Toaletele publice, o afacere murdara. Nu sunt WC-uri suficiente, iar cele existente sunt "ocupate" de sute de bacterii
Oras cu pretentii europene, Bucurestiul are o problema urat mirositoare: nu sunt toalete publice suficiente, iar responsabilii nu au bunavointa sa le intretina pe cele existente.
Desi primaria cheltuieste o gramada de bani pentru servicii de curatenie, oriunde ne-am duce - in institutii publice, pe strada, in scoli sau in parcuri - mizeria ne arunca la coada lumii civilizate.
Capitala, care ar trebui sa fie un exemplu pentru restul tarii, sta de mai bine de 6 luni fara contract pentru curatarea toaletelor stradale. Abia in al 12-lea ceas, Primaria Capitalei a anuntat ca peste o luna va organiza o noua licitatie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Centrul Vechi din Bucuresti, adica in zona zero a Capitalei, care este extrem de aglomerata, situatia este grava. Ese un loc in care ar fi trebuit sa avem sase toalete publice automate, si nu doar una si aia infecta. Cu atat mai mult cu cat autoritatile au cheltuit 10.000 de euro intr-un an ca sa intretina un astfel de wc.
Se intimpla asta pentru ca PMB nu mai are de 6 luni un contract in derulare pentru toalete ecologice. Iar firma care s-a ocupat pana acum nu-si mai da interesul.
Andrei Popovici, directorul societatii care a detinut in ultimii patru ani contractul pentru toalete stradale in Capitala, spune ca documentul a expirat in decembrie.
Primaria nu a organizat, intre timp, nicio alta licitatie asa ca mai toate toaletele ecologice au fost retrase sau inchise.
In acest timp, bucurestenii prefer sa nu utilizeze toaletele ecologice, de teama bolilor pe care le-ar putea lua din acestea.
In zona masurata de reporterul ProTV au fost 500 de bacterii pe 100 de centimetri patrati.
Chiar si patronul firmei recunoaste ca toaletele ecologice nu sunt facute pentru a fi folosite pe termen lung, pentru ca devin un focar de infectie.
Andrei Popovici: “In strainatate, nu exista toalete din plastic permanente. Ele sunt la un concert, pe santiere, complet altceva. Ele nu sunt facute pentru parcuri."
Altfel, 9 milioane de euro a platit Primaria Capitalei, in patru ani, pentru acest contract. Conform documentului, Bucurestiul ar fi trebuit sa aiba intre 100 si 400 de toalete automate, racordate la canalizare. In realitate, nu au existat decat 79.
Andrei Popovici: “Aceste toalete merg numai acolo unde este canalizare . Noi ne-am angajat sa facem ce ne spune cel care ne-a angajat sa facem lucrurile astea - adica Primaria."
Nici in cazul toaletelor ecologice mobile lucrurile nu sunt mai clare. Primaria sustine ca au fost doar 490 in intreg orasul, in timp ce patronul firmei pretinde ca a montat 750, adica atatea cate prevedea contractul. In acest timp, Primaria Capitalei a ales sa nu comenteze subiectul.
In lipsa wc-urilor publice, intreg orasul risca sa devina insa o toaleta in aer liber.
Barbat care a folosit o toaleta: "Mizerabile! Autoritatile trebuie sa se implice.”
Exista foarte multe bacterii, foarte multe pericole de infectii, in aceste toalete publice. Fiecare bacterie in parte ataca ceva din corpul uman.
Potrivit contractului, wc-urile ar fi trebuit sa fie curate, dotate cu sapun, cu parfum si hartie igienica. Un singur punct neindeplinit din caietul de sarcini, ar fi trebuit sa-l coste pe patron rezilierea intelegerii. Cum nu s-a intamplat acest lucru, rezultatul se vede cu ochiul liber, din centru pana la periferie.
Lucrurile nu stau mai bine nici in institutiile publice
La Protectia Copilului Sector 5, un loc in care vin zilnic zeci de oameni cu copii mici si stau ore-n sir ca sa-si rezolve problemele, toaleta este mizerabila, peretii scorojiti, iar tavanul mai are putin si cade. WC-urile sunt defecte, chiuveta nu are robinet, iar pe langa curge apa intr-o galeata.
Explicatia pentru starea infecta a toaletelor publice este aceea ca institutia ar urma sa se mute, iar cladirea ar intra in renovare, dupa cum sustine directoarea Florentina Popescu.
Florentina Popescu, directorul DGASPC Sector 5:
"Spatiul la care faceti referire este un spatiu dezafectat. Nu mai este folosita nici de salariatii nostri, nici de beneficiari."
Angajatii o contrazic si recunosc ca sunt fortati de imprejurari sa utilizeze aceste toalete insalubre.
Scandalul iscat a dus, in cele din urma, la inchiderea acestui spatiu infect.
Nici metroul bucurestean nu are toalete in toate statiile. Si, acolo unde exista, acestea sunt mizerabile.
Tanara la toaleta din Piata Victoriei: "Aoleu... Doamne ce miros... Asta e defect... Asta e ingalbenit... Mi se intoarce stomacul pe dos, efectiv... Multumesc... Nu!"
In concluzie, mai sunt multe de facut in domeniul igienei publice.
Sa vedem cum este in alte tari. Guvernul australian, de pilda, pe langa investitiile mari facute in WC-uri, a realizat si o harta online a toaletelor stradale. La fel, Marea Britanie, unde wc-urile sunt pe internet.
Am putea si noi sa luam exemplul lor, dar mai intai sa le igienizam pe cele actuale. Si mai vedem dupa aceea daca ne si mandrim cu ele in mediul online.