Pericolul din bucate. Cantitatea de sare ascunsă în produse și ce riscăm când consumăm mai mult de 5 grame pe zi

Ultimul update: Miercuri 17 Octombrie 2018 20:08
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 18:58
Categorie: Inspectorul PRO

De 8 ani, marii producători au redus treptat sarea din compoziția alimentelor pe care le fabrică.

Asta după ce Organizația Mondială a Sănătății ne-a avertizat că nu trebuie să consumăm mai mult de 5 grame pe zi, adică o linguriță de sare. Cel mai ușor a fost de micșorat cantitatea de sare din franzelă, produsul de panificație cel mai consumat în rândul românilor.

Să nu credeți însă că toți au făcut la fel. Micii producători nu s-au conformat, susțin cei din Ministerul Sănătății, de vreme ce reducerea sării este doar o recomandare. Material marca Inspectorul Pro.

Peste 150 de mii de români mor, în fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare. Iar sarea din bucate este una din cauzele agravante. Am ajuns să înghiţim chiar şi 20 de grame de sodiu pe zi. De 4 ori mai mult decât limita normală.

Deşi ne ameninţă sănătatea, doar marile companii de alimentaţie au redus cantitatea de sare din reţete. Micii producători şi restaurantele pun în continuare după ureche.

25% din sodiul consumat zilnic vine din surse naturale - spun specialiştii. Asta înseamnă că noi nu ar mai trebui să adăugăm sare deloc, devreme ce ouăle, carnea sau laptele ajung pe masa noastră deja sărate natural. Nimeni nu ţine cont de asta.

Ana a acceptat să-i calculăm gramele de sodiu pe care le mănâncă la micul dejun. Are în farfurie brânză, şuncă, salam, zacuscă şi pâine:

100 de grame de șuncă: 2.5 grame
100 de grame de telemea: 2,2 grame
Salam: 4,2 grame
Cașcaval: 1 gram
Zacuscă: 1,2 grame

Total: 11 grame de sare. Dublu față de limita maximă zilnică.

Analizele făcute de Institutul de Bioresurse Alimentare arată că în 100 de grame de zacuscă găsim 2 grame şi jumătate de sare. Aproape 2 grame de clorură de sodiu se afla şi în suta de grame de şuncă, indiferent că e de porc, curcan sau afumată.

Iar în brânzeturi şi caşcaval depăşim 3 grame de sare, la 100 de grame de produs. În crenwursti, de exemplu, se află 2 grame de sodiu la suta de grame de carne. Vorbim aşadar despre un mic dejun nesănătos, cu peste 10 grame de sare.

Aşa arată produsele industriale. Să nu credeţi însă că cele tradiţionale - vândute de ţărani în pieţe - sunt mai puţin sărate. Echipa de la Inspectorul Pro a dus la analiză pastramă de porc, muşchi file şi cârnaţi afumaţi. Iată ce a găsit în compoziţia lor Institutul de Bioresurse Alimentare.

Nastasia Belc, cercetător: ”Cea mai mare concentraţie de sare ne-a dat la pastramă de porc: 4,1 grame sare la 100 grame, urmată de muşchi, cu 3,6 grame, adică aproape 4. Și apoi cârnaţii cu 2,1. Primele două sunt puţin cam mari.

Dacă e igienă în spaţiul de producţie, nu se întâmplă nimic cu produsul alimentar, dacă e igienă, putem pune şi mai puţină sare.

Şi astfel ajungem să mâncăm cu 75 la sută mai multă sare decât ar trebui. Iar asta nu ne face bine deloc. Când organismul absoarbe sodiu în exces, reţine apa în exces. Facem tensiune şi ne sunt afectate creierul, inima şi rinichii.

Există studii care arată că un conţinut excesiv de sare duce la apariţia fibrozei la nivelul cordului. Practic, inima devine dintr-un muşchi elastic o carne bătrână, spun cardiologii.

Raluca Naidin, medic specialist cardiolog: ”Inima o poate îngroşa, pentru că cu cât presiunea e mai mare, efortul e mai mare al cordului. Ajunge ca muşchiul inimii să sufere.

În momentul de faţă, 40 la sută dintre români sunt hipertensivi. Foarte mulţi, spun medicii. Iar cifra nu va scădea dacă nu ţinem cont de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: 5 grame de sodiu pe zi. Adică o linguriţă de sare în 24 de ore! Unii îşi pun atât numai la masa de prânz.

Consiliul Uniunii Europene a cerut tuturor statelor membre - în iunie 2010 - să încurajeze producătorii să reducă sărea din alimente. Potrivit rezoluţiei, industria alimentară ar fi trebuit să taie cu 16 procente clorura de sodiu - în 4 ani.

Recomandarea a fost preluată şi de statul român. Ministerul Sănătăţii a semnat un protocol cu Federaţia Romalimenta - care reprezintă interesele tuturor patronatelor din industria alimentară.

Sorin Minea, Romalimenta: ”Dacă piaţa va cere mâine să pun sare, voi pune mai multă sare, pentru că în final trăiesc din gustul celui care îl cumpăra. Statul poate să-şi taie de la el, nu de la mine, iar la stat plătesc bani.

Multinaţionalele au înlocuit clorura de sodiu - în unele cazuri - cu sare de potasiu, cu diferite ierburi aromatice sau condimente. Şi au tăiat, astfel, în medie, cu 20 la sută sodiul din produse. Din păcate însă, doar marii producători au respectat rezoluţia. Micii fabricanţi nu au ţinut cont de ea. Ministerul Sănătăţii recunoaşte eşecul.

Cristi Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Aici e mai greu de monitorizat şi raportările sunt mult mai greu şi nu avem o situaţie îmbucurătoare. Micii producători mai degrabă rămân în acelaşi nivel de conţinut de sare.

Recomandări putem face, asupra controlului depăşim capacităţile organizatorice şi capacităţile de măsurare pe care le are Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii admite că are nevoie de date noi, întrucât cele cu care lucrează sunt vechi de 8 ani. Tocmai de aceea, de la anul, şi-a propus să măsoare nivelul de sodiu din urină, la copii şi tineri.

Iar la nivel global, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere producătorilor să taie, în continuare, sarea din produse.

Până în 2025, aceasta ar trebui să scadă din alimentaţie cu 30 de procente. Numai aşa, spune O.M.S., am putea preveni 2,5 milioane de decese anual.

Locuiesc in cartiere rezidentale de langa Bucuresti, dar fac cateva ore pana in centru. De ce nu exista retea de transport
Locuiesc in cartiere rezidentale de langa Bucuresti, dar fac cateva ore pana in centru. De ce nu exista retea de transport
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
demolare bloc
Bloc nou din Capitală, demolat pe cheltuiala proprietarului. Cum au reuşit vecinii să-l oblige
500 de români înşelați de un escroc care a luat 3 milioane € pentru apartamente în blocuri ilegale
Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import
În şcolile din România se vând ilegal sucuri şi dulciuri. Experţii spun că dependenţa e similară cu cea dată de droguri
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite
Bătrânii României, abandonați. Cazul Niculinei din Teleorman: la 81 de ani trăieşte singură cu un ajutor de 120 lei
Gunoaie - Inspectorul Pro
Bucureștiul, transformat într-o enormă groapă de gunoi. Soluţia primarilor: taxe noi
Pericolul din bucate. Cantitatea de sare ascunsă în produse și ce riscăm când consumăm mai mult de 5 grame pe zi
Viceprimarul din Galați spune că turiștii evită orașul pentru că nu găsesc ”droguri, sex și păcănele”. ”E treaba lor”
Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani