Control de proporții la Agenția Spațială Română. Ce s-a întâmplat cu bugetul de 77 de mil. de euro al programului STAR

×
Codul embed a fost copiat

Are loc un control de proporții la Agenția Spațială Română! Autoritățile vor să vadă ce s-a ales de aproape 400 de milioane de lei. Banii au fost alocați timp de 7 ani pentru proiecte spațiale.  

Din 2012 și până în 2019, Agenția Spațială Română a primit bani de la buget, ca să dezvolte un program similar cu cele existente în Uniunea Europeana.

Suntem printre puținele state europene fără un satelit propriu pe orbită. Neregulile mari sunt cuprinse în Raportul Curții de Conturi, iar ''Inspectorul Pro'' a descoperit că anumite sume ar fi fost risipite pentru un centru care nu există.

În urma anchetei noastre, Ministerul Cercetării a demarat noi verificări.

Agenția Spațială Română ar fi trebuit să facă sateliți de mici dimensiuni, centre spațiale de cercetare, să cumpere echipamente și să formeze specialiști pentru institute și universități. Programul s-a numit STAR și ar fi primit de la statul român o finanțare de aproape 77 de milioane de euro.

Citește și
copil loc de joaca
Locurile de joacă din marile parcuri ale Capitalei pot fi periculoase pentru copii. Descoperirile Inspectorului PRO
Tragedie la fabrica de cașcaval de la Ibăneşti. Patru bărbați, între care și directorul fabricii, au murit după ce au intrat într-un bazin de decantare

Agenția este acum în atenția autorităților de control pentru că ar fi folosit în mod defectuos o bună parte din bani. Raportul Curții de Conturi, care vizează programul STAR, vorbește despre cheltuieli nejustificate în mai multe proiecte atribuite unor institute și organizații.

Aceste disfuncționalități - din singurul program spațial național din ultimii 28 de ani - au dus la demiterea vechii conduceri. Noul președinte le confirmă.

Flaviu Răducanu, președinte interimar al Agenției Spațiale Române: ”Poate că odată o să aibă, cât încă o să mai trăim noi, și România, un program spațial. După 20 de ani de muncă și înjurături, că ăștia iau banii și nu fac nimic”.

De ce era important acest program? Pentru că sateliții de observare - pe care ar fi trebuit să-i lansăm pe orbite - ne-ar fi ajutat să monitorizăm mai eficient inundațiile, incendiile, deșertificările, furturile de păduri și formarea gropilor ilegale de gunoi.

Flaviu Răducanu, președinte interimar al Agenției Spațiale Române: ”Păi dacă se întâmplă o inundație, vă pot spune că din spațiu vine informația asta, dacă se rupe un baraj din spațiu se află și oamenii ăia trebuie evacuați. Și se întâmplă în clipa aia!"

Acești sateliți de observare ar fi trebuit să fie făcuți la Institutul de Științe Spațiale. Din 2012 - de când România este membră a Agenției Spațiale Europene - și până în 2019, statul român ar fi alocat pentru întregul proiect STAR 384 de milioane de lei.

Din acești bani, Centrul Spațial Român al Institutului de Științe Spațiale ar fi înghițit aproximativ 5 milioane de lei. Raportul Curții de Conturi vorbește, în acest caz, despre o depășire a cheltuielilor cu aproape jumătate de million de lei și impune recuperarea banilor.

Directorul Institutului de Științe Spațiale - care a încasat suma de la Agenția Spațială Romana - justifică banii cheltuiți.

Sorin Zgura, director Institutul de Științe Spațiale: "Când se trimite un satelit în spatiu, testul de lansare care este un șoc foarte puternic, este vital. Și acesta este cel mai mare vibrator din România! Se va monta în zona asta, unde este marcat ca desenele de la FBI."

Domnul director este mândru de echipamentele cumpărate.

Sorin Zgura, director Institutul de Științe Spațiale: "Acest echipament va produce bani, nu doar pentru sateliții proprii. Se testează cauciucurile și gențile. ”

Hala - care este defapt un fost depozit reamenajat - este încă goală, la cinci ani de la începerea proiectului. Mai multe echipamente dintr-o clădire veche ar urma să fie mutate aici. Și cam atât.

Un alt proiect controversat, pentru care statul roman a plătit peste 3 milioane de lei, este Centrul Național pentru Strategii Spațiale. Acesta ar fi trebuit să devină sediul unde cei mai buni specialiști să promoveze și să vândă serviciile spațiale romanești, pe modelul centrelor de afaceri din Agenția Spațială Europeană.

Am vrut să vedem efectiv cum arată centrul nostru … Dar nu l-am găsit … Așa că l-am întrebat pe Marius Ioan Piso, fostul președinte al Agenției Spațiale Romane, unde se află această clădire pentru care s-au cheltuit bani publici.

Piso a fost demis, la sfârșitul anului trecut, pentru management defectuos, în urma unui raport de control făcut de Ministerul Cercetării. Marius Ioan Piso, fost director al Agenției Spațiale Române, contestă risipirea banilor publici. Dar recunoaște că centrul nu există.

