Dezastrul din bazele sportive româneşti. Unele au ajuns adevărate gropi de gunoi: ”Plânge tot orașul”

×
Codul embed a fost copiat

Doar 6% dintre români fac sport. Cifra este ridicol de mică și ne plasează sub media europeană, drept un popor sedentar.

Grav este ca și dacă ar vrea oamenii nu prea au unde să facă mişcare. Mai toate bazele sportive sunt la pământ. Altădată locuri de lansare a unor sportivi de talie internaţională, acum sunt adevărate ruine din cauza autorităţilor nepăsătoare. Urmăriţi un material realizat în cadrul Campaniei Inspectorul Pro.

Distrugeri masive, interese financiare şi autorităţi incapabile să aplice legea. Totul a condus la dezastrul din bazele sportive româneşti. Cândva pepiniere de campioni internaţionali, unele sunt acum adevărate gropi de gunoi. Iar altele au dispărut complet.

La Medgidia a funcţionat primul complex de înot din România. Era a doua bază sportivă ca mărime din ţară, după Lia Manoliu.

Citește și
inspectorul pro
CAMERA ASCUNSĂ. Bijuteriile primite cadou, greu de returnat. Motivele găsite de magazine
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ion Săriu, fostul administrator al complexului sportiv Medgidia (n.r. îşi face cruce şi are lacrimi în ochi când vede bazinul olimpic) „Doamne, dacă-ţi vine să crezi..."

Ion Săriu, cel care a administrat timp de 20 de ani acest complex, ne ghidează cu lacrimi în ochi prin ruinele a ceea ce a fost cândva mândria înotului românesc.

"Nava spaţială", cum a fost numită la inaugurare, este acum o imensă paragină, întinsă pe 35 de hectare.

Fostul administrator, printre ruine: "Nu mai are tavan…"

Finalizat în 1982, baza avea un stadion cu peste 32 de mii de locuri, un hotel, un patinoar, o sală de fitness, terenuri de tenis şi de handbal. Dar şi acest bazin olimpic - primul din ţară recunoscut la nivel internaţional.

De atunci şi până acum, la Medgidia, timpul a stat în loc. S-a oprit undeva, după Revoluţie. Atunci când a început declinul. Preţul delăsării este evident. Pereţii sunt acum dărâmaţi, fierul a fost furat şi geamurile sparte. În bazinul olimpic mai înoată doar gunoaiele.

Reporter: S-a furat tot.
Fostul administrator: Aici să răspundă cei care au fost pe vremea respectivă. Nu pot să fac niciun fel de afirmaţii. N-am nicio calitate.
Reporter: Vă vine să plângeţi...
Fostul administrator: Dar nu eu, plânge tot oraşu
l!

Vina o poartă autorităţile locale. Care par să fi moştenit nepăsarea, ca pe o boală ereditară. Valentin Vrabie, actualul primar al oraşului, se consideră nevinovat. Nimeni nu-i pune în cârcă ce s-a distrus în ultimii 28 de ani. El trebuie să răspundă însă în faţa oamenilor cu ce s-a făcut într-un an şi jumătate, de când a fost ales. Iar Vrabie susţine că priorităţile sale au fost altele: spitalul, şcoala şi nicidecum bazinul.

Primarul orașului Medgidia: „Să ştiţi că aici a fost doar neglijenta şi răutatea oamenilor..."

Primarul Valentin Vrabie se simte mic în faţa acestei ruine gigantice. Şi aruncă vina pe predecesorii săi, pe care îi acuză de proastă gestiune. La rândul lor, aceştia se considera nevinovaţi. Mircea Pintilie, primul primar de după Revoluţie - cel care a preluat baza sportivă în stare de funcţionare şi care a stat 12 ani la cârma primăriei - susţine că n-a avut bani să o întreţină.

Nici următorii edili, Dumitru Moinescu şi Marian Iordache, nu şi-au dat silinţa să o salveze. Iar actualul primar se mulţumeşte doar cu faptul că a repus stadionul de fotbal pe picioare. Pentru restul bazei, spune el, ar fi nevoie de o verificare a structurii de rezistenţă. Dacă e afectată, atunci totul ar trebui demolat şi reconstruit, de la zero.

Şi totuşi, soluţii exista. Un plan de reorganizare ar putea veni de la Federaţia Romană de Nataţie condusă, în prezent, de Camelia Potec. Fosta noastră campioana olimpică la înot spune că restaurarea de la Medgidia ar putea fi inclusă în bugetul Companiei Naţionale de Investiţii.

Camelia Potec, președinte al Federației Române de Natație: "Din punctul nostru de vedere, tot ajutorul. Putem să le dăm planurile noi, putem să le dăm ce înseamnă acum un bazin olimpic. Putem susţine şi la CNI, în cazul în care se face un proiect pentru cei de la CNI."

