Arbori tăiați ilegal și tocați, pentru a li se pierde urma. Reacția firmelor care au cumpărat deșeul lemnos

×
Codul embed a fost copiat

După ce v-am arătat cum arbori întregi tăiaţi ilegal din Munţii Rodnei au fost transformaţi în tocătură, ca să li se piardă urma, acum veţi vedea unde ajunge deșeul lemnos.

Tocătura este preluată de marii procesatori de semi-fabricate, care o ard, produc electricitate, iar în final sunt premiaţi cu certificate verzi. În fața dovezilor prezentate de „Inspectorul Pro'', ministrul Apelor şi Pădurilor a promis că va schimba legislaţia şi toate aceste transporturi vor fi declarate în sistemul informatic.

Potrivit investigatorilor de la „Agent Green'', în ultimii ani 5 ani au dispărut din pădurile noastre zeci de milioane de metri cubi de lemn.

Distrugerea pădurilor reprezintă un atentat la dreptul nostru de a respira aer curat. Potrivit „Agent Green”, din 2013 şi până astăzi, din România s-ar fi tăiat ilegal 82,4 milioane de metri cubi de lemn. Cazul din munţii Rodnei arată până unde s-a ajuns cu furtul de arbori.

Citește și
defrisare
Protest față de defrișări. "În centrul României va apărea un mare deşert"
Cine este donatorul secret al lui Călin Georgescu. Influencerii, plătiți de o companie sud-africană sau prin platforma FameUp

Ramona Țintea, corespondent Știrile ProTV: Această vale a fost exploatată legal de către o firmă dar, pe lângă ce s-a tăiat legal, s-a tăiat foarte mult şi ilegal. Pentru a li se pierde urma acestor arbori au fost tocaţi, efectiv."

Buştenii ar fi fost doborâţi ilegal şi apoi tocaţi cu un utilaj ca să li se piardă urma. Imaginile surprinse de investigatorii de la „Agent Green” dovedesc, spun ei, cum sunt mărunţiţi arbori întregi şi nu crengi sau scoarţă de copac.

Garda Forestieră Cluj a confirmat, pentru „Inspectorul Pro”, tăierea ilegală a 92 de arbori în zonă. Iar ministrul Ioan Deneș a promis că va trimite Corpul de Control să ancheteze cazul. Până acum, Ministerul nu a venit cu nicio concluzie.

Ciprian Muscă, consilierul ministrului Apelor și Pădurilor: „Avem un vid de legislaţie. Eu zic că până la sfârşitul anului vom modifica legislaţia. Şi tocatatura, indiferent de locul în care este produsă, va circula cu aviz de lemn şi cod unic, înregistrat în SUMAL, prin U-traking."

Aceasta este într-adevăr o mare hibă a legislaţiei actuale. Forestierilor le este permis să transporte deşeuri lemnoase în baza unui simplu aviz, câtă vreme acestea provin din depozite şi nu din pădure. Dar cine stă să verifice fiecare transport în parte? Dacă ministerul îşi va ţine promisiunea, orice camion cu tocătură va trebui declarat în sistemul SUMAL ca orice alt transport de lemn.

Vedeți în ediția de luni a „Inspectorului Pro” ce s-a întâmplat cu transportul ilegal de tocătura surprins de „Agent Green” în Munţii Rodnei.

Reporter: „Tocătura unde o duc?”
Muncitor: „La Reghin, la Dej, dacă e tocătura bună de lemn.”
Reporter: „Ce înseamnă tocătura bună?”
Muncitor: „Păi, să fie numa' lemn. Nu scoarţă, nu cetină, nu frunze, ştiţi? Nu rumeguş. Deci, mai mult să fie lemn, nu toate amestecurile.”
Reporter: „Da, dar nu prea e voie să toci lemn, că legea…”
Muncitor: „Asta e! Vedeţi că mai toacă.”

