Caz revoltător în Buftea. Firmele de salubritate aruncă gunoiul ilegal, la doi pași de Palatul Știrbei

Ultima actualizare: 03-01-2022 20:29

Situație revoltătoare la Buftea unde tocmai firmele de salubritate, plătite să mențină curățenia orașului, aruncă gunoiul ilegal.

Inspectorul Pro a surprins cum mașinile de salubritate abandonează deșeurile chiar la doi pași de Palatul Știrbei, cu acordul autorităților locale.

Problema este una cronică de jur împrejurul Bucureștiului, unde tot mai multe terenuri virane au devenit gropi clandestine de gunoi.

Munți de gunoaie strică imaginea Palatului Știrbei și poluează mediul din orașul Buftea, aflat la numai 20 de kilometri de Capitală. Revoltător este că mormane de deșeuri sunt depozitate chiar de către firmele de salubritate ale primăriei. Inclusiv terenul, folosit drept groapă de gunoi, aparține domeniului public, așa încât totul se face sub ochii primarului. Fapt semnalat și de Bogdan Tobă, consilier local independent la Primăria Buftea.

Bogdan Tobă, consilier local independent la Primăria Buftea: "Au un an și ceva astea aici".

Reporter: "Uite sacii...".

Bogdan Tobă, consilier local independent la Primăria Buftea: "Ăștia sunt de curând pusi aici, nu sunt sfâșiați de căini, de vreme".

Reporter: "Și uite că sunt amestecate, și pet-uri, și sticle 6.47 sistemul de obicei.e așa. dedesubt pui ce e ingozitor că să nu se vadă și deasupra acoperi cu materiale mai naturale".

Am filmat aici mai multe zile la rând și de fiecare dată am surprins mașini și utilaje care abandonează deșeurile pe un teren, transformat ilegal în groapă de gunoi.

Consilierul Bogdan Tobă susține că societățile care aruncă gunoiul ilegal aici sunt tocmai firmele care ar trebui să întrețină orașul: firma de salubritate aflată în contract cu Primăria pentru strângerea deșeurilor menajere și compania care se ocupă cu toaletarea domeniului public, la care însăși municipalitatea este acționar majoritar.

Bogdan Tobă, consilier local independent la Primăria Buftea: "Pentru gunoioul ăsta, populația e taxată. Tu plătești, dar gunoiul tot la tine în oraș e, tot lângă casa ta e".

Tractorul pe care l-am surprins descărcând deșeurile este al firmei de toaletare iar aceasta mașină de gunoi care s-a oprit atunci când ne-a zărit este a firmei de salubritate.

Am chemat Politia ca să constate neregulile.

Consilierul Bogdan Tobă spune că situația este veche, că i-a sesizat edilului de mai bine de un an tot ce se întâmplă aici și că nu a luat nicio măsură. Fapt recunoscut și de echipajul poliției locale.

Iată cu ce scuze vine firma de toaletare.

Reporter: "Domnule director, tocmai am filmat o mașină care lasă gunoiul aici...".

Ion Tighean, unul dintre șefii companiei primăriei: "Dumneavoastră puteți să filmați orice".

Reporter: "Este acolo o grămadă de gunoi, este legal?".

Ion Tighean, unul dintre șefii companiei primăriei: "Ați văzut cum arata orașul Buftea? Ar trebui să spuneți 'Mulțumesc!'".

Reporter: "Mulțumim că poluați orașul".

Ion Tighean, unul dintre șefii companiei primăriei: "Orașul se poluează singur, tot ce se întâmplă e produs de oraș".

Reporter: "Acolo produceți dumneavoastră, acolo produc angajații dumneavoastră...".

Ion Tighean, unul dintre șefii companiei primăriei: "Nu produc nimic, nu produc nimic... Acolo nu este depozit, acolo este de tranzit, se transferă deșeurile în containere și se duc...".

Reporter: "Nu există! Gunoiul pe care îl luați se duce direct la groapa de gunoi. Așa este legea!".

Bogdan Tobă, consilier local independent la Primăria Buftea: "Domnule Tighean, veniți să le explicați domnilor polițăști dacă e legală groapa...".

Ion Tighean, unul dintre șefii companiei primăriei: "Dacă îmi vor cere explicații o să le dau. Deocamdată, asta e...".

Situația din Buftea este arhicunoscută de Garda de Mediu din Ilfov, dar și de Garda Națională de Mediu. Locuitorii de aici s-au săturat de câte ori au reclamat depozitarea ilegală a gunoaielor.

În luna mai a acestui an, Garda Națională de Mediu le-a transmis oamenilor că terenul a fost salubrizat. Cinci luni mai târziu, în luna octombrie, Garda de Mediu din Ilfov a constatat din nou depozitări necontrolate de deșeuri menajere.

Am cerut explicații șefului Gărzii de Mediu Ilfov.

Reporter: "Andreea Dăscălescu de la Pro TV vă deranjează. V-am sunat să vă fac o sesizare în legătură cu o gropa ilegală de gunoi".

Emil Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov: "Probabil s-a făcut o constatare de către colegii mei și eu am semnat doar adresa".

Reporter: "Aș vrea, pentru că doar ați semnat adresa, să vă invit la fața locului și să vedeți în ce hal arată această zonă".

Emil Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov: "Eu sunt cu toate efectivele într-o acțiune la Sintești".

Primarul Gheorghe Pistol a evitat să stea de vorba cu echipa de la Inspectorul Pro.

L-am prins însă pentru explicații pe viceprimarul Alexandru Vaida.

Alexandru Vaida, viceprimar Buftea: "Aia e o crimă, cine pune acolo gunoaie. Da, sunt aruncate de anumiți oameni care nu au fost prinși și care vor trebui prinși și sancționați".

Reporter: "Dar să știți că nu sunt anumiți oameni, sunt chiar firmele de salubritate".

Alexandru Vaida, viceprimar Buftea: "Mă scuzați că trebuie să mă retrag, da?".

Reporter: "Dar de ce nu s-a întâmplat de atâta timp dacă și Garda de Mediu a zis că nu este legal, că trebuie salubrizată zona?".

Alexandru Vaida, viceprimar Buftea: "O salubrizăm, dar nu ne-am putut mișca suficient de repede".

Am solicitat justificări și de la firma de salubritate, dar nu am primit niciun răspuns pină la difuzarea acestui material.

Sesizarea făcută de Inspectorul Pro nu a rămas însă fară rezultat. Garda de Mediu Ilfov a făcut un control și ne-a dat dreptate: zona Palatului Știrbei este plină de gunoaie.

Inspectorii de mediu nu au prins pe nimeni aruncând deșeuri, dar au cerut societăților de salubritate să curețe terenul. Zecile de tone de gunoaie menajere, plastic și carton trebuie să dispară urgent. Iar autoritățile să facă acolo ceea ce promit de ani de zile: un parc pentru locuitorii din Buftea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO