Cât de ușor își pot lua românii țepe când rezervă online spații de cazare. Experiment al Inspectorului PRO

×
Codul embed a fost copiat

În spatele cabanelor și apartamentelor propuse pentru închiriere se pot ascunde mulți escroci. Cer avansuri consistente pentru spații de cazare care nu există în realitate.

Inspectorul Pro vă propune un experiment și vă învață cum să procedați ca să nu râmâneți și fără bani și fără vacanță.

Câteva sute de mii de oameni fac rezervări turistice pentru vacanța de sfârșit de an. Dar nimeni nu se gândește că ar putea fi păcălit de falși proprietari la închirierea unor așa-zise spații de cazare. Se întâmplă frecvent pentru că anunțurile nu sunt verificate suficient, de unele platforme de promovare, dar și pentru că oamenii sunt orbiți de prețuri mici și fotografii frumoase.

Ca să vedeți cât de ușor va puteți pierde banii de Revelion, Inspectorul Pro vă propune un experiment. Am compus din fotografii reale o pensiune care nu există. Cu acordul unor proprietari, am combinat intenționat un apartament de la mare cu o cabană de la munte pentru ca discrepanța să fie cât mai mare. Și iată ce a ieșit.

Am plasat apoi pensiunea noastră fictivă într-o ruină din Șcheii Brașovului.

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Am ales să facem acest experiment în parteneriat cu unul dintre cele mai mari site-uri de anunțuri online din România.

Anunțul nostru a fost un succes. Nimeni nu a remarcat discrepanța dintre luxul de la mare și rusticul de la munte.

Foarte important este să verificăm locația. Google Maps este cât se poate de încredere din punctul acesta de vedere”, spune Aida Ionescu, manager departament OLX.

La o jumătate de oră de la postarea anunțului, Inspectorul PRO avea deja 11 apeluri pierdute de la oameni care au sunat să se intereseze de pensiunea fictivă.

Inspectorul PRO: Câte persoane sunteți?

Bărbat: 13, maxim 15.

Inspectorul PRO: Am înțeles, ați văzut că acolo sunt 4 camere.

Bărbat: Da, am citit tot anunțul.

Inspectorul PRO: Și vă convine așa?

Bărbat: Păi, dacă altfel nu se poate.

Inspectorul PRO: Ok, bun.

Bărbat: Adică, nu găsesc pe nicăieri.

Este evident că pe oameni i-a orbit așa-zisă ofertă: 8 mii de lei pentru 4 nopți de cazare, într-o cabană cu 4 camere, cu avans de numai 10 %.

Inspectorul PRO: Ați văzut că noi cerem avans.

Client: Da, da, da.

Inspectorul PRO: Ca să fim și noi siguri că persoana cu care...

Client: Da, da, da, și eu lucrez tot în HORECA, am și eu o pensiune, deci nu este nicio problemă.

Inspectorul PRO: Am înțeles, și deci sunteți de acord cu un avans de 10 % de exemplu.

Client: Da, da, da, da 9 milioane. Nu ar fi o problemă.

Între timp, un al client interesat a apelat Inspectorul PRO.

Inspectorul PRO: Nu vă putem da o factură.

Client: Da, da, da. Nu cred că ar fi o problemă asta... Deci chiar nu este o problemă, mă descurc. Eu lucrez la Anticorupție, la București, și nu cred că ar fi o problemă chestia aceasta.

Inspectorul PRO: Ahaa...

Client: N-ar fi o chestie foarte gravă.

Inspectorul PRO: Avansul standard este de 10 %.

Client: Este perfect. Nu este niciun fel de problemă. Noi dacă găsim și 50 % cred n-ar fi o problemă, chestia aceasta. Cred că nu v-ar deranja. Să vă dăm 50 %.

Inspectorul PRO: Da cu siguranță, va dați seama că... Dacă aveți încredere să dați banii într-un cont personal?

Client: V-am spus, lucrez la Anticorupție și nu cred că va fi o problemă cu așa ceva. Adică, țepe de genul, nu mi-am luat. Și nici nu cred că o să–mi iau așa repede.

Cu mult respect, Inspectorul PRO l-a anunțat pe domnul care s-a prezentat că fiind de la Direcția Anticorupție că tocmai a fost pe punctul de a-și pierde banii de Revelion, deși era ferm convins că el nu ia țepe.

Este o practică în turism într-adevăr și sigur că din punctul acesta de vedere e bine să apelăm la unități de turism cu acte în regulă, acreditate că să ne dea o chitanță”, a declarat Aida Ionescu, manager departament OLX.

Partenerii noștri de experiment au sesizat neregulile și ne-au blocat inițial anunțul. Au o echipă specializată în fraude. Deblocarea s-a făcut pentru câteva ore ca să ne putem duce la bun sfârșit demersul jurnalistic.

Nu același lucru s-a întâmplat cu celelalte 4 platforme online unde falsul a trecut neobservat printre sutele de anunțuri de închiriere. Asta deși portalurile își pot lua măsuri de siguranță. Pot face verificări non-stop și pot bloca conturile suspecte.

Au existat și cereri de la poliție, câteva investigații acolo pe care noi le-am sprijinit. Lucrăm îndeaproape cu poliția acolo unde putem să-i ajutăm”, a mai spus managerul OLX.

Să nu uităm totuși că răspunderea pentru prevenirea înșelăciunilor o poartă autoritățile. Ministerul Turismului se laudă de 8 ani că va modifica legislația de așa natură încât cei care vor să plaseze spre închiriere o proprietate în scop turistic, să fie obligați să prezinte o licență de funcționare.

Cum asta nu s-a întâmplat, rămâneți vigilenți atunci când faceți rezervări. Datele arată că 60 la sută dintre români achita online fără să se gândească la escrocherii.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Calvarul unei femei din Teleorman, căutată pentru infracțiuni în Germania, deși nu a fost niciodată acolo. Poliția o ignoră
Calvarul unei femei din Teleorman, căutată pentru infracțiuni în Germania, deși nu a fost niciodată acolo. Poliția o ignoră

Nume, prenume, număr de telefon, adresă și CNP - datele noastre personale pot ajunge pe mâna oricui, fără să știm. Furtul de identitate a devenit o practică la nivel mondial.

București-Giurgiu, ca acum 155 de ani. Călătoria dura o oră și jumătate pe vremea lui Carol I, acum-două ore
București-Giurgiu, ca acum 155 de ani. Călătoria dura o oră și jumătate pe vremea lui Carol I, acum-două ore

După 19 ani, CFR a redeschis circulația feroviară pe prima cale ferată construită în România: București - Giurgiu. Această rută strategică, dintre Dunăre și restul țării, a stat blocată din cauza unui pod rupt de inundații în 2005.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.