Primarii din Bucureşti ar trebui să iasă mai des prin parcurile Capitalei. Poate aşa vor avea ochi pentru investiţiile prost făcute şi iarba necosită.

„Inspectorul Pro” a aflat că numai pentru amenajarea unor zone de agrement din parcurile Floreasca, Tei şi Bordei s-au cheltuit pe hârtie 34 de milioane de euro, dintre care 80 la sută, bani de la buget.

„Tărâmul fermecat” din Parcul Tei din Bucureşti este o gaură neagră pentru bugetul Primăriei Sectorului 2. Inaugurat în 2016 de fostul primar PSD Mihai Toader, parcul de distracţii are doar șapte instalaţii şi toate cu probleme. Roller-coasterul este în reparaţii, iar „casa groazei” stă închisă pentru că nu reprezintă o atracţie pentru copii. Roata mare are doar cinci cabine funcţionale din 44, după cum afirma actualul primar Radu Mihaiu, în funcţie din 2020.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Cinci cabine din cele 11 care se deschid au şi aer condiţionat. Celelalte şase nu au. Se deschid uşile, se poate intra acolo dacă nu avem aer condiţionat, stând în soare acum, toată vara fi groaznic”.

Parcul a costat 14 milioane de euro, din care doar patru milioane fonduri europene. Restul, de la buget. Până în prezent, pentru întreţinerea lui, primăria de sector a cheltuit patru milioane de euro în cinci ani, iar încasările din bilete au fost de cinci ori mai mici.

Primăria a impus antreprenorului lucrări de reparaţii în valoare de peste 150 de mii de euro înainte de recepţia finală din această vară. Dar este nevoie şi de un plan care să transforme zona într-una cu adevărat atractivă pentru clienţi. Primarul ia în calcul şi concesionarea parcului către o firmă de profil. Dacă va reuşi, e o altă poveste. Până atunci, cheltuielile curg.

Şi nu este singura investiţie prost făcută. Alte 20 de milioane de euro au fost înghiţite într-un proiect al Primăriei Capitalei de amenajare a trei parcuri din jurul lacurilor Floreasca şi Tei. Întreaga zonă din nordul Bucureştiului ar fi trebuit, de altfel, să devină un magnet turistic, cu centru de agrement şi distracţii nautice. Miza era să atragă clienţi din toată ţara, în vacanţe de două-trei zile.

În cele trei parcuri – Floreasca, Tei şi Bordei - lucrări au fost făcute: pontoane, piste de biciclete, debarcadere sau puncte de informare. Dar ori nu sunt funcţionale, ori sunt fără rost.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Pe hârtie, avem un amfiteatru funcţional în care se pot întâmpla lucruri culturale. În realitate, când ajungem la faţa locului, avem un spaţiu unde nu avem ce să facem. Aici ar trebui să fie o scenă. Unde stau actorii să joace sau o trupă?”

Investiţii fără cap sunt în toate cele trei parcuri. De exemplu, în Bordei, este un centru cultural, fără activităţi culturale, lăsat în paragină. Pe hârtie şi indicatoare, avem plaje, scene şi puncte de prim ajutor de negăsit la faţa locului.

Localnic: „Am văzut un indicator de plajă şi ne întrebam dacă există o plajă. Eu l-am văzut de ani de zile şi nu am găsit plaja, nu există o plajă”.

Localnic: „Despre ce scenă e vorba în partea aia, nici nu ştiu... Au făcut nişte pontoane şi astea sunt bune, dar la ce bun? Nu ştiu, dar ar trebui să nişte fie ambarcaţiuni ceva, nişte vaporaşe”.

Printre buruieni, există și un loc de joacă. Toboganele, leagănele sunt noi, probabil nu au fost folosite. Este greu de crezut că părinţii şi copiii au găsit drumul până acolo.

Proiectul este din 2013, moştenire de la fostul primar Sorin Oprescu şi de la Liviu Dragnea, pe atunci ministru al Dezvoltării. Din cauza unui şir lung de erori şi termene întârziate, din cele 20 de milioane de euro, Primăria Bucureşti a reuşit să atragă doar trei milioane de euro fonduri europene. Restul banilor au venit de la buget. În ciuda deficiențelor, în mai 2019, primarul de atunci, Gabriela Firea, a mers mai departe şi a inaugurat cu fast ceea ce definea „cel mai important proiect de agrement din Capitală”.

Localnic: „De când l-au făcut, l-au lăsat în paragină! Totul e aiurea aici”.

Primăria Municipiului Bucureşti admite acum că sunt greşeli de execuţie şi spune că nu va recepţiona lucrările până când constructorul nu va remedia defecţiunile. Dar şi în acest caz, trebuie găsită o soluţie, pentru ca zonă de agrement să poată fi valorificata. Noi promisiuni vin aşadar de la Primăria Capitalei, dar nimic concret.

Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei: „Ne dorim ca să punem în folosinţă inclusiv debarcaderele, pentru că acolo va exista un circuit turistic. Până la finalul anului, vom avea pași concreţi”.

Cât despre smulsul buruienilor, primăria Capitalei susţine că a alocat deja 1,6 milioane de euro pentru întreţinerea şi amenajarea parcurilor. Şi că la 30 iunie, 95 la sută din spaţiul verde era cosit.

Reprezentanţii Primăriei ar trebui să iasă mai des la plimbare, pentru a constata, încă o dată, că ce scrie pe hârtie nu are legătură cu realitatea.