa ce a inceput sa ia note mai slabe si sa nu mai fie liderul clasei, l-ar fi impins catre aceasta decizie extrema.


"Odata ce experimentezi acest mod de viata, incepi sa pierzi legatura cu realitatea. Stiam ca sunt anormal, dar nu voiam sa schimb nimic. Ma simteam in siguranta aici" a spus Onishi pentru ABC.

Japonia este o cultura total diferita fata de celelalte, multi considerand-o bizara. "In tarile vestice, daca stai inchis in casa mai mult timp, cineva vine si te scoate afara. In Japonia nu se intampla asa. Cadrul de desfasurare s-a schimbat, ne indreptam foarte mult catre realitati virtuale, se petrece foarte mult timp in fata calculatoarelor si a ecranelor si prea putin in viata de zi cu zi" a dezvaluit Dr Kato.

Cauzele acestui fenomen straniu dar si tratamentul raman inca necunoscute si este o adevarata provocare pentru medici sa ii readuca la un standard normal din punct de vedere social pe acesti tineri.

"Cazurile acestea au fost tratate din punct de vedere psihologic, dar nu este doar vorba despre o boala mintala. Lucram acum si la aspectele sociale si biologice pentru a oferi un diagnostic multi-dimensional" a spus doctorul Kato. Unul dintre pacientii lui, in varsta de 23 de ani, face terapie de mai bine de un an, iar printre cauzele izolarii sale se numara presiunea din partea mamei de a avea numai note bune la scoala.

Specialistii incearca astfel, sa previna extinderea fenomenului "Hikikomori" asupra viitoarelor generatii, care ar putea schimba astfel total cultura japoneza.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Avertisment ingrijorator al oamenilor de stiinta: Marea Britanie ar putea fi lovita de un
Avertisment ingrijorator al oamenilor de stiinta: Marea Britanie ar putea fi lovita de un "tsunami de asteroizi"

Oamenii de stiinta sustin ca, desi nu se afla pe ruta directa a asteroizilor, exista riscul ca Marea Britanie sa fie lovita de un tsunami de asteroizi, care s-ar putea forma in urma unui asa-numit "coridor" al acestor obiecte.

Din ce in ce mai multi adolescenti romani, dependenti de droguri. Marturia unui parinte:
Din ce in ce mai multi adolescenti romani, dependenti de droguri. Marturia unui parinte: "Mi-a vandut si papucii din casa"

Romania se confrunta cu o situatie alarmanta: din ce in ce mai multi tineri se lupta cu dependenta de droguri, anunta autoritatile. Ingrijorator este ca varsta a scazut la 15 ani

Selfie-uri indecente, in prezenta propriilor copii. Fenomenul ingrijorator care a pus stapanire pe intreaga lume
Selfie-uri indecente, in prezenta propriilor copii. Fenomenul ingrijorator care a pus stapanire pe intreaga lume

Fenomenul selfie a pus stapanire pe intreaga planeta, de la tineri la batrani, de la mici la mari si pana la mame. Insa, unele poze sunt cu adevarat revoltatoare si arata gradul de nepasare al acestora din urma in privinta copiilor lor.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.