Tocătura de lemn este aproape la fel de valoroasă ca şi lemnul întreg, pentru că firmele care o folosesc pot câştiga de două ori. O dată, pentru că primesc certificate verzi pentru cantitatea de biomasă pe care o ard în propriile centrale. A doua oară pentru că nu trebuie să mai dea bani pe energia electrică, câtă vreme şi-o produc singuri.

Potrivit legii, biomasa forestieră reprezintă totalitatea deşeurilor şi reziduurilor lemnoase rezultate din pădure şi depozitele de cherestea. Iar Certificatul Verde este un document care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile. În cazul de faţă, scoarţă şi resturi de copac.

Legea spune că toţi cei care contribuie la producerea de energie regenerabilă trebuie să primească certificate verzi pe care le pot vinde. Iar cei care le cumpără obligatoriu sunt furnizorii de electricitate. Nimeni nu ştie, însă, că acei kilowaţi pot proveni, din păcate, şi din copaci tăiaţi ilegal.

Andrei Ciurcanu, director de Investigații la Agent Green: „De ce un agent economic ar tăia un lemn de lucru şi l-ar face biomasă, să producă un produs mult mai ieftin decât cherestea care e mai scumpă?”
Reporter: „Doar dacă ar vrea sa ascunsă un furt!”
Andrei Ciurcanu: „Doar dacă ar vrea să ascundă ceva!"

Potrivit „Agent Green”, camionul cu tocătura a trecut prin trei societăţi: firma care a tăiat arborii, cea care a mărunţit lemnul şi firma care l-a transportat. Fără să ştie că au fost filmaţi în pădure, toţi cei implicaţi au minţit în acte. Şi au declarat că tocătura ar fi plecat legal dintr-un depozit, caz în care nu ar fi trebuit să fie declarată în sistemul SUMAL.

Reporter: „De ce aţi plecat din pădure fără să declaraţi transportul?”
Responsabil Emilema: „Nu este obligaţia noastră să facem treaba aceasta în SUMAL, ci cel care ne-a contractat. Eu nu am pus decât o maşină la dispoziţie, atât!”
Reporter: „Cine v-a închiriat?”
Responsabil Emilema: „Cine… De la firma Frasinul. În ziua respectivă, la ei am avut închiriată maşina."

Reporter: „În responsabilitatea cui revine declararea transportului?”

Florin Nacu, responsabilul cu activitatea forestieră la Frasinul: „În responsabilitatea celui care transportă."

În timp ce firmele se contrazic, lemnul tocat a ajuns cu aviz legal de însoţire a mărfii la austriecii de la Egger România.

Gabriel Păun, președintele „Agent Green”: „Acel lemn rotund tocat în pădure ca rumeguş merge la nişte fabrici străine, care îl ard pentru biomasă, să cogenereze curent electric pentru certificate verzi. Vorbim de Egger şi Holzindustrie Schweighofer."

În 2017, de exemplu, compania austriacă a fost recompensată cu 90.000 de certificate verzi. În urma sesizării făcute de Inspectorul Pro, Egger România a declanşat o anchetă internă şi a rupt, deocamdată, colaborarea cu cei care i-au vândut tocătura.

Egger România: „Reducerea la minim a factorilor de risc în aprovizionarea cu material provenit din lemn tăiat ilegal este prioritatea noastră. Am inițiat un proces de audit pentru clarificarea provenienței materialului livrat. Ca măsură preventivă, suspendăm colaborarea cu firma SC. Frasinul SRL. până la lămurirea situației."

La rândul său, Egger este cel mai mare furnizor de tocătura al concernului Holzindustie Schweighofer. Un alt colos austriac de pe piaţa lemului.

Director: „Ce vedeţi aici este lemnul pe care noi îl procesam într-o lună, o lună şi ceva.”
Reporter: „Munţii aceştia de lemn?”
Director: „Nu sunt… Să aveţi o idee, acesta este echivalentul unui cantităţi de motorină consumată într-o zi în Bucureşti."

