Pădure din Hunedoara, în pericol să dispară. Ce ar putea apărea pe o suprafață de 100 de terenuri de fotbal


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 19:32
Categorie: Stiri Sociale

În Hunedoara, o pădure care se întinde pe o suprafaţă egală cu 100 de terenuri de fotbal riscă să fie pusă la pământ ca să facă loc unei exploatații miniere pentru aur şi argint.

Firma care vrea să construiască mina o obţinut deja acordul Ministerului Apelor şi Pădurilor, ca să radă toţi copacii şi a fost scrisă şi o hotărâre de guvern. În timp ce proiectul este în dezabatere publică până joi, activiştii de mediu vor să oprească masacrul.

Pădurea care ar urma să fie defrişată se întinde pe 56 de hectare şi face parte din aria protejată ''Natura 2000''. Investitorul care a cerut să fie tăiaţi copacii vrea să amenajeze în zonă şanţuri de decantare cu cianuri pentru o mină din care vrea să extragă metale rare.

Activiştii de mediu susţin că lucarile ameninţă natura. Vor dispărea specii rare de tei şi arţar, dar şi multe păsări.

Roxana Pencea, reprezentant Mining Watch: "Se vrea construirea unui proiect asemănător cu cel de la Roşia Montană. La fel ca şi acolo s-ar utiliza cianuri, s-ar transforma munţii în cariere imense de adâncimi atronomice, aproximativ 400 de metri şi 2 şanţuri de decantare."

Lucrarea va fi făcută de Deva Gold. Firma a convins Ministerul Apelor şi Pădurilor să scrie hotărârea de guvern prin care i se dă dreptul să defrişeze pădurea după ce promis că va împăduri - în altă zonă - o suprafaţă de trei ori mai mare.

În plus, promite că lucrările de amenajare a minei şi cianurile pe care le va folosi ulterior - ca să extragă aurul - nu vor pune în pericol mediul.

Nicolae Stâncă, director Deva Gold: "Cantitatea de cianură este sub normele UE. Apa care va merge limpezită în noul iaz nu prezintă niciun pericol, se poate consuma."

Proiectul de hotărâre de guvern care dă investitorului dreptul să doboare pădurea pe o suprafaţă egală cu 100 de terenuri de fotbal este în dezbatere publică până joi.

Organizaţiile de mediu vor să o oprească aproparea lui şi au lansat o petiţie pe internet.

Roxana Pencea, reprezentant Mining Watch: "Pentru acest teren se afla un litigiu din partea obştei de restituire a pădurii şi o anchetă penală la DNA Alba. Codul silvic spune că dacă pe o suprafaţă împădurită exista un litigiu, nu se poate scoate din fondul naţional forestier. Instituţiile statului au trecut peste prevederile legale."

Ministerul Mediului susţine însă că nu are cunoştinţă despre vreun litigiu.

În acelaşi timp, Ministerul Apelor şi Pădurilor a transmis că Deva Gold a obţinut toate avizele pentru scoaterea terenului din fondul forestier.

Petre Câmpean, primar Certeju de Sus: "Consider că reluarea activităţii miniere ar fi o soluţie care ar rezolva problemele comunităţii, sociale şi economice."

La Certej s-a extras aur şi în perioada comunistă. În 1971, aici avut loc una dintre cele mai mari tragedii de la noi. Un dig de la barajul de steril s-a rupt, iar nămolul toxic s-a revărsat peste un cartier. 89 de oameni au murit atunci şi peste 70 au fost răniţi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO