Locurile de joacă din marile parcuri ale Capitalei pot fi periculoase pentru copii. Descoperirile Inspectorului PRO

×
Codul embed a fost copiat

Locurile de joacă din toată țara pot fi periculoase pentru copii dacă nu au fost reparate de responsabili și nici verificate de autoritățile de control. În plus, echipamentele trebuie curățate periodic.

Inspectorul PRO i-a invitat pe reprezentanții Primăriei în parcurile din București ca să vadă ce anume reclamă părinții și bunicii de ani de zile.

90 la sută din locurile publice de joacă din România pun în pericol siguranţa copiilor, o recunosc chiar inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Deşi pare greu de crezut, toboganele, leagănele sau carusele din marile parcuri nu sunt certificate şi nu au autorizaţii. Este responsabilitatea primarilor să le înlocuiască o dată la 8 ani. Dar puţini fac asta devreme ce „merge şi aşa”.

O echipă de la Inspectorul PRO a luat la pas marile parcuri ale Capitalei, acolo unde mii de copii îşi petrec acum vacanţa de vară.

Pe inscripţii se vede clar că tot ansamblul de joacă a fost instalat acum 12 ani. Primăria Capitalei ar fi trebuit să-l schimbe, încă de acum 4 ani, aşa cum prevede legea. Directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement din Bucureşti ne explică ce s-a întâmplat.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Reporter: De ce nu le-aţi înlocuit până acum?

Tudorel Bîra, directorul ALPAB București: Din 2010 nu s-au mai acordat bani pentru reabilitarea lor!

Reporter: Dar mentenanţă aţi avut în toţi anii aceştia?

Director: Nu, nu, nu...

În total, Cismigiul are 3 locuri de joacă. Pentru că nu prezintă siguranţă, Protecţia Consumatorului le-a închis pe toate, încă de la începutul acestui an.

Afişele care avertizează acest lucru nu mai sunt însă vizibile, iar părinţi îşi duc copiii la joacă ca şi când nimic nu se poate întâmpla. Şi totuşi o femeie a fost martoră unui accident.

Martoră: Un copilaş şi-a spart capul, a venit salvarea. Aici, în Cişmigiu.

Un leagăn s-a rupt cu un copil în el. În zona mânerului se văd încă urmele de rugină, iar mânerul a rămas aici. Este foarte vechi. Oricând în această zonă se pot produce accidente.

Într-un alt loc de joacă, tot din Cişmigiu, de sus până jos, toboganele, locurile pentru căţărat şi cauciucul de protecţie erau pline cu un strat gros de excremente de păsări.

Bărbat: Un loc mai murdar ca acesta nu prea mai găsiţi pe nicăieri.

L-am invitat pe directorul ALPAB Tudorel Bira la o plimbare prin aceste zone de agrement. Coincidenţă sau nu, în ziua în care ne-a însoţit la filmare, locurile se curăţau de zor cu jet puternic de apă.

Reporter: Eu am fost acum două zile aici, era după amiază, totul era plin de excremente.

Director: Nu există aşa ceva! Deci, ceea ce vedeţi că fac muncitorii acum, asta fac zilnic aici.

Reporter: La stratul gros de excremente se vedea că nu a mai fost făcută curăţenie de mult timp.

Director: Nu există, vă contrazic, zilnic se execută aici această operaţiune în această zonă.

La 2 zile distanţă de la prima filmare, circumstanţele par aşadar să demonstreze că ALPAB s-a străduit să şteargă, în numai 48 de ore, urmele nepăsării din ultimii ani.

Reporter: Văd că aţi făcut curăţenie.

Director: Nu pentru că aţi venit dvs. Chestia aceasta se întâmplă zilnic, cel puţin curăţenia, se întâmplă zilnic.

Femeie: M-am abţinut să răspund, pentru că am văzut că eraţi în timpul filmării. Nu este adevărat, nu e deloc adevărat.

Reporter: Deci, au făcut curăţenie doar pentru că am venit noi la filmare.

Femeie: Da.

Alt parc, altă distracţie. Nici locurile de joacă din Herăstrău nu arată mai bine.

Diferenţele dintre spaţiile de agrement de la noi şi cele din străinătate sunt uriaşe. Vladi, de exemplu, a fost în vacanţă la Budapesta, iar mama lui ne explică cât de bine sunt amenajate parcurile de acolo.

Paula Gârbacea, mama: Toate erau funcţionale, noi, îngrijite.

Cu imaginile revoltătoare surprinse de echipa de la Inspectorul Pro am mers la şeful Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului. Horia Constantinescu nu a fost deloc surprins. Susţine că, în ultimii 2 ani, instituţia pe care o conduce a făcut controale în toată ţara. Şi că la ultimele verificări, numai în Bucureşti a închis 30 de locuri de joacă.

Reporter: Ce face acum Protecţia Consumatorului având în vedere că noi, echipa de la Inspectorul PRO, v-am spus ce am văzut?

Horia Constantinescu, președinte ANPC: O să revenim în parcuri, o să facem controale pentru că se vede că nu sunt o prioritate.

După 12 ani în care locurile de agrement din Bucureşti au fost complet uitate, Primăria Capitalei promite că va înlocui 22 şi va repara alte 19. La nivel de ţară, lucrurile stau şi mai rău. Primarii se plâng ca nu au bani pentru reparaţii, iar cei care ar trebui să facă verificări susţin că nu au suficienţi inspectori pentru controale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă

Chiriile au crescut de la un an la altul cu 20 de procente și odată cu ele și înșelătoriile. Foarte mulți tineri cad în plasa escrocilor care plasează pe piață apartamente care nu le aparțin.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.

România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor
România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor

România deține un record negru în Uniunea Europeană. Avem cei mai mulți morți pe șoselele nesigure din țara noastră. Șoferii și pietonii nu au disciplină în trafic, iar autoritățile nu investesc suficient în siguranţa rutieră.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.