Cât de ușor își pot lua românii țepe când rezervă online spații de cazare. Experiment al Inspectorului PRO

×
Codul embed a fost copiat

În spatele cabanelor și apartamentelor propuse pentru închiriere se pot ascunde mulți escroci. Cer avansuri consistente pentru spații de cazare care nu există în realitate.

Inspectorul Pro vă propune un experiment și vă învață cum să procedați ca să nu râmâneți și fără bani și fără vacanță.

Câteva sute de mii de oameni fac rezervări turistice pentru vacanța de sfârșit de an. Dar nimeni nu se gândește că ar putea fi păcălit de falși proprietari la închirierea unor așa-zise spații de cazare. Se întâmplă frecvent pentru că anunțurile nu sunt verificate suficient, de unele platforme de promovare, dar și pentru că oamenii sunt orbiți de prețuri mici și fotografii frumoase.

Ca să vedeți cât de ușor va puteți pierde banii de Revelion, Inspectorul Pro vă propune un experiment. Am compus din fotografii reale o pensiune care nu există. Cu acordul unor proprietari, am combinat intenționat un apartament de la mare cu o cabană de la munte pentru ca discrepanța să fie cât mai mare. Și iată ce a ieșit.

Am plasat apoi pensiunea noastră fictivă într-o ruină din Șcheii Brașovului.

Am ales să facem acest experiment în parteneriat cu unul dintre cele mai mari site-uri de anunțuri online din România.

Anunțul nostru a fost un succes. Nimeni nu a remarcat discrepanța dintre luxul de la mare și rusticul de la munte.

Foarte important este să verificăm locația. Google Maps este cât se poate de încredere din punctul acesta de vedere”, spune Aida Ionescu, manager departament OLX.

La o jumătate de oră de la postarea anunțului, Inspectorul PRO avea deja 11 apeluri pierdute de la oameni care au sunat să se intereseze de pensiunea fictivă.

Inspectorul PRO: Câte persoane sunteți?

Bărbat: 13, maxim 15.

Inspectorul PRO: Am înțeles, ați văzut că acolo sunt 4 camere.

Bărbat: Da, am citit tot anunțul.

Inspectorul PRO: Și vă convine așa?

Bărbat: Păi, dacă altfel nu se poate.

Inspectorul PRO: Ok, bun.

Bărbat: Adică, nu găsesc pe nicăieri.

Este evident că pe oameni i-a orbit așa-zisă ofertă: 8 mii de lei pentru 4 nopți de cazare, într-o cabană cu 4 camere, cu avans de numai 10 %.

Inspectorul PRO: Ați văzut că noi cerem avans.

Client: Da, da, da.

Inspectorul PRO: Ca să fim și noi siguri că persoana cu care...

Client: Da, da, da, și eu lucrez tot în HORECA, am și eu o pensiune, deci nu este nicio problemă.

Inspectorul PRO: Am înțeles, și deci sunteți de acord cu un avans de 10 % de exemplu.

Client: Da, da, da, da 9 milioane. Nu ar fi o problemă.

Între timp, un al client interesat a apelat Inspectorul PRO.

Inspectorul PRO: Nu vă putem da o factură.

Client: Da, da, da. Nu cred că ar fi o problemă asta... Deci chiar nu este o problemă, mă descurc. Eu lucrez la Anticorupție, la București, și nu cred că ar fi o problemă chestia aceasta.

Inspectorul PRO: Ahaa...

Client: N-ar fi o chestie foarte gravă.

Inspectorul PRO: Avansul standard este de 10 %.

Client: Este perfect. Nu este niciun fel de problemă. Noi dacă găsim și 50 % cred n-ar fi o problemă, chestia aceasta. Cred că nu v-ar deranja. Să vă dăm 50 %.

Inspectorul PRO: Da cu siguranță, va dați seama că... Dacă aveți încredere să dați banii într-un cont personal?

Client: V-am spus, lucrez la Anticorupție și nu cred că va fi o problemă cu așa ceva. Adică, țepe de genul, nu mi-am luat. Și nici nu cred că o să–mi iau așa repede.

