La 3 ani de la Colectiv, România e plină de baruri și mall-uri fără autorizație ISU

26-10-2018 18:32


Curând se împlinesc 3 ani, de la tragedia petrecută în ''Clubul Colectiv'', iar România este încă plină de cluburi, baruri, pensiuni, sau mall-uri, care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Peste 3.200 nu îndeplinesc nici măcar cerinţele pentru avizare. 280 de cluburi precum Colectiv nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Asta scrie în bilanţul făcut de pompieri însă cifrele pot fi mult mai mari, pentru că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă numără doar acele spaţii aflate în evidenţă.

Mai mult, alte aproape 5.000 de spaţii au doar aviz, iar asta înseamnă că proprietarii doar au promis că vor dota clădirile în care îşi desfăşoară activitatea cu suficiente căi de evacuare, instalații de stingere şi evacuare a fumului şi detectoare de fum. Abia după ce pompierii constată existenţa acestor măsuri primesc şi autorizaţia.

Deocamdată, la o plimbare prin Centrul Vechi, observi că unele cluburi sau baruri funcţionează cu un afiş în geam care îi anunţa pe cei care intră ca spaţiul nu este autorizat de pompieri. Practic, intri pe răspunderea ta.

În ultimii trei ani, patronii de cluburi, baruri, restaurante şi alte locuri cu destinaţie publică s-au plâns ba că e un proces complicat cu multă birocraţie, ba că sunt costuri foarte mari ca să implementeze toate cerinţele din procesul de autorizare, ba că durează prea mult. Aşa că special pentru ei, s-au revizuit legi. De exemplu, începând din 2016, o cafenea cu o suprafaţă mai mică de 200 mp, nu mai necesită deloc autorizaţia. S-au găsit şi soluţii pentru reducerea costurilor, s-au găsit proceduri mai simple ca să nu dureze mult.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO