Schema unei noi escrocherii medicale. Descoperirea unor români atrași cu teste medicale gratuite

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 12 Septembrie 2017 18:30
Categorie: Inspectorul PRO

Autorităţile sunt în alertă după ce foarte mulţi oameni au devenit victimele unei noi înşelătorii din domeniul medical.

Aceştia au fost atraşi cu un set de teste gratuite în urmă cărora ar fi aflat că suferă de boli grave pe care în realitate nu le au. Cei care au păţit-o spun că totul este o cacialma şi că aparatele recomandate de aşa-zişii specialişti costă enorm. Poliţia Capitalei se ocupă de acest caz. Urmăriţi un reportaj filmat cu o cameră ascunsă de Inspectorul Pro.

Camera ascunsă
Reporter: Nu mai aveaţi voie astăzi să vindeţi această saltea, pentru că nu este un dispozitiv medical aşa cum îmi spuneţi...
Agent: Lampa, lampa...
Reporter: Nu, şi salteaua mi-aţi spus că este...
Agent: Lampa în mare parte, v-am zis...
Reporter: Aţi spus şi de saltea că este dispozitiv medical... Acum nu recunoaşteţi?

Afacerea are loc la doi paşi de centrul Capitalei, într-o clădire de lângă Gara de Nord. Oamenii, care stau aici zilnic la coadă, sunt atraşi de aşa-zise teste medicale gratuite. Nimeni nu se întreabă dacă rezultatele lor sunt reale. Cum de altfel nimeni nu observă că centrul Biosistem nu are nicio firmă vizibilă la stradă.

La îndemnul celor care ni s-au plâns că au fost minţiţi şi li s-au vândut iluzii, o echipa de la Inspectorul Pro a parcurs traseul presupusei escrocherii.

Candva celebra pentru apele sale termale, statiunea Baile Herculane zace in ruina. Documentarul interzis de Guvern

Reporter:Analiza aceasta în ce constă?
Agent: Citirea centrilor nervoşi din palmă.

Rezultatele testării sunt stabilite, chipurile, prin biorezonanță. Totul durează un minut. Clienţii stau conectaţi prin nişte fire la un laptop capabil, spun reprezentanţii firmei, să găsească mai toate bolile pământului. De la afecţiuni de inimă, plămâni, rinichi, ficat şi oase, până la probleme legate de vedere şi piele, toate par să fie depistate aici. Sau mai bine spus inventate, susţin oamenii.La fel s-a întâmplat şi în cazul reporterului ProTV căruia aparatul i-a găsit reumatism, alergie la vopsea de păr, probleme la inimă şi fragilitate vasculară.

Agent: Rezistenţă vasculară scăzută pe cardio-vascular şi cerebrovascular…
Reporter: Scăzută?
Agent: Crescută, adică…
Reporter: Asta înseamnă că ce?
Agent: Vasele de sânge nu sunt rezistente, nu sunt elastice, sunt mai rigide...

Doctorul Izabela Țiglea, de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Capitală, a demontat concluziile medicale, prezentate colegei noastre, în urmă unor investigaţii făcute ca la carte: test EKG şi ecografie de cord.

Izabela Țiglea: Din punct de vedere cardio-vascular, nu aveţi semne de afectare cardiacă.
Reporter: Deci, sunt sănătoasă.
Izabela Țiglea: În principiu, eu nu v-aş recomanda niciun tratament.

Aşa ar trebui să procedeze de fapt toţi oamenii care calcă pragul acestui centru. Pentru că altfel, vor trăi cu impresia că suferă de boli pe care nu le au. Şi unii dintre ei pot cădea în capcană. Cum a păţit, de pildă, o doamna din Bucureşti care a cumpărat un aparat ce i-a fost recomandat pentru probleme de ficat, de inimă, rinichi, vedere, oase, dar mai ales pentru pierderi de memorie.

Fiul femeii se chinuie acum, în zadar, să recupereze banii daţi: "Mama mea a cumpărat un laser nazal, care i-a fost vândut pentru 4.000 de lei, în condiţiile în care, pe internet, el uşor se găseşte la câteva sute de lei, cel mult. Este o înşelătorie. Acest dispozitiv nu este avizat de nicio autoritate în domeniu. Au fost efectuate analize de către persoane fără niciun fel de specializare în domeniul medical."

Iată ce dezvăluiri face şi Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. "Au găsit şi de dată asta o cale de a se fofila, au scris că rezultatele au numai valori de referinţă şi nu constituie diagnostic... Deci, pe baza acestor date ei păcăleau oamenii şi spuneau aveţi X boli, pentru care produsele noastre vă pot trata."

