Colectiv, la o luna de la cea mai neagra noapte din istoria moderna a Romaniei. "Coruptia chiar ucide. Si ucide in chinuri"
Au trecut 30 de zile de la "Colectiv", cea mai neagra noapte din istoria moderna a Romaniei. Vietile a 60 de tineri au ars mult prea devreme din cauza hotiei, nepasarii si a ignorantei.
Alti peste 100 vor pastra pentru totdeauna pe trup si in suflet semnele focului din care au fost salvati. Suferinta supravietuitorilor si durerea pentru cei care nu mai sunt au revoltat o tara intreaga. Romanii au iesit in strada si au strigat "destul", vrem o alta Romanie. S-a schimbat un guvern, au fost incatusati oameni si se dau legi menite sa-i protejeze pe cei fara vina. Si trebuie sa fie doar inceputul schimbarii. Pentru noi toti, Romania trebuie sa fie mai buna.
"Maica sfanta, roaga-te pentru ei, pentru copilasi", este doar unul dintre mesajele dureroase lasate de cei care isi plang mortii. Ii plang pe copiii, surorile, fratii, iubitii sau iubitele pentru care nu mai exista un "maine". Acolo, pe trotuarul rece din fata clubului Colectiv, mii de lumanari ard de o luna. Acolo unde au murit oameni sunt acum flori, fotografii, obiecte personale, ganduri puse pe hartie.
Toate pentru ca nimeni sa nu uite vreodata ce s-a intamplat acolo. Toate pentru cei 60 de tineri frumosi care au pierit. Si pentru cei mutilati, care de atunci lupta cu moartea, cu durerea si cu spectrul mutilarii. Pacat ca a fost nevoie de atata suferinta pentru ca Romania sa ceara o alta revolutie.
Noua ne revine "datoria" sa nu-i uitam, caci asta ar insemna sa iertam ce s-a intamplat, spun cei ce au aprins luni o lumanare la Colectiv.
Aceasta femeie si-a pierdut in noaptea de 30 octombrie nepotul.
Matusa uneia dintre victime nu-si poate reveni din trauma suferita: "Groaznic, groaznic, va dati seama. A crescut langa fiica mea, au crescut amandoi. Nu pot sa inteleg, de iertat, sa ii ierte Dumnezeu ca eu nu pot. Pentru ce au facut, cati copii au murit, cati tineri.."
Prietenii Carinei, asa cum o alintau apropiatii pe Carmen Irina Oprita, o plang si acum. Tanara este una dintre cele doua fete care si-au gasit sfarsitul in toaleta clubului, unde le-a surprins incendiul. Au murit tinandu-se de mana.
Prieten: "A fost asa sa fie, a avut Dumnezeu nevoie de ea, de un inger. Am varsat lacrimi, am varsat nervi, durere."
Le-au fost alaturi si oameni care nu si-au pierdut fiintele dragi, dar care, in acea noapte, stiu ca si-au pierdut o parte din suflet. Au plans impreuna cu familiile indurerate si le-au transmis gandurile lor bune. Iar cei care stau in zona si au ajuns imediat la locul tragediei vor ramane marcati pentru totdeauna.
Cei care au alergat, in noaptea incendiului, sa dea o mana de ajutor, cu greu pot vorbi despre tot ce au vazut: "Nu pot sa descriu. Nici acum nu mi-a trecut mirosul de carne arsa, nu pot. Iar imaginile au fost cumplite. Nu se poate. Coruptia chiar ucide. Si ucide in chinuri."
Femeie: "Cum sa nu plangi cand atatia tineri au murit intr-un mod atat de groaznic. Baiatul meu trebuia sa fie aici in seara aia dar a intarziat si a murit colegul si prietenul lui de facultate, care era de la Brasov."
La 30 de zile de la dezastru, un tanar aduce vesti bune. Prietenul lui tratat intr-un spital din Londra incepe sa-si revina. Iar un alt tanar, Marius Fratoaica, aflat intr-un spital din Norvegia, poate vorbi despre cele intamplate. A mers la concert cu 5 prieteni. 2 au pierit.
Marius Fratoaica: "Cativa zeci de metri, ne-am pus toti mainile la fata. Efectiv au lesinat, au cazut foarte multi din cauza fumului inhalat. Deci am calcat efectiv pe oameni si am iesit afara."
67 de supravietuitori sunt si acum internati in spitalele din tara sau strainatate. Din pacate, 6 dintre ei sunt in stare critica. Ne rugam pentru ei toti. Si pentru sufletele celor plecati prea devreme dintre noi, dupa 30 octombrie.