Premierul ucrainean demisioneaza. Presedintele, care apare in Panama Papers, il acuza de coruptie

Ultima actualizare: 13-04-2016 06:57
Arsenii Iateniuk, premierul Ucrainei

Criza politica de la Kiev se agraveaza, in vreme ce conflictul cu Rusia nu da semne ca ar putea sa se incheie curand.
 

Primul ministru al Ucrainei, Arseni Iateniuk, si-a anuntat demisia duminica dupa doua luni de presiuni din partea partenerilor sai de coalitie de a renunta la conducerea executivului, relateaza EFE, Reuters si Xinhua. "Am luat decizia de a demisiona. O voi prezenta marti, 12 aprilie, parlamentului", a anuntat Iateniuk in cadrul emisiunii "Zece minute cu primul ministru" reluata de mai multe posturi de televiziune din Ucraina.

"Decizia mea se bazeaza pe o serie de motive - criza politica in guvern a fost declansata artificial, dorinta de a schimba o persoana i-a orbit pe politicieni si le-a paralizat vointa de a face schimbari reale in tara", a spus el.

Inca din 16 februarie presedintele Petro Porosenko i-a cerut lui Iateniuk sa demisioneze, in mijlocul acuzatiilor privind implicarea premierului intr-un scandal de coruptie, desi inca nu exista nicio proba in acest sens. In schimb, numele lui Porosenko a aparut in dezvaluirile din Panama Papers, presedintele fiind suspectat ca si-a mutat afacerea cu dulciuri intr-un off-shore din Insulele Virgine pentru a evita sa plateasca taxe.

Pe de alta parte, ancheta in cazul presupuselor fapte de coruptie ale premierului este condusa de adjunctul procurorului general al Ucrainei, David Sakvarelidze, unul dintre aliatii georgieni ai presedintelui Porosenko. Georgienii au intrat in conflict si cu ministrul de interne, Arsen Avakov, loial lui Iateniuk, care intr-o sedinta de guvern a aruncat un pahar in guvernatorul Odessei, Mihail Saakashili. Saakasvili se numara, de altfel, printre cei care il acuza pe Iateniuk de coruptie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO