Candva celebra pentru apele sale termale, statiunea Baile Herculane zace in ruina. Documentarul interzis de Guvern

×
Codul embed a fost copiat

Nepasarea autoritatilor din Romania a ruinat statiunea Baile Herculane, vestita candva pentru apele sale termale.

Inca de acum cinci ani, jurnalistul britanic Charlie Ottley a atras atentia autoritatilor. Dar cum documentarul sau "Wild Carpathia" era sponsorizat de guvern, episodul cu Herculane a fost scos din film. Inspectorul PRO a filmat zilele trecute in zona si a gasit statiunea intr-o stare deplorabila.

Am ajuns in Baile Herculane! Un loc binecuvantat, cu ape miraculoase, aer curat si peisaje fermecatoare. Privita de sus, statiunea arata ca desprinsa din rai. Insa, odata ce coboram cu picioarele pe pamant, ne izbim de realitatea cruda. Ce a dat natura a fost eclipsat, in ultimii ani, de nepasarea celor care au condus statiunea, o boala care a mancat din radacini aceasta zona superba.

In Herculanele zilelor noastre bantuie fantomele constructiilor grandioase de altadata. Celebrul jurnalist britanic Charlie Ottley, realizatorul documentarului Wild Carpathia difuzat de BBC, s-a aratat socat de ruinele celor mai mari bai termale ale Europei de acum 165 de ani: Baile Imperiale Austriece Neptun. Pe pagina de Facebook a noului sau proiect, Flavours of Romania, Ottley face un apel pentru salvarea celebrului monument.

Citește și
Inspectorul PRO agroturism
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"

Charlie Ottley, realizator Wild Carpathia: "Aceasta cladire trebuie sa fie salvata pentru ca nu este doar o cladire importanta din Romania, ci din Europa. Acesta este patrimoniul vostru, oameni buni, si este ceea ce guvernul face sau mai bine zis nu face cu el. Noi am venit aici, in 2012, cand filmam «Wild Carpathia» si, pentru ca filmul a fost sponsorizat de catre guvern, episodul respectiv a fost scos pentru ca au zis ca e rusinos si nu voiau sa fie mentionat si aratat. Le era rusine, asa cum trebuie sa le fie".

Construite la sfarsitul secolului al XIX-lea, Baile Neptun aveau cea mai moderna instalatie balneara de la acea vreme. Dupa Revolutie cladirea a mai functionat doar cativa ani, iar de vreo 20 de ani locul se degradeaza pe zi ce trece. Si cam asa arata baile in care, in trecut, turisti din intreaga lume, veneau la tratament: geamuri sparte, faianta cazuta, tevi furate, pereti scorojiti, un morman de moloz si praf, asta e tot ce a mai ramas. Daca nu se vor lua masuri urgente, cladirea de patrimoniu, cu o vasta istorie in spate, risca sa se prabuseasca.

De ani buni, toata lumea da din umeri si nimeni nu a gasit, pana acum, o solutie salvatoare. De 2-3 ani, cladirea se afla in proprietatea primariei si, teoretic, ar putea fi accesate fonduri europene. Numai ca, terenul de sub aceasta cladire este al unui investitor privat, asa ca prima data primaria va trebui sa ajunga la o intelegere cu acest investitor si sa intre in posesia terenului, daca vrea ca Uniunea Europeana sa ne dea bani pentru reconsolidare.

Primar Herculane: "La momentul de fata exista un proces si terenul este supus sechestrului."

Intre timp, lucrurile s-au mai modificat. In luna iunie, terenul de sub cladirea monument a fost cumparat la licitatie de un avocat din Bucuresti. Acesta e dispus sa-l cedeze primariei, dar vrea un alt teren la schimb.

Alexandru Gavrilescu, avocat, proprietar Herculane: "Sunt de noutate informatiile. Am cumparat terenul respectiv la licitatie publica, la o executare silita. Din pacate, primaria nu a venit sa cumpere."
Reporter: "Ce i-ati propus domnului primar?"
Alexandru Gavrilescu, avocat, proprietar Herculane: "I-am propus un schimb pentru ca ma intereseaza un teren in spatele hotelului nostru. E singura varianta legala prin care pana la urma le fac un bine cu forta. "

Primar Herculane: "Sa vina la Primarie si probabil in urma discutiilor o vom supune unui proiect de hotarare a Consiliului Local."

Istoria Bailor Herculane porneste din 1852, cand imparatul Austriei a construit aici una dintre cele mai frumoase statiuni de la acea vreme. Un loc despre care imparateasa Elisabeta, indragita Sisi scria ca este "o prezenta distincta si incantatoare". De altfel, austriecii au ridicat o serie intreaga de cladiri care au adus faima acestei zone.

Ambele statiuni, si Baile Herculane si Karlovy Vary, s-au dezvoltat mult in perioada Imperiului Austro-Ungar. Din pacate insa, parcursul ulterior a fost diferit. In timp ce noi ne-am batut joc de a noastra, cehii au pretuit-o pe a lor. Si acum se bucura de maretia ei. Un oras viu care nu vorbeste despre o glorie apusa, ci despre stralucirea prezentului. Asa se prezinta Karlovy Vary sau Karlsbad.

