Copiii, în pericol la locurile de joacă din România. Fetiță de 12 ani: ”Când am căzut, simțeam că o să mor”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 01 Mai 2018 19:41
Categorie: Inspectorul PRO

Multe locuri de joacă din România ar trebui dărâmate și înlocuite, recunosc autoritățile, obligate să le întrețină. Copiii nu sunt în siguranță printre fiare ruginite ori scânduri și tobogane șubrede, unele rămase de dinainte de '89.

Inspectorul Pro a verificat situația pe teren și le atrage atenția oficialilor că tot ce este mai vechi de 10 ani trebuie schimbat.

Jumătate din locurile de joacă din România ameninţă siguranţa copiilor. Unele exista încă din perioada comunistă şi nu au fost niciodată îmbunătăţite. Numai anul trecut, autorităţile au închis 50 la sută dintre spaţiile de agrement verificate. Multe, din cauza accidentelor care au avut loc.

Mădălina: ”Înainte, chiar se jucase acolo, nu se întâmplase nimic. Şi eu care abia am atins funia s-a rupt într-o secundă.

Madalina, o fetiţă de numai 12 ani, a trecut prin cea mai înfricoşătoare experienţa din viaţa sa. A escaladat un echipament special din Parcul Tei, din Bucureşti, şi s-a prăbuşit în gol.

Mădălina: ”Ziua aceea a fost ciudată şi nasoală şi pur şi simplu a fost ca ultima zi din viaţa mea. M-am simţit speriată, plângeam, credeam că o să mor."

Mama Mădălinei: "A trecut de primele două funii, trebuia să se ţină şi de a treia, moment în care s-a desprins funia şi s-a trezit cu ea în mână."

Mădălina: ”În momentul în care am căzut, simţeam că mă trec toate sentimentele, simţeam că cad în reluare, că o să mor, că până aici mi-a fost."

Mamă: ”A fost impactul, i-a tăiat răsuflarea, a fost durerea cruntă.

Mădălina: ”Mă zvârcoleam de durere, m-am întors pe burtă, nu puteam să respir, nu puteam să ţip,  nu puteam să fac nimic."

Luni de zile a avut copilul nevoie de psiholog. Mădălina nu este nici acum complet refăcută.

Mădălina: ”Mă joc acasă. Stau acasă, vorbesc cu prietenii, ne jucăm pe telefoane. Îi sun. Mi-e frică că s-ar putea întâmpla din nou. Că aş putea cădea din nou şi de data asta ar fi fatal pentru mine.

 

Părinţii acuză autorităţile că au tratat cu indiferenţă trauma prin care a trecut fetiţa lor.

Mamă: ”Aștept cu nerăbdare să văd cine se face vinovat de ce s-a întâmplat.

Cristian popescu, viceprimar sector 2: ”Poate să dea în judecată doamna, dacă obţine din partea cuiva despăgubiri. Trebuie să ştie orice părinte că la locul de joacă poţi să cazi de pe aparate.

Locul de joacă din Tei a fost desfiinţat de ANPC, după ce inspectorii au constatat că nu avea acte de provenienţă pentru echipamentele vechi de 10 ani. Cu toate acestea, viceprimarul sectorului 2, Cristian Popescu, este convins că nu a fost vorba de uzură. Sfoara ar fi fost tăiată intenţionat.

Cristian Popescu: ”Se pare că cu câteva zile înainte, cineva a tăiat acea sfoară cu un cleşte. Cel care a tăiat sfoare e vinovat. De o persoană care nu ştiu ce intenţii a avut şi cred că şi e o oarecare vină şi a părinţilor care nu supraveghează copii.

Altfel, locuri de joacă nesigure sunt peste tot. O altă fetiţă a fost rănită într-un parc din sectorul 4, după ce a a căzut printr-o gaură din plafonul unui castel de lemn. Iar 3 tineri au ajuns la spital, tot în Bucureşti, după ce s-au dat pe tiroliana din parcul Lumea Copiilor. Sistemul nu ar fi fost asigurat corespunzător. Tiroliana a fost închisă, iar cazurile sunt în atenţia poliţiei.