Practic, aşa începe afacerea, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Firma oferă oamenilor aşa-numite dispozitive medicale vindecătoare: salteaua cu infraroşu, purificatorul de apă sau laserul pentru încheietură şi nas. Reporterului ProTV i-a fost cerută suma de 4200 de lei pentru o saltea cu infraroşu. Sau 6.000 de lei dacă plata s-ar fi făcut în rate.

Ştiindu-se sănătoasă, o doamna din Capitală şi-a dat seama în ultima clipă că riscă să fie înşelată în momentul în care reprezentanţii centrului i-au înşirat probleme medicale pe care nu le are. Femeia şi-a făcut investigaţii care i-au demonstrat că nu suferă de bolile prezentate în raport. Fapt confirmat şi de Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei: "Analizele de sânge arată că funcţia hepatică e corectă. N-ar fi o persoană care să poată să meargă singură la acel centru medical care să facă minuni pentru ea, pentru că ar gâfâi la fiecare 2 paşi şi ar fi o persoană grav bolnavă de inimă."

Ca să fie credibili şi ca să poată cere oamenilor sume exagerate pentru produsele pe care le vând, reprezentanţii companiei pretind că aparatura lor este avizată de Ministerul Sănătăţii.

Reporter: Acestea sunt aparate medicale... Adică, cel puţin salteaua.
Agent: Exact!
Reporter: Sunt aparate medicale?
Agent: Atestate şi licenţiate de Ministerul Sănătăţii.

Reporter: Mie mi-au spus că au aviz de la Ministerul Sănătăţii.
Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului: Nu, nu este adevărat... Nu este adevărat!

În faţa unor asemenea evidente, directorul Centrului Biosistem a încercat să salveze aparenţele şi a dat vină pe angajaţi. Kovacs Kristof spune că centrul său se ocupă de prevenţie şi nu de vindecare. Şi că e posibil ca dintr-o sută de salariaţi unii să fie incorecţi.

Kovacs Kristof, directorul general al Centrului Biosistem: "Aproape toate produsele pe care le avem nu sunt dispozitive medicale. Sunt dispozitive de îngrijire a sănătăţii. Ne concentrăm foarte mult - pe cât cu putinţă - să controlăm pregătirea consultanţilor. Ei nu-şi pot începe activitatea până nu învaţă despre produse, despre diferenţele dintre ele. Deci, se poate întâmplă ca un consultant sau doi să greşească."

Şi totuşi, firma nu funcţionează legal. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale susţin că au amendat compania de 4 ori în 2 ani: "Nu există un aviz de funcţionare emis de ANMDM obligaţie pe care o societate care vinde dispozitive medicale o are în faţa legii "Kovacs Kristof, directorul general al Centrului Biosistem: "Trebuie să recunosc că am făcut anumite greşeli… De fapt, a fost o greşeală de administrare… Produsele au toate declaraţiile: declaraţia de conformitate, marcajul pentru produsele vândute în Spaţiul Economic European. Este într-adevăr o treabă birocratică dar importantă pentru că trebuie să respectăm legea românească."

Abia acum, în urmă scandalului creat, conducerea societăţii a decis să depună la ANMDM o solicitare privind autorizarea aparatelor pe care le vinde. Indiferent care va fi decizia Agenţiei, faptele din trecut nu vor putea fi şterse cu buretele. Cazul este cercetat, în prezent, de poliţie. Fapta a fost încadrată la înşelăciune, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă 5 ani de închisoare.

"Serviciu mai prost nu există în România." Experimentul care arată haosul imens de la Poșta Română

mezeluri

Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Piața jucăriilor, invadată de produse periculoase. Cât de nociv poate fi slime-ul

Noua clădire a Operetei, care a costat 13 milioane, nu a funcţionat nici un an. "E pericol de electrocutare"

Persoanele cu dizabilități, umilite în România. Situație revoltătoare petrecută la Constanța

În loc de mobilier, au în casă pungi și cutii. Păcăleala pusă la cale de un fost deținut

Traficul cu animale de companie, afacere de coşmar. "90% dintre ei mor"

cladiri noi, garsoniere noi, apartamente noi, prima casa, inspectoratul de stat in constructii

Capcana în care pică cei care își cumpără apartamente în blocuri noi. Garsonieră de 27 de mp, sub pământ

Condițiile mizere ale unei călătorii cu CFR. Pe unele rute este mai ieftin avionul

A plătit 15.000 EURO pentru un Mercedes găsit pe un site. Ce a pățit 6 luni mai târziu

Situaţie revoltătoare pentru obținerea permisului auto: ”M-am programat peste 6 luni. Doamne fereşte!”

”Zestrea” României în caz de dezastru. Situația în care au ajuns buncărele din țară

Dezastrul din bazele sportive româneşti. Unele au ajuns adevărate gropi de gunoi: ”Plânge tot orașul”