De ce sa iti cumperi un ebook reader. Cartile pe care nu le gasesti in nicio librarie sau biblioteca
Cartile pe hartie au inceput sa stranga praf si panze de paianjen prin biblioteci. Cartile electronice si dispozitivele pentru citirea lor le iau din ce in ce mai mult locul datorita avantajelor pe care le prezinta.
De ani de zile auzim ca vor disparea cartile pe hartie si ca viitorul e al e-book-urilor. Si nu e de mirare: inca din 2011, site-ul Amazon anunta ca vinde mai multe carti electronice decat carti tiparite. Ceea ce nu inseamna ca ebook-urile au castigat batalia; in cifre generale, chiar si in SUA, mai putin de o treime din piata cartii e reprezentata de titlurile in format electronic. Multi sunt in continuare reticenti sa isi cumpere un ebook reader, cu toate avantajele unui astfel de dispozitiv.
Ce avantaje? In primul rand, e gresit sa comparam un ebook reader cu o carte tiparita. Ar trebui sa-l comparam mai degraba cu o intreaga biblioteca, fie ea si goala. Un astfel de aparat poate stoca peste o mie de carti, ajungand pana la 3.500 in cazul unui Kindle 3. Daca vi se par putine, ganditi-va ca un laureat al premiului Nobel pentru literatura – Winston Churchill – estima ca intr-o viata de om nu are cum sa citeasca peste 5.000 de carti. Asa ca memoria unui ebook reader ar putea fara probleme sa adaposteasca toate cartile de care veti avea nevoie vreodata.
Sigur, exista si un dezavantaj: nu toate cartile publicate pe hartie apar si in format electronic, ca sa poata fi citite pe un asemenea dispozitiv. Pe de alta parte, problema a inceput in ultimii ani sa se puna si invers: multe carti apar doar in format electronic, din cauza ca astfel se reduc mult costurile de publicare. Pana si celebrul Paulo Coelho a scos o carte exclusiv sub forma de ebook. In plus, puteti avea cartea dorita instantaneu: platiti si o descarcati pe loc, nu mai trebuie sa cautati o librarie care o are in stoc si puteti uita de tiraje epuizate.
Nu, nu veti economisi bani cumparand e-book-uri. Din motive care tin in primul rand de strategia editurilor, cartile electronice sunt in majoritatea cazurilor mai scumpe decat cele pe hartie. Au insa avantajele lor: nu se strica niciodata, puteti avea oricate copii ale cartii folosind un simplu CTRL-C + CTRL-V, puteti sa mariti corpul de litera daca aveti probleme cu ochii sau sa schimbati fontul cu care sunt scrise – si nu cantaresc nimic.
Greutatea si dimensiunile sunt, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care merita sa va cumparati un ebook reader. Un Nook GlowLight, de pilda, are doar 176 de grame, in care intra nu doar dispozitivul, ci si lumina care va permite sa cititi si pe intuneric, ceva ce nicio carte nu are. Nu e de mirare ca si copiii de scoala au inceput sa foloseasca manuale in format digital, care incepand din acest an scolar au fost introduse si la noi. Ce preferati: sa care cel mic un ghiozdan plin cu carti grele sau un ebook reader care cantareste mai putin decat un caiet?
In plus, mai si protejati si planeta de efectul de sera. Chiar daca ebook readerele se produc industrial, procesul de fabricare a unui dispozitiv de acest tip genereaza emisii de dioxid de carbon echivalente cu cele rezultate din productia a circa 40 de carti. Conform unui calcul realizat de organizatiile ecologiste, in 2012 folosirea ebook readerele a dus la scaderea emisiilor de CO2 cu aproape 3 miliarde de kilograme.
Si, nu in ultimul rand, daca cititi ceva de care poate nu sunteti foarte mandru, cu un ebook reader nu va trebui sa ascundeti coperta.
Sursa: Pro TV
Etichete: tehnologie, carti, citit, tipar, lectura, volum, kindle,
Dată publicare:
12-09-2014 17:09