Celebra statiune a fost construita in jurul unor miraculoase ape termale, ce izvoresc din dealurile si padurile unei regiuni de poveste din Cehia. Luxul citadin recreeaza parca un urias oras-monument unde nu poti spune daca o cladire e mai importanta decat cealalta. Se poate observa usor amprenta dominatiei habsburgice. Si mai deloc umbra comunista, in care au trait si cehii, la fel de mult ca si noi.

La tot pasul in Karlovy Vary se vede respectul fata de arhitectura. Cladirile istorice arata impecabil, iar fatadele lor au fost renovate in aceeasi gama de culori. Nu degeaba i se spune orasul pastel. Aici nu vedem anunturi de tipul "Atentie, cade tencuiala"

Cele mai multe proprietati sunt private. Statul ceh a vandut mai toate cladirile dupa Revolutia de Catifea din 1989. Culmea e ca locul acesta este acum infloritor si datorita unora dintre aceia care au facut parte din randurile "de seama" ale Uniunii Sovietice, deveniti intre timp miliardari rusi.

Thomas Voriska, economist: "Sunt foarte multi investitori straini si nu sunt doar barfe ca peste 50 % din casele si proprietatile din Karlovy Vary sunt detinute de rusi."

Intr-adevar, de ce nu atata timp cat orasul e infloritor? Nu conteaza ca e zi sau seara. Pe strazile din Karlovy Vary se simte vuietul turistilor. Iar cel mai important traseu, pe care il face aproape fiecare om ajuns aici pentru prima oara, este cel al izvoarelor termale, adapostite de celebre colonade, devenite si ele un simbol al orasului.

Cea mai impunatoare este Colonada Mill, construita in stil renascentist in 1881. Ansamblul este decorat cu un grup de statuete, fiecare reprezentand o luna a anului. Iar in interiorul lui se regasesc 5 dintre cele mai cunoscute izvoare, atat de cautate de turisti. Tot din 1881 dateaza si Colonada Parcului, creata dupa planurile unor celebri arhitecti vienezi. Un alt loc numai bun de tras in poza.

Si tot in acest circuit al Colonadelor gasim si un alt tip de arhitectura - Colonada Izvorului Fierbinte construita in 1975, unde apa termala ajunge la 72 de grade Celsius. Chiar daca o astfel de aparitie arhitecturala a fost greu acceptata de cehi, in timp constructia a fost integrata in oras si cautata de turisti. Mai ales ca e un adapost bun intr-o statiune de obicei ploioasa, cum e Karlovy Vary. Oamenii au inteles ce inseamna valorificarea trecutului, dar si adaptarea la prezent.

La noi, din pacate, s-a ales praful de tot ce a fost frumos. In jurul Bailor Herculane s-au invartit speculatiile si lipsa de implicare a statului roman. Care, in loc sa obtina profit anual de zeci de milioane de euro, din apele lasate de Dumnezeu, a preferat sa abandoneze statiunea. Iar proprietarii cladirilor istorice, la randul lor, si-au lasat imobilele sa se degradeze pentru ca nimeni nu le-a cerut sa le intretina. Pana anul acesta nici impozite nu au platit.

Asadar, va trebui sa calatorim in timp mai bine de 100 de ani, daca vrem sa regasim si maretia de la Herculane. O grandoare demult apusa, care facea din statiunea noastra una aproape la fel de cautata ca si Karlovyvary.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
ANAF scoate la licitatie o cladire inclusa in Top 10 hoteluri bantuite. Primaria scrie ca are o comoara pazita de o fantoma
ANAF scoate la licitatie o cladire inclusa in Top 10 hoteluri bantuite. Primaria scrie ca are o comoara pazita de o fantoma

ANAF scoate la licitatie Hotelul Decebal din Baile Herculane, construit in 1865. Pe site-ul primariei se mentioneaza ca hotelul este bantuit de o fantoma care pazeste o comoara romana.

Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte.
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"

Agroturismul este segmentul cu cea mai mare crestere din domeniu, in ultimii ani. Romanii cauta mai mult ca niciodata locuri pitoresti pentru un sfarsit de saptamana, iar proprietarii de pensiuni au mai toate camerele pline.

"Minune" la CFR, dupa ce conducerea vede mizeria din vagoane. Cum arata trenul de pe aceeasi ruta, cateva zile mai tarziu

Inspectorul Pro revine din aceasta saptamana cu noi dovezi ca in Romania nu exista din pacate prea multe servicii de calitate.

"Inspectorul Vacanta" se intoarce. Unde ne puteti scrie si trimite poze despre problemele intampinate in timpul sejurului

 Stirile Pro TV lanseaza pe 1 august 2016, in cadrul jurnalului de la ora 19:00, campania Inspectorul Vacanta, semnata de Andreea Brasovean si Raluca Manita, corespondente Stirile Pro TV.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.