În fiecare an, peste 200 de mii de copii vizitează camera de urgenţă din cauza accidentelor legate de locurile de joacă. Iar 3 sferturi dintre ele sunt cauzate de căzături pe suprafeţe prost întreţinute sau necorespunzătoare.

Toate aceste accidente se produc pentru că nu se respectă reglemantările în vigoare. Potrivit legislaţiei, locurile de joacă ar trebui verificate săptămânal. Şi închise după 10 ani de funcţionare. Niciun ansamblu pentru copii nu e garantat mai mult de un deceniu.

Cristian Popescu: ”Cât la sută ar trebui schimbat? V-am spus, aplicând legea, trebuie cam tot, 90 şi ceva la sută. Cred că sunt 2-3 mai noi, restul au peste 10 ani şi tot ce e peste 10 ani trebuie schimbat.

Autorităţile nu-şi asumă închiderea zonelor de agrement. Nu fac verificări și nu investesc un leu în reparaţii.

Răzvan Burlacu, specialist consultanță locuri de joacă: ”De 10 ani de când suntem pe piaţă, nu cred că am avut mai mult de o comandă. Să schimbăm, să livrăm piese de schimb, pentru a le schimba. În niciun caz nu există contracte de mentenanță în industrie, adică firmele din domeniu nu sunt solicitate să facă mentenanță.

Cristian Popescu: ”Dacă ar fi tot ce este ieşit din garanţie, am închide foarte multe locuri nu numai în sectorul 2, ci la nivelul ţării.

Uzura locurilor de joacă se vede cu ochiul liber. Ca să ne facem o idee despre cât de rău stau lucrurile, o echipă de la Inspectorul Pro a însoţit un specialist în siguranţa zonelor de agrement prin parcurile din Capitală.

Rezultatul? Leagăne care prezintă risc de accidentare, piese putrezite și echipamente care trebuie schimbate cu totul. Unele se pot rupe în orice clipă.

În concluzie, responsabilii pentru verificarea parcurilor nu-şi fac treaba. Ridică din umeri, închid ochii şi devin părtaşi la existenţa locurilor de joacă periculoase. Atât Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorului, cât şi Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat se vaită că nu au oameni suficienţi pentru control.

Daniel Cătălin Motounu, inspector de specialitate:”Ultimul control tematic realizat în mai multe echipamente a avut loc cred că în anul 2013. Din 2013 au trecut 5 ani. Motivul e obiectiv şi anume lipsa de personal. Inspectori sunt 62 mari şi laţi. Noi ar trebui să desfăşurăm şi aceste acţiuni de control, atât la deţinătorii de echipamente, aşa cum e şi cazul deţinătorilor.

Trăim, aşadar, o fatalitate. Asta încearcă să ne convingă autorităţile. ISCIR şi ANPC n-au inspectori să facă verificări, iar primăriile n-au bani să repare parcurile. Şi totuşi, soluţii există Bunăvoinţa lipseşte.

Răzvan Burlacu: ”Firme independente de audit, şi ele se ocupă de evaluare. Asta este soluţia optimă, să ai nişte firme serioase de audit care să impună practic autorităţilor care nu au oameni pregătiţi să facă nişte reparaţii periodice. La trei luni ar trebui.

Paul Anghel, director general ANPC: "Urmează ca în perioada următoare, odată cu implementarea acestor directive sau regulament european, să verificăm tot prin metoda mistery shopping sau pe alte metode, zonele de joacă respective."

Altfel, e cale lungă până când vom ajunge la nivelul de responsabilitate şi dotări din celelalte ţări ale Uniunii Europene.

Paul Anghel: ”Sigur că mai există multe locuri, zone de joacă dinainte de Revoluţie. Echipamente sudate, de fier, echipamente greoaie, echipamente cu muchii sau cu şuruburi sau fel de fel de subansamble care pot rănii copii.

Ca să vă faceţi o idee cât de în urmă suntem, ANPC a controlat anul trecut doar 800 de locuri de agrement, din cele câteva zeci de mii care ar trebui verificate în întreaga ţară. 490 nu respectau legea, dar au închis doar 350. Pe acelea care, efectiv, puneau viaţa copiilor în pericol.

VIDEO PROTVPLUS.RO