Sanatatea, legata strans de scoala. Ghiozdanele prea grele provoaca probleme la coloana elevilor
Manuale, culegeri, caiete speciale de teme sau de maculatura. Asta cara zilnic elevii din ziua de azi in ghiozdane, totul in numele educatiei de calitate.
Ce se castiga la capitolul stiinta se pierde insa la capitolul sanatate
Medicii spun ca aproape 80% dintre copii au probleme la coloana vertebrala, din cauza kilogramelor pe care le cara la scoala, dar si a mobilierului care nu este pe masura lor.
Un studiu al Ministerului Sanatatii spune ca greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 10% din cea a copilului, ca sa nu-i afecteze cresterea sau coloana vertebrala.
8 din 10 elevi ajung la kinetoterapie, pentru ca au probleme cu coloana vertebrala
In unele scoli s-au gasit solutii. S-au montat dulapioare in care copii isi pot lasa lucrurile necesare studiului.
Acum cativa ani Ministerul Sanatatii si-a propus sa tempereze nevoia de materiale educative ale profesorilor, usurand astfel si ghiozdanele elevilor. Dar proiectul s-a pierdut undeva pe drum.
Medicii avertizeaza la fiecare inceput de an scolar ca multi scolari sunt corigenti la capitolul sanatate. Sedentarismul, alimentatia haotica, pozitia incorecta la birou sau un ghiozdan prea greu in spate afecteaza sanatatea copiilor nostri.
Afectiunile de care sufera elevii sunt diferite, insa un loc important il ocupa afectiunile coloanei vertebrale. Principalul responsabil de aceasta problema este ghiozdanul, care ori este prea greu, ori nu are o forma corespunzatoare, potrivit medicilor ortopezi.
Ghiozdanele de tip rucsac - greutatea se repartizeaza in mod egal
Medicii le recomanda parintilor sa cumpere ghiozdane de tip rucsac, cu un interior cat mai spatios pentru carti si caiete, iar bretelele sa fie cat mai late, pentru o sustinere comoda.
Doctorul Mihai Jianu a declarat pentru emisiunea "Ce se intampla, doctore?”, realizata de Oana Cuzino: "E de preferat un ghiozdanel de spate, unde greutatea se repartizeaza in mod egal si nu atarnat pe o singura mana".
Nici trollerele nu sunt foarte bune pentru copii, acestia nestiind sa le foloseasca in mod corect. Ei au tendinta sa se intoarca in spate, spre ghiozdanul pe care il trag, astfel incat coloana sta mult timp intr-o pozitie nefireasca. Este preferabil ca un ghiozdan tip troller sa fie impins, nu tras.
Un bagaj mai greu de 2 kilograme poate deforma coloana
Medicii precizeaza ca un bagaj mai greu de 2 kilograme poate deforma coloana si poate provoca dureri mari de spate.
Din pacate, in alegerea unui ghiozdan parintii se ghideaza in special dupa pret. In hipermarketuri apar, an de an, inainte de inceperea scolii, tot felul de promotii, astfel incat parintii pot cumpara un ghiozdanel plin cu toate rechizitele necesare.