Parcul Natural Bucegi, peisaje spectaculoase sufocate de mizerie. Ce ramane in urma in zona de campare fara cosuri si WC-uri

Ultima actualizare: 24-08-2016 00:11

Avem o tara cu peisaje fermecatoare, dar nu stim sa o pretuim. O zona nespus de frumoasa, platoul Padina din Parcul Natural Bucegi, atrage an de an mii de turisti care se muta aici cu rulota sau cortul cate o vara intreaga.

Peisajele sunt incredibile, dar mizeria ce domneste peste tot ii face pe multi sa regrete ca au venit. Daca ati gasit si voi asemenea locuri, pangarite de nepasarea oamenilor, nu ezitati sa ni le semnalati.

Inspectorul Vacanta s-a plimbat si pe la munte, prin parcul Natural Bucegi. Mai exact, pe platoul Padina, o zona de campare marginita de paduri dese si racoroase. Campingul se afla in aria protejata: mii de turistii, romani sau straini, vin aici pentru aerul curat, linistea si peisajele ce-ti taie rasuflarea. Din pacate, odata ajunsi aici, descopera ca nu exista nici cosuri de gunoi, nici toalete, asa ca impinsi de nevoie folosesc... natura. Autoritatile locale se plang ca nu fac fata mizeriei si se scuza ca terenurile sunt private si nu au dreptul sa le amenajeze. Pana se lamureste situatia, padurile si raurile din Padina se sufoca incet, dar sigur, sub tone de gunoaie.

Avem o tara frumoasa, avem munti, avem si paduri frumoase. Avem si turisti care spun ca iubesc natura. Totusi, ce ramane in urma lor? Zeci de toalete publice.

Un profesor si 45 de copii formeaza, an de an, un comandament de curatenie in Bucegi. Vin tocmai din Razvad, o localitate aflata la 10 kilometri de Targoviste. Nu ajung ei in tot parcul natural, care se intinde pe 33 de hectare, dar tot reusesc sa stranga o parte din gunoaiele ramase dupa turisti, intre Pestera si Padina.

Florian Leotescu, viceprimar localitatea Moroieni: "Putem spune ca fiind pe teritoriul nostru trebuie sa ne asumam si aceasta problema. Da, ne consideram vinovati. Nu putem strange toate gunoaiele..."

Nu departe de locul in care ne aflam se gaseste Padina. O alta zona superba, cum putine sunt, preferata de toti aceia care traiesc din plin bucuria vacantelor la cort sau la rulota.

Ioan Lazar, turist: "Cu ani de zile in urma veneam dimineata si ne spalam pe fata in apa de izvor. Acum nu ne permitem. La toaleta mergem in natura, ca asa se poarta."

In mod normal, ai spune ca mergi spre padure, dar pentru majoritarea turistilor care vin la Padina cu corturile, potecile spre padure inseamna, de fapt, drumul spre toalete.

"Este rusinos si umilitor ce se intimpla. Nici in acest caz Primaria din Moroieni nu are nicio scuza. Toalete nu, pubele nu si nimeni nu strange mizeria", spune un turist.

Florian Leotescu, viceprimar localitatea Moroieni: "In padure nu s-a putut actiona, pentru ca echipa cu care am mers a refuzat sa ridice acele hartii din padure. Si, ca atare, am luat masuri si am mers cu o alta echipa pentru a ridica acele hartii. De ce au refuzat ? Pentru ca, ce sa va spun, erau hartii care erau greu de luat. Poate nu am fost noi pregatiti... Le-a fost scarba, da."

Exista insa si turisti care nu asteapta niciun gest din partea autoritatilor. Patru familii iubitoare de natura ne prezinta solutia pe care au gasit-o - un WC de camping

Am ajuns, intr-un final, si in Moroieni, la Administratia Parcului Natural Bucegi, ca sa cerem raspunsuri si, de ce nu, vinovati pentru dezastrul din Padina. Din pacate insa, cladirea pare la fel de parasita de autoritati ca si padurea. Nimeni nu este aici ca sa faca ordine.

Horia Iuncu, director Administratia Parcului Natural Bucegi: "Sincer sa va spun, asta este… e padure. Si daca erau simpli turisti care treceau pe acolo tot aceleasi nevoi fiziologice isi faceau."

Padina aduna in fiecare an mii de turisti. Unii vin pentru un weekend altii pentru o vara intreaga. Asa ca o solutie trebuie gasita. Si inca una pe termen lung.

In urma cu o luna, Primaria din Moroieni a hotarat sa perceapa o taxa de 5 lei, pe zi, celor care vor sa stea cu cortul. In schimbul banilor, turistii ar fi trebuit sa primeasca un sac si manusi de plastic, pentru gunoi. Masura nu s-a aplicat.

Avem si exemple pozitive - campinguri la standarde europene. La Zanoaga, de pilda, nu departe de Padina, exista apa, toalete, tomberoane si chiar curent electric. Evident ca taxa e mai mare. Turistii platesc aici 15 lei pe zi pentru un cort si 25 de lei pe zi pentru o rulota. Tariful mai creste cu inca 15 lei pe noapte, in cazul celor care vor sa fie racordati si la curent electric. Asa ca, solutii exista. Si ce credeti? Gunoaiele lipsesc…

In Romania, sunt in prezent peste 100 de locuri de campare. Numai in ultimii doi ani numarul romanilor care si-au petrecut vacantele in campinguri s-a dublat.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO