Prima tara din lume care cumpara date din dosarele "Panama Papers". Cateva sute de cetateni vor fi anchetati


Ultimul update: Sambata 10 Septembrie 2016 07:28
Data publicarii: Miercuri 07 Septembrie 2016 18:07
Categorie: Panama Papers
Panama Papers, dosar

Un guvern european a decis, in premiera, sa plateasca pentru date despre evazionistii mentionati in "Panama Papers".

Danemarca va plati unei surse anonime mai multe milioane de coroane pentru informatii cu privire la cateva sute de cetateni danezi mentionati in scandalul 'Panama Papers' despre un vast sistem de evaziune fiscala, a declarat miercuri ministrul danez de Finante, Karsten Lauritzen, informeaza DPA.

Karsten Lauritzen a precizat ca in vara acestui an autoritatile daneze au primit o oferta de la o sursa anonima privind informatii despre aproximativ 600 de cetateni danezi mentionati in scandalul 'Panama Papers'.

"Totul sugereaza ca este vorba despre informatii utile. Trebuie sa luam masurile necesare pentru a-i prinde pe cei vinovati de evaziune fiscala prin ascunderea averilor, de exemplu in Panama, pentru a evita plata impozitului in Danemarca. De aceea, am considerat ca este intelept sa cumparam aceste date", a declarat Lauritzen. Oficialul danez a precizat ca pretul platit pentru aceste date a fost de ordinul milioanelor de coroane (un milion de coroane daneze este echivalent cu 150.000 de dolari).

O ancheta realizata de circa o suta de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea de conturi in paradisuri fiscale apartinand unor 140 de responsabili politici sau personalitati. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', au provenit de la casa de avocatura Mossack Fonseca, avand sediul in Panama.

Potrivit Consortiului international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), ce a reunit pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, mai mult de 214.000 de entitati offshore au fost implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO