Copiii, în pericol la locurile de joacă din România. Fetiță de 12 ani: ”Când am căzut, simțeam că o să mor”

×
Codul embed a fost copiat

Multe locuri de joacă din România ar trebui dărâmate și înlocuite, recunosc autoritățile, obligate să le întrețină. Copiii nu sunt în siguranță printre fiare ruginite ori scânduri și tobogane șubrede, unele rămase de dinainte de '89.

Inspectorul Pro a verificat situația pe teren și le atrage atenția oficialilor că tot ce este mai vechi de 10 ani trebuie schimbat.

Jumătate din locurile de joacă din România ameninţă siguranţa copiilor. Unele exista încă din perioada comunistă şi nu au fost niciodată îmbunătăţite. Numai anul trecut, autorităţile au închis 50 la sută dintre spaţiile de agrement verificate. Multe, din cauza accidentelor care au avut loc.

Mădălina: ”Înainte, chiar se jucase acolo, nu se întâmplase nimic. Şi eu care abia am atins funia s-a rupt într-o secundă.

Madalina, o fetiţă de numai 12 ani, a trecut prin cea mai înfricoşătoare experienţa din viaţa sa. A escaladat un echipament special din Parcul Tei, din Bucureşti, şi s-a prăbuşit în gol.

Citește și
mezeluri
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Mădălina: ”Ziua aceea a fost ciudată şi nasoală şi pur şi simplu a fost ca ultima zi din viaţa mea. M-am simţit speriată, plângeam, credeam că o să mor."

Mama Mădălinei: "A trecut de primele două funii, trebuia să se ţină şi de a treia, moment în care s-a desprins funia şi s-a trezit cu ea în mână."

Mădălina: ”În momentul în care am căzut, simţeam că mă trec toate sentimentele, simţeam că cad în reluare, că o să mor, că până aici mi-a fost."

Mamă: ”A fost impactul, i-a tăiat răsuflarea, a fost durerea cruntă.

Mădălina: ”Mă zvârcoleam de durere, m-am întors pe burtă, nu puteam să respir, nu puteam să ţip,  nu puteam să fac nimic."

Luni de zile a avut copilul nevoie de psiholog. Mădălina nu este nici acum complet refăcută.

Mădălina: ”Mă joc acasă. Stau acasă, vorbesc cu prietenii, ne jucăm pe telefoane. Îi sun. Mi-e frică că s-ar putea întâmpla din nou. Că aş putea cădea din nou şi de data asta ar fi fatal pentru mine.

 

Părinţii acuză autorităţile că au tratat cu indiferenţă trauma prin care a trecut fetiţa lor.

Mamă: ”Aștept cu nerăbdare să văd cine se face vinovat de ce s-a întâmplat.

Cristian popescu, viceprimar sector 2: ”Poate să dea în judecată doamna, dacă obţine din partea cuiva despăgubiri. Trebuie să ştie orice părinte că la locul de joacă poţi să cazi de pe aparate.

Locul de joacă din Tei a fost desfiinţat de ANPC, după ce inspectorii au constatat că nu avea acte de provenienţă pentru echipamentele vechi de 10 ani. Cu toate acestea, viceprimarul sectorului 2, Cristian Popescu, este convins că nu a fost vorba de uzură. Sfoara ar fi fost tăiată intenţionat.

Cristian Popescu: ”Se pare că cu câteva zile înainte, cineva a tăiat acea sfoară cu un cleşte. Cel care a tăiat sfoare e vinovat. De o persoană care nu ştiu ce intenţii a avut şi cred că şi e o oarecare vină şi a părinţilor care nu supraveghează copii.

Altfel, locuri de joacă nesigure sunt peste tot. O altă fetiţă a fost rănită într-un parc din sectorul 4, după ce a a căzut printr-o gaură din plafonul unui castel de lemn. Iar 3 tineri au ajuns la spital, tot în Bucureşti, după ce s-au dat pe tiroliana din parcul Lumea Copiilor. Sistemul nu ar fi fost asigurat corespunzător. Tiroliana a fost închisă, iar cazurile sunt în atenţia poliţiei.

În fiecare an, peste 200 de mii de copii vizitează camera de urgenţă din cauza accidentelor legate de locurile de joacă. Iar 3 sferturi dintre ele sunt cauzate de căzături pe suprafeţe prost întreţinute sau necorespunzătoare.

Toate aceste accidente se produc pentru că nu se respectă reglemantările în vigoare. Potrivit legislaţiei, locurile de joacă ar trebui verificate săptămânal. Şi închise după 10 ani de funcţionare. Niciun ansamblu pentru copii nu e garantat mai mult de un deceniu.

Cristian Popescu: ”Cât la sută ar trebui schimbat? V-am spus, aplicând legea, trebuie cam tot, 90 şi ceva la sută. Cred că sunt 2-3 mai noi, restul au peste 10 ani şi tot ce e peste 10 ani trebuie schimbat.

Autorităţile nu-şi asumă închiderea zonelor de agrement. Nu fac verificări și nu investesc un leu în reparaţii.

Răzvan Burlacu, specialist consultanță locuri de joacă: ”De 10 ani de când suntem pe piaţă, nu cred că am avut mai mult de o comandă. Să schimbăm, să livrăm piese de schimb, pentru a le schimba. În niciun caz nu există contracte de mentenanță în industrie, adică firmele din domeniu nu sunt solicitate să facă mentenanță.

Cristian Popescu: ”Dacă ar fi tot ce este ieşit din garanţie, am închide foarte multe locuri nu numai în sectorul 2, ci la nivelul ţării.

Uzura locurilor de joacă se vede cu ochiul liber. Ca să ne facem o idee despre cât de rău stau lucrurile, o echipă de la Inspectorul Pro a însoţit un specialist în siguranţa zonelor de agrement prin parcurile din Capitală.

Rezultatul? Leagăne care prezintă risc de accidentare, piese putrezite și echipamente care trebuie schimbate cu totul. Unele se pot rupe în orice clipă.

În concluzie, responsabilii pentru verificarea parcurilor nu-şi fac treaba. Ridică din umeri, închid ochii şi devin părtaşi la existenţa locurilor de joacă periculoase. Atât Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorului, cât şi Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat se vaită că nu au oameni suficienţi pentru control.

Daniel Cătălin Motounu, inspector de specialitate:”Ultimul control tematic realizat în mai multe echipamente a avut loc cred că în anul 2013. Din 2013 au trecut 5 ani. Motivul e obiectiv şi anume lipsa de personal. Inspectori sunt 62 mari şi laţi. Noi ar trebui să desfăşurăm şi aceste acţiuni de control, atât la deţinătorii de echipamente, aşa cum e şi cazul deţinătorilor.

Trăim, aşadar, o fatalitate. Asta încearcă să ne convingă autorităţile. ISCIR şi ANPC n-au inspectori să facă verificări, iar primăriile n-au bani să repare parcurile. Şi totuşi, soluţii există Bunăvoinţa lipseşte.

Răzvan Burlacu: ”Firme independente de audit, şi ele se ocupă de evaluare. Asta este soluţia optimă, să ai nişte firme serioase de audit care să impună practic autorităţilor care nu au oameni pregătiţi să facă nişte reparaţii periodice. La trei luni ar trebui.

Paul Anghel, director general ANPC: "Urmează ca în perioada următoare, odată cu implementarea acestor directive sau regulament european, să verificăm tot prin metoda mistery shopping sau pe alte metode, zonele de joacă respective."

Altfel, e cale lungă până când vom ajunge la nivelul de responsabilitate şi dotări din celelalte ţări ale Uniunii Europene.

Paul Anghel: ”Sigur că mai există multe locuri, zone de joacă dinainte de Revoluţie. Echipamente sudate, de fier, echipamente greoaie, echipamente cu muchii sau cu şuruburi sau fel de fel de subansamble care pot rănii copii.

Ca să vă faceţi o idee cât de în urmă suntem, ANPC a controlat anul trecut doar 800 de locuri de agrement, din cele câteva zeci de mii care ar trebui verificate în întreaga ţară. 490 nu respectau legea, dar au închis doar 350. Pe acelea care, efectiv, puneau viaţa copiilor în pericol.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc

Sute de mii de români, care şi-au cumpărat o locuinţă în aşa-zisele zone rezidenţiale de lângă Bucureşti, trăiesc acum un coşmar, întreţinut de noroaie şi inundaţii veşnice.

Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Românii cheltuiesc anual peste 10 miliarde de euro pe alimente, însă rareori se uită cu atenție la ce pun în coș. Așa se explică de ce rafturile magazinelor sunt, mai degrabă, pline de mezelurile frumos ambalate, decât de acelea sănătos fabricate.

Capcana în care pică cei care își cumpără apartamente în blocuri noi
Capcana în care pică cei care își cumpără apartamente în blocuri noi

Multe locuinţe noi nu sunt la standardul prevăzut de lege, se plâng cumpărătorii. 

Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte.
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"

Agroturismul este segmentul cu cea mai mare crestere din domeniu, in ultimii ani. Romanii cauta mai mult ca niciodata locuri pitoresti pentru un sfarsit de saptamana, iar proprietarii de pensiuni au mai toate camerele pline.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.