Şi în timp ce în bază sportivă de la Medgidia plutesc gunoaiele, la Bucureşti, în complexul Lia Manoliu, se cauta variante. Este adevărat că şi aici neajunsurile se văd cu ochiul liber! Dar măcar vorbim despre un loc unde încă se mai face înot, de performanţă. Sacrificiile sunt imense pentru că şi aceste piscine au rămas nemodernizate. S-a ajuns chiar că bazinul de sărituri să fie închis anul acesta, din motive de siguranţă.

Reporter: Începeţi cu un oftat.
Nicolae Stere, fost inginer șef la Lia Manoliu: Nu, nu, nu... Nu că oftez... De la darea în funcţiune a acestui bazin, din 1976 s-au făcut - ţinând cont de conjunctura şi posibilităţile financiare care au existat - diverse intervenţii."

Cel care oftează adânc este Nicolae Stere, fostul inginer al complexului. Omul care a condus timp de 36 de ani Departamentul de Investiţii. Nu crede în minuni, nu-şi pune speranţe în autorităţi şi nu vede vreo rezolvare imediată.

Ceva mai optimist este Ştefan Rohnean. Conduce Bază Sportivă Lia Manoliu de 2 ani. Şi cam tot de atunci cere bani de la Compania Naţională de Investiţii, pentru modernizare. Anul trecut a primit un răspuns favorabil renovării celor trei bazine. Doar că până acum n-a văzut niciun leu.

Ştefan Rohnea, directorul complexului Lia Manoliu: „Sunt într-o procedură standard, licitaţii, avize... În momentul de fata s-a ajuns la partea de proiectare şi execuţie."

Echipa de la Inspectorul Pro a cerut, negru pe alb, stadiul proiectului de la Compania Naţională de Investiţii. Răspunsul primit e o nouă promisiune. Tot pe hârtie.

Compania Națională de Investiții: ”Se va realiza consolidarea, reabilitarea și modernizarea bazinelor acoperite. Valoarea estimată a investiției se ridică la aproximativ 28.600.000 de lei - cu o durată estimată de execuție de 18 luni. "

Rămâne de văzut dacă această instituţie îşi va respecta cuvântul dat. Cu atât mai mult cu cât nu a precizat dată la care încep lucrările.

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Romane de Nataţie: "Dacă sportivii noştri pierd contactul cu apa atunci s-a dus performanţa. Poate chiar şi întreaga lor cariera de sportivi de performanţă."

Este foarte adevărat că toate celelalte discipline sportive de la Lia Manoliu au fost modernizate: gimnastica, pista de alergare, atletismul, halterele şi judo-ul. Pentru toate s-au găsit fonduri. Semn clar că banii n-au fost o problemă.

Asta demonstrează că e nevoie de mai mult de atât. Implicarea celor care conduc bazele, dar şi trezirea din amorţeală a autorităţilor, ar putea face că în toate centrele sportive, părăginite, din România să renască speranţa unui nou început.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dezvăluirile fostului coordonator al echipei de IT din CASMB: ”Se ascunde rahatul sub preş!”
Dezvăluirile fostului coordonator al echipei de IT din CASMB: ”Se ascunde rahatul sub preş!”

Reţeaua electronică din sănătate a avut probleme încă de la început. Dezvăluirile sunt făcute de fostul coordonator al departamentului IT din Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti.

CAMERA ASCUNSĂ. Bijuteriile primite cadou, greu de returnat. Motivele găsite de magazine
CAMERA ASCUNSĂ. Bijuteriile primite cadou, greu de returnat. Motivele găsite de magazine

Aceasta a fost perioada în care magazinele de bijuterii din România au vândut sute de mii de inele, cercei, broşe şi lănţişoare, pe care doamnele şi domnişoarele le-au găsit sub brad ca să le poarte de Anul Nou.

Ce trebuie să faceți dacă nu primiți la timp coletul comandat online. ”3 zile am sunat, nu exagerez. Nu ne-au răspuns”
Ce trebuie să faceți dacă nu primiți la timp coletul comandat online. ”3 zile am sunat, nu exagerez. Nu ne-au răspuns”

În prag de Crăciun, facem un bilanț al cumpărăturilor online, pentru care românii au cheltuit aproximativ 2,8 miliarde de euro, anul acesta. Comenzile sunt numeroase, iar unele firme de curierat nu țin pasul cu ele.

Gările ”fantomă” din România. Autoritățile au cheltuit pentru ele 350 de milioane de lei
Gările ”fantomă” din România. Autoritățile au cheltuit pentru ele 350 de milioane de lei

Gările ”fantomă” din România. Autoritățile au cheltuit pentru ele 350 de milioane de lei

Orașul de lângă București pe cale de a fi băgat în faliment de o investiție
Orașul de lângă București pe cale de a fi băgat în faliment de o investiție

O investiție neinspirată din Fierbinți Târg a adus orașul în prag de faliment. Școala de Arte și Meserii, care a costat câteva milioane de euro, stă nefolosită și se degradează pe zi ce trece.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.