Studiu: Adolescentii romani stau, in medie, sapte ore pe zi la TV sau computer
Adolescentii romani petrec, in medie, sapte ore pe zi uitandu-se la televizor, ascultand radio, navigand pe internet sau dedicandu-se jocurilor video, rezulta dintr-un studiu prezentat marti de Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si UNICEF.
Primul studiu "Situatia adolescentilor din Romania" mai arata ca acestia sunt preocupati de social media si isi incep viata sexuala in jurul varstei de 15 ani.
Potrivit studiului, instrumentele social media sunt utilizate mai mult de baieti (93 la suta vs. 88 la suta), de adolescentii din mediul urban (91 la suta vs. 77 la suta) si de cei in varsta de minimum 14 ani.
Din numarul total de adolescenti care au participat la studiu, 93,7 la suta frecventau scoala la momentul realizarii cercetarii (95 la suta fete fata de 92,3 la suta baieti), iar unu la suta dintre respondenti lucrau. "Adolescentii petrec, in medie, sapte ore zilnic atat uitandu-se la televizor, cat si ascultand radio, navigand pe internet si dedicandu-se jocurilor video", se arata in studiu.
Astfel, 96 la suta din adolescenti se uita zilnic la televizor, 50 la suta dintre ei petrec peste trei ore pentru aceasta activitate in loc sa socializeze, sa invete, sa se joace sau sa faca sport.
De asemenea, 88 la suta din adolescenti utilizeaza internetul, media fiind de 3,37 ore pe zi. "Adolescentii utilizeaza retelele de socializare, doar 16 la suta din ei declarand contrariu.
Peste 50 la suta din adolescentii care utilizeaza retelele de socializare o fac pentru a fi in contact cu alti prieteni, pentru a trimite mesaje, dar foarte putini utilizeaza social media pentru a afla mai multe despre riscurile consumului de alcool, droguri (unu la suta).
Mai multe fete decat baieti utilizeaza retelele de socializare pentru a se informa si mai multi baieti pentru a socializa. Pentru adolescenti, informatiile gasite pe retelele de socializare nu sunt foarte fiabile", rezulta din studiu.
Adolescentii si inceputul vietii sexuale
Pe de alta parte, conform aceleiasi cercetari, 15 la suta dintre adolescenti au declarat ca si-au inceput viata sexuala (23 la suta dintre baieti si 11 la suta dintre fete, 20 la suta in urban vs. 14 la suta in rural).
In funcție de categoria de varsta, un sfert din adolescentii de peste 14 ani si unu la suta sub 14 ani au declarat ca si-au inceput viata sexuala.
Acestia au mai constatat ca, in general, adolescentii detin un nivel satisfacator de cunostinte in legatura cu HIV, dar proportiile destul de ridicate de "nu stiu/nu raspund", cuprinse intre 24 la suta si 39 la suta, ridica unele semne de intrebare.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, scoala, elevi, adolescent, incepe scoala,
Dată publicare:
17-09-2013 15:11