Raportul Curții de Conturi, care a vizat programul STAR, precizează însă că suma de peste 3 milioane de lei ar fi fost decontată către cei care ar fi trebuit să construiască acest centru, adică Asociația Română pentru Tehnologie și Industrie Spațială ROMSPACE.

I-am arătat, fostului președinte, documentele oficiale.

Inspectorul Pro a aflat că ROMSPACE este un ONG cu personalitate juridică, înființat chiar de către Marius Ioan Piso în 2012, adică în anul în care a pornit programul STAR. Piso a deținut și conducerea ONG-ului pentru 1 an, după care a cedat-o unuia dintre membrii Consiliului de Administrație al Agenției Spațiale.

Reporter: Se poate vorbi că este o incompatibilitate?

Marius Ioan Piso, fost director al Agenției Spațiale Române: Incompatibilitate în ce?

Din cele 3 milioane de lei, România ar fi putut construi 60 de sateliți de mici dimensiuni, dacă luăm în calcul că unul singur costa aproximativ 10.000 de dolari. Ne referim însă la echipamente simple care ar fi putut fi realizate chiar și de studenți sau elevi și care ar fi putut fi lansate apoi gratuit în cadrul unor colaborări europene.

Același raport al Curții de Conturi scoate în evidență și deplasări în străinătate care nu au legătură cu niciunul din aceste proiecte. Dar pentru care s-ar fi cheltuit bani publici de peste 100.000 de lei. Este vorba despre deplasări în Australia și Germania la Congresul International de Astronautică. Banii ar fi fost dați de Agenție către Institutul de Științe Spațiale.

Cu neregulile cuprinse în Raportul Curții de Conturi am mers la ministrul Cercetării. Sebastian Burduja cunoaște cazul și spune că încearcă deja să recupereze banii nejustificați în instanță: ”Noi suntem în litigiu cu Agenția Spațială Română în urma raportului Curții de Conturi. Restul aspectelor, inclusiv cele semnalate de dvs vor face obiectul unui nou control la Agenția Spațială Română.”

În urma materialului realizat de Inspectorul Pro, Ministerul Cercetării a demarat un nou control.

Verificările vizează același program spațial STAR care ar fi înghițit, timp de 7 ani, sute de milioane de lei de la bugetul de stat. 

Articol recomandat de sport.ro
Slovacii sunt dramatici după România - Belgia 0-2 + concluzia trasă înainte de meciul decisiv împotriva tricolorilor
Slovacii sunt dramatici după România - Belgia 0-2 + concluzia trasă înainte de meciul decisiv împotriva tricolorilor
Citește și...
Inspectorul Pro. Cum să nu vă irosiți banii pe vacanțe alese greșit
Inspectorul Pro. Cum să nu vă irosiți banii pe vacanțe alese greșit

Turismul românesc nu reușește, încă, să atingă standarde înalte. Deși cer destui bani, unii dintre cei care închiriază camere la mare sau la munte își primesc oaspeții în condiții care lasă de dorit.  

Locurile de joacă din marile parcuri ale Capitalei pot fi periculoase pentru copii. Descoperirile Inspectorului PRO
Locurile de joacă din marile parcuri ale Capitalei pot fi periculoase pentru copii. Descoperirile Inspectorului PRO

Locurile de joacă din toată țara pot fi periculoase pentru copii dacă nu au fost reparate de responsabili și nici verificate de autoritățile de control. În plus, echipamentele trebuie curățate periodic.

Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral
Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral

În goana după profit, pe litoral încă sunt angajatori care încurajează munca la negru. Mai mulți tineri, unii minori, au fost exploatați de patronul unei terase și au muncit pentru el fără acte, sau cu un contract pentru două ore.

Recomandări
România se află sub o cupolă de foc. Capota unei mașini a atins 74 de grade. „E greu de suportat”
România se află sub o cupolă de foc. Capota unei mașini a atins 74 de grade. „E greu de suportat”

Valul de căldură extremă care a pus stăpânire pe țara noastră devine tot mai greu de suportat, iar veștile meteorologilor nu sunt deloc bune.

Tot mai puțini români își caută un loc de muncă în străinătate. În ochii multora, familia este cea care înclină balanța
Tot mai puțini români își caută un loc de muncă în străinătate. În ochii multora, familia este cea care înclină balanța

Pâinea câștigată departe de casă nu mai stârnește atât de mult interes în rândul românilor. Numărul conaționalilor care își caută un loc de muncă în străinătate a scăzut în ultimii ani, potrivit unui studiu realizat la nivel global.

Cel puţin 1.300 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca, în condiţii de căldură extremă. Au ieșit la iveală nereguli
Cel puţin 1.300 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca, în condiţii de căldură extremă. Au ieșit la iveală nereguli

Arabia Saudită a anunţat, duminică, decesul a 1301 pelerini în timpul marelui pelerinaj musulman desfăşurat recent în condiţii de căldură toridă, precizând că majoritatea dintre pelerini nu aveau permise pentru această adunare anuală, relatează AFP.