Colectiv, la o luna de la cea mai neagra noapte din istoria moderna a Romaniei. "Coruptia chiar ucide. Si ucide in chinuri"

×
Codul embed a fost copiat

Au trecut 30 de zile de la "Colectiv", cea mai neagra noapte din istoria moderna a Romaniei. Vietile a 60 de tineri au ars mult prea devreme din cauza hotiei, nepasarii si a ignorantei.

Alti peste 100 vor pastra pentru totdeauna pe trup si in suflet semnele focului din care au fost salvati. Suferinta supravietuitorilor si durerea pentru cei care nu mai sunt au revoltat o tara intreaga. Romanii au iesit in strada si au strigat "destul", vrem o alta Romanie. S-a schimbat un guvern, au fost incatusati oameni si se dau legi menite sa-i protejeze pe cei fara vina. Si trebuie sa fie doar inceputul schimbarii. Pentru noi toti, Romania trebuie sa fie mai buna.

"Maica sfanta, roaga-te pentru ei, pentru copilasi", este doar unul dintre mesajele dureroase lasate de cei care isi plang mortii. Ii plang pe copiii, surorile, fratii, iubitii sau iubitele pentru care nu mai exista un "maine". Acolo, pe trotuarul rece din fata clubului Colectiv, mii de lumanari ard de o luna. Acolo unde au murit oameni sunt acum flori, fotografii, obiecte personale, ganduri puse pe hartie.

Toate pentru ca nimeni sa nu uite vreodata ce s-a intamplat acolo. Toate pentru cei 60 de tineri frumosi care au pierit. Si pentru cei mutilati, care de atunci lupta cu moartea, cu durerea si cu spectrul mutilarii. Pacat ca a fost nevoie de atata suferinta pentru ca Romania sa ceara o alta revolutie.

Citește și
alexandru iancu
Mesajul unui tata care si-a pierdut fiul la Colectiv. "Am fost la cimitir sa imi cert baiatul!". Ce ii transmite lui Arafat
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Noua ne revine "datoria" sa nu-i uitam, caci asta ar insemna sa iertam ce s-a intamplat, spun cei ce au aprins luni o lumanare la Colectiv.

Aceasta femeie si-a pierdut in noaptea de 30 octombrie nepotul.

Matusa uneia dintre victime nu-si poate reveni din trauma suferita: "Groaznic, groaznic, va dati seama. A crescut langa fiica mea, au crescut amandoi. Nu pot sa inteleg, de iertat, sa ii ierte Dumnezeu ca eu nu pot. Pentru ce au facut, cati copii au murit, cati tineri.."

Prietenii Carinei, asa cum o alintau apropiatii pe Carmen Irina Oprita, o plang si acum. Tanara este una dintre cele doua fete care si-au gasit sfarsitul in toaleta clubului, unde le-a surprins incendiul. Au murit tinandu-se de mana.

Prieten: "A fost asa sa fie, a avut Dumnezeu nevoie de ea, de un inger. Am varsat lacrimi, am varsat nervi, durere."

Le-au fost alaturi si oameni care nu si-au pierdut fiintele dragi, dar care, in acea noapte, stiu ca si-au pierdut o parte din suflet. Au plans impreuna cu familiile indurerate si le-au transmis gandurile lor bune. Iar cei care stau in zona si au ajuns imediat la locul tragediei vor ramane marcati pentru totdeauna.

Cei care au alergat, in noaptea incendiului, sa dea o mana de ajutor, cu greu pot vorbi despre tot ce au vazut: "Nu pot sa descriu. Nici acum nu mi-a trecut mirosul de carne arsa, nu pot. Iar imaginile au fost cumplite. Nu se poate. Coruptia chiar ucide. Si ucide in chinuri."

Femeie: "Cum sa nu plangi cand atatia tineri au murit intr-un mod atat de groaznic. Baiatul meu trebuia sa fie aici in seara aia dar a intarziat si a murit colegul si prietenul lui de facultate, care era de la Brasov."

La 30 de zile de la dezastru, un tanar aduce vesti bune. Prietenul lui tratat intr-un spital din Londra incepe sa-si revina. Iar un alt tanar, Marius Fratoaica, aflat intr-un spital din Norvegia, poate vorbi despre cele intamplate. A mers la concert cu 5 prieteni. 2 au pierit.

Marius Fratoaica: "Cativa zeci de metri, ne-am pus toti mainile la fata. Efectiv au lesinat, au cazut foarte multi din cauza fumului inhalat. Deci am calcat efectiv pe oameni si am iesit afara."

67 de supravietuitori sunt si acum internati in spitalele din tara sau strainatate. Din pacate, 6 dintre ei sunt in stare critica. Ne rugam pentru ei toti. Si pentru sufletele celor plecati prea devreme dintre noi, dupa 30 octombrie.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Marturiile medicilor si asistentelor care au tratat primii ranitii din Colectiv. “A fost un semn ca trebuia sa raman in tara
Marturiile medicilor si asistentelor care au tratat primii ranitii din Colectiv. “A fost un semn ca trebuia sa raman in tara"

In fiecare zi, salveaza viata a zeci de oameni adusi la Spitalul Universitar in stare critica. Si-au tocit coatele pe bancile scoliilor, si-au refuzat micile placeri ale vietii ca sa invete cum sa infrunte moartea in doar cateva clipe.

Mesajul unui tata care si-a pierdut fiul la Colectiv.
Mesajul unui tata care si-a pierdut fiul la Colectiv. "Am fost la cimitir sa imi cert baiatul!". Ce ii transmite lui Arafat

Tatal unui dintre tinerii care si-au pierdut viata in tragedia de la clubul Colectiv a postat pe Facebook un mesaj emotionant, in care se adreseaza atat tinerilor, cat si autoritatilor, respectiv secretarului de stat Raed Arafat.

Marius Fratoaica, unul dintre tinerii raniti in clubul Colectiv, primul interviu acordat de pe un pat de spital din Norvegia
Marius Fratoaica, unul dintre tinerii raniti in clubul Colectiv, primul interviu acordat de pe un pat de spital din Norvegia

Marius Fratoaica, in varsta de 41 de ani, este unul dintre cei raniti in incendiu din clubul Colectiv. La o luna de la tragedie, Marius, aflat intr-un spital din Bergen, Norvegia, a acordat un interviu unei televiziuni locale.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.