Echipa „Inspectorul Pro” i-a arătat directorului general imaginile cu utilajul surprins în pădure. Echipa a fost invitată în fabrica de la Reci, din Covasna, ca să demonstreze că la ei se lucrează legal. Dan Bănacu susţine că nu cumpără tocătura provenită din pădure, ci doar deşeuri rezultate din fabrica Egger.

„Asta este materialul pe care noi îl ardem. Haideţi să vedeţi."

Lucru greu de dovedit, susţin investigatorii „Agent Green”, de vreme ce în depozitul din Rădăuţi al firmei Egger tocătura din fondul forestier se amestecă cu deşeurile din propria fabrică.

Andrei Ciurcanu, director de investigații la „Agent Green”: „Totul se amestecă. E la grămadă. Noi am văzut în pădure că s-a tăiat nelegal. Orice lemn care intră în piaţă şi nu provine dintr-o sursă sustenabilă şi este tăiat ilegal, vulnerabilizează întreg traseul."

Dan Bănacu, directorul Holzindustie Schweighofer
Reporter:
„Nu puteţi avea garanţia că ei nu vă livrează ceva ce nu e conform cu legea. Vă pot spune că, din tot ce facem, nu pot să identific asemenea practici."

Altfel, potrivit „Agent Green”, în ultimii 5 ani suprafeţele de unde s-au tăiat arbori ilegal se ridică la 242.352 de hectare. Vorbim despre zone care, însumate, ar echivala cu jumătate din județul Brașov

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Dumitru Dragomir e convins! Stadionul care va lua numele lui Helmut Duckadam după dispariția portarului de legendă
Dumitru Dragomir e convins! Stadionul care va lua numele lui Helmut Duckadam după dispariția portarului de legendă
Citește și...
VIDEO reportaj BBC: Pădurea rară din România care dispare
VIDEO reportaj BBC: Pădurea rară din România care dispare

BBC NEWS a publicat pe pagina online un video reportaj despre o pădure din România care ar putea să dispară în curând.

Protest față de defrișări.
Protest față de defrișări. "În centrul României va apărea un mare deşert"

Protest în faţa ministerului Apelor şi Pădurilor. Înarmaţi cu o aşa numită "drujbă de aur", mai mulţi voluntari care luptă pentru apărarea mediului le-au cerut autorităţilor să oprească tăierea pădurii din Certej.

Pădure din Hunedoara, în pericol să dispară. Ce ar putea apărea pe o suprafață de 100 de terenuri de fotbal
Pădure din Hunedoara, în pericol să dispară. Ce ar putea apărea pe o suprafață de 100 de terenuri de fotbal

În Hunedoara, o pădure care se întinde pe o suprafaţă egală cu 100 de terenuri de fotbal riscă să fie pusă la pământ ca să facă loc unei exploatații miniere pentru aur şi argint.

Sute de copaci tăiați ilegal, într-o pădure din Cluj. Cum au acționat hoții
Sute de copaci tăiați ilegal, într-o pădure din Cluj. Cum au acționat hoții

Dezastru ecologic în pădurea Beliș, din județul Cluj. Peste 200 de arbori au fost tăiaţi ilegal, iar prejudiciul se ridică la peste 24.000 de lei.

Recomandări
Documente CSAT privind alegerile prezidențiale, declasificate: „Donații de peste un milion de euro, conturi afiliate Sputnik”
Documente CSAT privind alegerile prezidențiale, declasificate: „Donații de peste un milion de euro, conturi afiliate Sputnik”

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate în CSAT în 28 noiembrie.

Marcel Ciolacu: O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Marcel Ciolacu: O voi sprijini pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seară, că o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au anunțat formarea unui front „pro-UE” care se opune „polului extremist”
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au anunțat formarea unui front „pro-UE” care se opune „polului extremist”

Coaliția o va susține, oficial, pe Elena Lasconi în lupta pentru Palatul Cotroceni, în care lidera USR îl va înfrunta pe candidatul independent Călin Georgescu. Printre variantele de premier se numără și Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru.