Supravietuitorii si familiile victimelor la marsul Colectiv. "Vreau ca moartea copilului meu sa nu fi avut loc degeaba"

×
Codul embed a fost copiat

1 an de la Colectiv. In urma cu exact un an, tragedia din Colectiv a incremenit Romania si a oprit timpul in loc pentru 64 de familii.

Pe 30 octombrie 2015, intr-un club improvizat din Bucuresti, cateva sute de tineri deveneau victime ale unui incendiu absurd, care simbolizeaza, de fapt, sistemul corupt in care traim zi de zi, de peste 25 de ani incoace.

64 dintre ei s-au stins si au lasat in urma parinti si prieteni indurerati. Zeci de mii de oameni au iesit in strada si au cerut o schimbare pe care, insa, multi refuza si acum sa o accepte.

Duminica, la un an distanta, Colectiv a unit din nou romanii. De data aceasta, nu furia, ci lacrimile si linistea au vorbit pentru ei.
O tacere coplesitoare s-a asternut duminica in Bucuresti, intr-o zi care ne-a aratat ca ranile provocate de incendiul de la Colectiv nu sunt nici pe departe vindecate.

Aproape 5.000 de oameni s-au deplasat intr-un mars al durerii catre clubul in care viata s-a resetat pentru unii si s-a oprit pentru altii. In memoria celor care au pierit, parintii au dezvelit un monument al sperantei pe soclul caruia au fost inscriptionate numele tuturor celor decedati. "Vrem ca moartea copiilor nostri sa nu fi fost degeaba, iar Romania sa se schimbe" - au spus acestia, printre lacrimi.

Citește și
cover Raed Arafat Victor Ponta Gabriel Oprea
Un an de la Colectiv: ucisi de birocratie si de grija pentru imaginea tarii. Parinte: "Copilul meu trebuia sa scape"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cativa dintre supravietuitori au tinut sa aprinda o lumanare pentru cei alaturi de care se bucurau in urma cu un an. Presedintele Klaus Iohannis si Familia Regala au fost alaturi de ei in aceasta dimineata.

Cu durerea imensa cu care traiesc zi de zi, de un an incoace, parintii celor care au pierit au mers duminica chiar in fata locului tragediei.

Eugen Iancu, tatal lui Alexandru Iancu, una dintre victimele incendiului, a dezvelit, alaturi de principesa mostenitoare Margareta un monument dedicat sufletelor pierdute. Rudele si prietenii celor decedati vor ca vinovatii sa plateasca, iar Romania sa nu mai permita astfel de tragedii.

Eugen Iancu, tatal lui Alex Iancu: "Aici a fost un cumul al celor 26 de ani in care noi am trait si in care politicienii astia mizerabili vor sa ne convinga iar sa le dam votul... Ne-au ucis! Vreau ca moartea copilului meu sa nu fi avut loc degeaba."

Si tatal lui Narcis Hogea lupta pentru dreptate, in numele fiului sau, care a murit la doar 19 ani.

Narcis Hogea, tatal lui Alex Hogea: "In momentele mai delicate, in care simt ca nimic nu mai are rost pe lumea asta, in momentele alea il simt cum imi da putere, cum ma ridica efectiv si ma face sa merg mai departe. Nici noua nu ne e usor sa ne aducem aminte permanent de ceea ce s-a intamplat atunci si a evoca tot timpul acest lucru. Ne framanta si pe noi. Numai noi stim seara, probabil, cand ajungem acasa, dar daca nu o facem acum, eu cred ca societatea nu mai poate fi schimbata si va ramane la fel. Noi pentru asta luptam, sa nu ramana la fel. Haideti sa incepem sa schimbam, putin cate putin."

Cu totii au aprins lumanari si au lasat flori in fata pozelor copiilor lor. Apoi, in fata altarului, a fost oficiata o slujba de comemorare, iar preotii au sfintit monumentul.

Extrem de dificil a fost si pentru supravietuitorii care s-au intors in locul in care au vazut iadul. Si ei asteapta ca vinovatii sa fie pedepsiti.

Adriana Apostol, supravietuitoare: "Sa nu-i uite si sa nu uite ce s-a intamplat aici, pentru ca daca uitam s-ar putea repeta povestea."

Ioan Salajea, supravietuitor: "Principalii vinovati sunt patronii clubului si artificierii, pirotehnistii. Sigur, pe langa ei, si cei de la ISU, care ar fi trebuit sa verifice si primaria care a dat avizele."

Pelerinajul de la clubul Colectiv a durat ore intregi. Fiecare dintre cei 5.000 de oameni care au participat la marsul tacerii, pornit de la Universitate si incheiat in fata clubului, au aprins o lumanare langa altarul de flori si fotografii. S-au oprit apoi sa se reculeaga si au spus o rugaciune. Cativa copii veniti din Slatina au inaltat spre cer 64 de baloane cu mesajul ''ne pasa'', pe care erau desenate aripi de inger.

Toti cei care au venit poarta in suflet aceasta speranta a schimbarii.

Cativa dintre salvatorii voluntari care au incercat sa dea o mana de ajutor in nopatea neagra de acum un an s-au intors si ei la club. Poarta inca in suflet durerea acelor clipe cand zecile de raniti cereau cu disperare ajutorul.

Crina Creescu: ''Imi amintesc strigate, plansete, miros de carne arsa, sunt amintiri pe care nu mi le pot sterge. Marea tragedie e ca nu s-a schimbat nimic.''

"Noi am venit atunci si ne-au spus sa plecam... Si am plecat, dar ne-am dat uniformele jos si ne-am dus in spital voluntari.  Cineva a vrut ca in Romania Protectia Civila sa fie ucisa'', spune un barbat.

Dimineata, si presedintele Klaus Iohannis a adus un omagiu victimelor: "Societatea s-a schimbat. Oamenii au devenit mult mai constienti. Altele nu s-au schimbat suficient de mult. Mi-as fi dorit ca dupa un an de zile sa stim, totusi, cine s-a facut vinovat de acest accident teribil."

Alaturi de cativa prieteni la marsul tacut au luat parte ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu, dar si ambasadorul Marii Britanii in Romania Paul Brummell.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un an de la Colectiv: nimeni nu a fost pedepsit. Mumu:
Un an de la Colectiv: nimeni nu a fost pedepsit. Mumu:"Se stie ca sistemul medical e varza, suntem condusi de hiene corupte"

DURERE SI REVOLTA COLECTIVA, partea a III-a. La un an distanta de la tragedia din Colectiv nimeni nu a raspuns pentru greselile petrecute atunci.

Un an de la Colectiv: ucisi de birocratie si de grija pentru imaginea tarii. Parinte:
Un an de la Colectiv: ucisi de birocratie si de grija pentru imaginea tarii. Parinte: "Copilul meu trebuia sa scape"

DURERE SI REVOLTA COLECTIVA, partea a II-a. “Avem de toate!” - asta ne-a spus in fata ministrul Sanatatii a doua zi dupa tragedia din Colectiv. Si nimeni din cei care ii stateau in preajma nu l-a contrazis.

Un an de la Colectiv: cosmarul supravietuitorilor.
Un an de la Colectiv: cosmarul supravietuitorilor. "Sunt momente in care ai vrea sa apesi pe un buton sa se opreasca totul"

DURERE SI REVOLTA COLECTIVA, partea I. Este o zi trista: a trecut exact un an de la tragedia din Colectiv, iar Romania are inca ranile deschise. Flacarile au luat 64 de vieti si au mutilat pentru totdeauna zeci de destine. S-a schimbat tara de atunci?

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.