Cât de ușor își pot lua românii țepe când rezervă online spații de cazare. Experiment al Inspectorului PRO

×
Codul embed a fost copiat

În spatele cabanelor și apartamentelor propuse pentru închiriere se pot ascunde mulți escroci. Cer avansuri consistente pentru spații de cazare care nu există în realitate.

Inspectorul Pro vă propune un experiment și vă învață cum să procedați ca să nu râmâneți și fără bani și fără vacanță.

Câteva sute de mii de oameni fac rezervări turistice pentru vacanța de sfârșit de an. Dar nimeni nu se gândește că ar putea fi păcălit de falși proprietari la închirierea unor așa-zise spații de cazare. Se întâmplă frecvent pentru că anunțurile nu sunt verificate suficient, de unele platforme de promovare, dar și pentru că oamenii sunt orbiți de prețuri mici și fotografii frumoase.

Ca să vedeți cât de ușor va puteți pierde banii de Revelion, Inspectorul Pro vă propune un experiment. Am compus din fotografii reale o pensiune care nu există. Cu acordul unor proprietari, am combinat intenționat un apartament de la mare cu o cabană de la munte pentru ca discrepanța să fie cât mai mare. Și iată ce a ieșit.

Am plasat apoi pensiunea noastră fictivă într-o ruină din Șcheii Brașovului.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Am ales să facem acest experiment în parteneriat cu unul dintre cele mai mari site-uri de anunțuri online din România.

Anunțul nostru a fost un succes. Nimeni nu a remarcat discrepanța dintre luxul de la mare și rusticul de la munte.

Foarte important este să verificăm locația. Google Maps este cât se poate de încredere din punctul acesta de vedere”, spune Aida Ionescu, manager departament OLX.

La o jumătate de oră de la postarea anunțului, Inspectorul PRO avea deja 11 apeluri pierdute de la oameni care au sunat să se intereseze de pensiunea fictivă.

Inspectorul PRO: Câte persoane sunteți?

Bărbat: 13, maxim 15.

Inspectorul PRO: Am înțeles, ați văzut că acolo sunt 4 camere.

Bărbat: Da, am citit tot anunțul.

Inspectorul PRO: Și vă convine așa?

Bărbat: Păi, dacă altfel nu se poate.

Inspectorul PRO: Ok, bun.

Bărbat: Adică, nu găsesc pe nicăieri.

Este evident că pe oameni i-a orbit așa-zisă ofertă: 8 mii de lei pentru 4 nopți de cazare, într-o cabană cu 4 camere, cu avans de numai 10 %.

Inspectorul PRO: Ați văzut că noi cerem avans.

Client: Da, da, da.

Inspectorul PRO: Ca să fim și noi siguri că persoana cu care...

Client: Da, da, da, și eu lucrez tot în HORECA, am și eu o pensiune, deci nu este nicio problemă.

Inspectorul PRO: Am înțeles, și deci sunteți de acord cu un avans de 10 % de exemplu.

Client: Da, da, da, da 9 milioane. Nu ar fi o problemă.

Între timp, un al client interesat a apelat Inspectorul PRO.

Inspectorul PRO: Nu vă putem da o factură.

Client: Da, da, da. Nu cred că ar fi o problemă asta... Deci chiar nu este o problemă, mă descurc. Eu lucrez la Anticorupție, la București, și nu cred că ar fi o problemă chestia aceasta.

Inspectorul PRO: Ahaa...

Client: N-ar fi o chestie foarte gravă.

Inspectorul PRO: Avansul standard este de 10 %.

Client: Este perfect. Nu este niciun fel de problemă. Noi dacă găsim și 50 % cred n-ar fi o problemă, chestia aceasta. Cred că nu v-ar deranja. Să vă dăm 50 %.

Inspectorul PRO: Da cu siguranță, va dați seama că... Dacă aveți încredere să dați banii într-un cont personal?

Client: V-am spus, lucrez la Anticorupție și nu cred că va fi o problemă cu așa ceva. Adică, țepe de genul, nu mi-am luat. Și nici nu cred că o să–mi iau așa repede.

Cu mult respect, Inspectorul PRO l-a anunțat pe domnul care s-a prezentat că fiind de la Direcția Anticorupție că tocmai a fost pe punctul de a-și pierde banii de Revelion, deși era ferm convins că el nu ia țepe.

Este o practică în turism într-adevăr și sigur că din punctul acesta de vedere e bine să apelăm la unități de turism cu acte în regulă, acreditate că să ne dea o chitanță”, a declarat Aida Ionescu, manager departament OLX.

Partenerii noștri de experiment au sesizat neregulile și ne-au blocat inițial anunțul. Au o echipă specializată în fraude. Deblocarea s-a făcut pentru câteva ore ca să ne putem duce la bun sfârșit demersul jurnalistic.

Nu același lucru s-a întâmplat cu celelalte 4 platforme online unde falsul a trecut neobservat printre sutele de anunțuri de închiriere. Asta deși portalurile își pot lua măsuri de siguranță. Pot face verificări non-stop și pot bloca conturile suspecte.

Au existat și cereri de la poliție, câteva investigații acolo pe care noi le-am sprijinit. Lucrăm îndeaproape cu poliția acolo unde putem să-i ajutăm”, a mai spus managerul OLX.

Să nu uităm totuși că răspunderea pentru prevenirea înșelăciunilor o poartă autoritățile. Ministerul Turismului se laudă de 8 ani că va modifica legislația de așa natură încât cei care vor să plaseze spre închiriere o proprietate în scop turistic, să fie obligați să prezinte o licență de funcționare.

Cum asta nu s-a întâmplat, rămâneți vigilenți atunci când faceți rezervări. Datele arată că 60 la sută dintre români achita online fără să se gândească la escrocherii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă

Chiriile au crescut de la un an la altul cu 20 de procente și odată cu ele și înșelătoriile. Foarte mulți tineri cad în plasa escrocilor care plasează pe piață apartamente care nu le aparțin.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.

România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor
România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor

România deține un record negru în Uniunea Europeană. Avem cei mai mulți morți pe șoselele nesigure din țara noastră. Șoferii și pietonii nu au disciplină în trafic, iar autoritățile nu investesc suficient în siguranţa rutieră.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.