Locurile de joacă din marile parcuri ale Capitalei pot fi periculoase pentru copii. Descoperirile Inspectorului PRO

×
Codul embed a fost copiat

Locurile de joacă din toată țara pot fi periculoase pentru copii dacă nu au fost reparate de responsabili și nici verificate de autoritățile de control. În plus, echipamentele trebuie curățate periodic.

Inspectorul PRO i-a invitat pe reprezentanții Primăriei în parcurile din București ca să vadă ce anume reclamă părinții și bunicii de ani de zile.

90 la sută din locurile publice de joacă din România pun în pericol siguranţa copiilor, o recunosc chiar inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Deşi pare greu de crezut, toboganele, leagănele sau carusele din marile parcuri nu sunt certificate şi nu au autorizaţii. Este responsabilitatea primarilor să le înlocuiască o dată la 8 ani. Dar puţini fac asta devreme ce „merge şi aşa”.

O echipă de la Inspectorul PRO a luat la pas marile parcuri ale Capitalei, acolo unde mii de copii îşi petrec acum vacanţa de vară.

Pe inscripţii se vede clar că tot ansamblul de joacă a fost instalat acum 12 ani. Primăria Capitalei ar fi trebuit să-l schimbe, încă de acum 4 ani, aşa cum prevede legea. Directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement din Bucureşti ne explică ce s-a întâmplat.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Reporter: De ce nu le-aţi înlocuit până acum?

Tudorel Bîra, directorul ALPAB București: Din 2010 nu s-au mai acordat bani pentru reabilitarea lor!

Reporter: Dar mentenanţă aţi avut în toţi anii aceştia?

Director: Nu, nu, nu...

În total, Cismigiul are 3 locuri de joacă. Pentru că nu prezintă siguranţă, Protecţia Consumatorului le-a închis pe toate, încă de la începutul acestui an.

Afişele care avertizează acest lucru nu mai sunt însă vizibile, iar părinţi îşi duc copiii la joacă ca şi când nimic nu se poate întâmpla. Şi totuşi o femeie a fost martoră unui accident.

Martoră: Un copilaş şi-a spart capul, a venit salvarea. Aici, în Cişmigiu.

Un leagăn s-a rupt cu un copil în el. În zona mânerului se văd încă urmele de rugină, iar mânerul a rămas aici. Este foarte vechi. Oricând în această zonă se pot produce accidente.

Într-un alt loc de joacă, tot din Cişmigiu, de sus până jos, toboganele, locurile pentru căţărat şi cauciucul de protecţie erau pline cu un strat gros de excremente de păsări.

Bărbat: Un loc mai murdar ca acesta nu prea mai găsiţi pe nicăieri.

L-am invitat pe directorul ALPAB Tudorel Bira la o plimbare prin aceste zone de agrement. Coincidenţă sau nu, în ziua în care ne-a însoţit la filmare, locurile se curăţau de zor cu jet puternic de apă.

Reporter: Eu am fost acum două zile aici, era după amiază, totul era plin de excremente.

Director: Nu există aşa ceva! Deci, ceea ce vedeţi că fac muncitorii acum, asta fac zilnic aici.

Reporter: La stratul gros de excremente se vedea că nu a mai fost făcută curăţenie de mult timp.

Director: Nu există, vă contrazic, zilnic se execută aici această operaţiune în această zonă.

La 2 zile distanţă de la prima filmare, circumstanţele par aşadar să demonstreze că ALPAB s-a străduit să şteargă, în numai 48 de ore, urmele nepăsării din ultimii ani.

Reporter: Văd că aţi făcut curăţenie.

Director: Nu pentru că aţi venit dvs. Chestia aceasta se întâmplă zilnic, cel puţin curăţenia, se întâmplă zilnic.

Femeie: M-am abţinut să răspund, pentru că am văzut că eraţi în timpul filmării. Nu este adevărat, nu e deloc adevărat.

Reporter: Deci, au făcut curăţenie doar pentru că am venit noi la filmare.

Femeie: Da.

Alt parc, altă distracţie. Nici locurile de joacă din Herăstrău nu arată mai bine.

Diferenţele dintre spaţiile de agrement de la noi şi cele din străinătate sunt uriaşe. Vladi, de exemplu, a fost în vacanţă la Budapesta, iar mama lui ne explică cât de bine sunt amenajate parcurile de acolo.

Paula Gârbacea, mama: Toate erau funcţionale, noi, îngrijite.

Cu imaginile revoltătoare surprinse de echipa de la Inspectorul Pro am mers la şeful Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului. Horia Constantinescu nu a fost deloc surprins. Susţine că, în ultimii 2 ani, instituţia pe care o conduce a făcut controale în toată ţara. Şi că la ultimele verificări, numai în Bucureşti a închis 30 de locuri de joacă.

Reporter: Ce face acum Protecţia Consumatorului având în vedere că noi, echipa de la Inspectorul PRO, v-am spus ce am văzut?

Horia Constantinescu, președinte ANPC: O să revenim în parcuri, o să facem controale pentru că se vede că nu sunt o prioritate.

După 12 ani în care locurile de agrement din Bucureşti au fost complet uitate, Primăria Capitalei promite că va înlocui 22 şi va repara alte 19. La nivel de ţară, lucrurile stau şi mai rău. Primarii se plâng ca nu au bani pentru reparaţii, iar cei care ar trebui să facă verificări susţin că nu au suficienţi inspectori pentru controale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Roșii cu pesticide toxice în piețe. Inspectorul PRO a făcut descoperiri revoltătoare într-o comună din Galați
Roșii cu pesticide toxice în piețe. Inspectorul PRO a făcut descoperiri revoltătoare într-o comună din Galați

Mâncăm fructe și legume cu pesticide, pentru că marfa care ajunge pe mesele noastre este verificată sumar.   

Cum arată acum stațiunea construită de Ceaușescu ca să găzduiască JO de Iarnă. A fost proiectată de arhitecți din Elveția
Cum arată acum stațiunea construită de Ceaușescu ca să găzduiască JO de Iarnă. A fost proiectată de arhitecți din Elveția

Vidra și Voineasa, două stațiuni turistice renumite cândva au ajuns acum în ruină. Marile centrale sindicale, formate după Revoluție, încă își dispută patrimoniul cu cei care au preluat vechea uniune sindicală de dinainte de '89.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.