Cu mult respect, Inspectorul PRO l-a anunțat pe domnul care s-a prezentat că fiind de la Direcția Anticorupție că tocmai a fost pe punctul de a-și pierde banii de Revelion, deși era ferm convins că el nu ia țepe.

Este o practică în turism într-adevăr și sigur că din punctul acesta de vedere e bine să apelăm la unități de turism cu acte în regulă, acreditate că să ne dea o chitanță”, a declarat Aida Ionescu, manager departament OLX.

Partenerii noștri de experiment au sesizat neregulile și ne-au blocat inițial anunțul. Au o echipă specializată în fraude. Deblocarea s-a făcut pentru câteva ore ca să ne putem duce la bun sfârșit demersul jurnalistic.

Nu același lucru s-a întâmplat cu celelalte 4 platforme online unde falsul a trecut neobservat printre sutele de anunțuri de închiriere. Asta deși portalurile își pot lua măsuri de siguranță. Pot face verificări non-stop și pot bloca conturile suspecte.

Au existat și cereri de la poliție, câteva investigații acolo pe care noi le-am sprijinit. Lucrăm îndeaproape cu poliția acolo unde putem să-i ajutăm”, a mai spus managerul OLX.

Să nu uităm totuși că răspunderea pentru prevenirea înșelăciunilor o poartă autoritățile. Ministerul Turismului se laudă de 8 ani că va modifica legislația de așa natură încât cei care vor să plaseze spre închiriere o proprietate în scop turistic, să fie obligați să prezinte o licență de funcționare.

Cum asta nu s-a întâmplat, rămâneți vigilenți atunci când faceți rezervări. Datele arată că 60 la sută dintre români achita online fără să se gândească la escrocherii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Cum sunt amenințați de intermediarii ANRP proprietarii caselor luate de comuniști. Despăgubirile „întârzie” de zeci de ani
Cum sunt amenințați de intermediarii ANRP proprietarii caselor luate de comuniști. Despăgubirile „întârzie” de zeci de ani

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), înființată special pentru despăgubirea oamenilor lăsați de comuniști fără case și terenuri, a fost mereu în mijlocul scandalurilor de corupție.

Camera ascunsă: „Băi, vă crăp capul!” Incident revoltător petrecut într-o așa-zisă grădiniță privată din Popești Leordeni
Camera ascunsă: „Băi, vă crăp capul!” Incident revoltător petrecut într-o așa-zisă grădiniță privată din Popești Leordeni

Autoritățile nu controlează toate centrele de îngrijire a copiilor care se înființează ca niște SRL-uri, dar se recomandă drept grădinițe cu programe educaționale.  

Scandal la ANRP, pentru că proprietarii caselor luate de comuniști așteaptă zeci de ani despăgubirile. Cum câștigă „rechinii”
Scandal la ANRP, pentru că proprietarii caselor luate de comuniști așteaptă zeci de ani despăgubirile. Cum câștigă „rechinii”

Scandal la Autoritatea Națională de Retrocedare a Proprietăților, între ANRP și foștii proprietari de case și terenuri confiscate de regimul comunist.

Recomandări
Oamenii de afaceri deveniți politicieni, ale căror familii câștigă contracte de sute de milioane de euro din bani publici
Oamenii de afaceri deveniți politicieni, ale căror familii câștigă contracte de sute de milioane de euro din bani publici

Parlamentul României e populat cu mulţi oameni de afaceri deveniţi politicieni.

Ce este și cui i se acordă „prima de instalare” de 13.000 de lei. Mulți români nu știu că beneficiază de acești bani
Ce este și cui i se acordă „prima de instalare” de 13.000 de lei. Mulți români nu știu că beneficiază de acești bani

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot primi diferite stimulente financiare de la stat dacă se angajează.  

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate.
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate. "Trebuie să fim mai îndrăzneţi"

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a cerut, duminică, ţărilor occidentale să fie "mai îndrăzneţe" şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei.