Victimele incendiului din Colectiv vor fi comemorate in fiecare luna, in data de 30, la locul tragediei
Grupul ImpreunaRezistam, constituit din voluntari care doresc sa ajute victimele din incendiul de la clubul Colectiv, va comemora in fiecare luna, pe data de 30, persoanele care si-au pierdut viata in tragedia de pe 30 octombrie.
Prezenta luni, in fata clubului Colectiv, la o luna dupa incendiul in care 60 de persoane si-au pierdut viata, Cristina Hurdubaia, reprezentant al #ImpreunaRezistam, a precizat ca in fiecare an, pe data de 30 octombrie, va fi organizat un concert in memoria celor care au murit in tragedia de pe 30 octombrie. relateaza Agerpres.
"La o luna de la tragedia din clubul Colectiv, am considerat ca este normal sa venim aici si sa plangem cei 60 de oameni frumosi care au plecat dintre noi, atat de repede. Tot noi, cei de la #ImpreunaRezistam, am decis ca in fiecare luna, pe data de 30, sa venim aici. Cine vrea sa vina cu noi este bine venit: sa aducem flori, sa aprindem lumanari si sa ii comemoram luna de luna, pentru ca noi consideram ca nu trebuie sa uitam ca ei au fost cei sacrificati, practic, pentru ca noi si generatiile viitoare sa putem avea o viata mai buna", a mai spus ea.
Cristina Hurdubaia a mentionat ca grupul de voluntari, prin intermediul fundatiei Estuar, a reusit pana in prezent sa adune 250.000 de euro, obtinuti din donatii si concerte caritabile. De asemenea, in continuare se doreste infiintarea unui ONG, care sa se ocupe de activitati sociale si culturale.
"Noi, cei de la #ImpreunaRezistam suntem un grup de voluntari. Nu avem un statut juridic. Suntem un grup de voluntari, care ne-am adunat pe 31 octombrie. Am organizat un concert caritabil, dupa care am facut o lista cu rudele victimelor, pentru a le putea da banii stransi prin fundatia Estuar, care face parte din grupul nostru de voluntari. (...) Am decis sa facem un ONG care sa se numeasca #ImpreunaRezistam, pentru ca am avut un feedback foarte bun. ONG-ul ar trebui sa aiba doua directii mari. O directie culturala, pentru zona underground, in care noi suntem implicati de atata timp si o zona sociala in care sa incercam sa ducem mai departe tot ce e legat de Colectiv. Ne gandim la niste proiecte in care sa implicam victimele Colectiv, cand vor iesi din spitale", a mai precizat ea.
Amedeea Enache, director executiv al Fundatiei Estuar, a declarat ca pana acum s-a luat legatura cu peste 120 de familii afectate si ca sumele au fost repartizate relativ in mod egal, fiind respectat principiul solidaritatii.
"Au fost cateva familii care nu au acceptat suportul financiar, spunand ca nu au nevoie. La inceput, multi au fost sceptici, dar cand au inteles ca de fapt e vorba de bani donati de cei mai multi dintre prieteni ai celor decedati lucrurile s-au schimbat. Desi statul ofera o parte de sprijin, procedurile sunt foarte greoaie si banii vor veni mai tarziu. Dar pentru cei care sunt internati in afara, chiar daca statul a acoperit costurile de transfer si de spitalizare, noi sprijinim cu o suma de bani membrii familiei, pentru ca din banii acestia sa isi cumpere bilete de avion, sa isi acopere costurile de cazare", a precizat ea.
Amedeea Enache a adaugat ca in urma cu 17 ani in Goteborg (Suedia) a avut loc un incendiu asemanator celui din clubul Colectiv si ca este posibil sa fie initiat un grup de suport in cadrul caruia supravietuitori din Goteborg sa vorbeasca despre experienta lor, la 17 ani dupa accident.
"Cei din Goteborg ne-au promis ca pe termen mediu ne pot pune in legatura cu supravietuitori ai accidentului. Suntem deocamdata in faza de intentie si vom vedea care este momentul oportun pentru a face o actiune", a mai spus ea.