Supravietuitor din Colectiv: S-a spus ca avem conditii in spitale ca in Germania, dar probabil se refereau la secolul XIX
Liviu Popescu, un supravietuitor al tragediei din Colectiv a vorbit despre problemele din sistemul de sanatate.
Cine a comparat conditiile din sistemul romanesc de sanatate cu cele din Germania probabil se referea la Germania secolului XIX, sustine Liviu Popescu.
"Eu am avut norocul sa ajung in singurul spital specializat in arsuri din tara! Singurul in care se faceau bai arsilor si singurul in care medicii erau experti in tratarea marilor arsi. Bineinteles, si aici, la Spitalul de Arsi, infrastructura este la pamant: paturi vechi sustinute de cutii de carton, o singura cada in care se spalau arsii, trei-patru bolnavi intr-un salon in care zilnic intrau multi vizitatori si, din pacate, deja celebrele infectii nosocomiale, care au omorat mai multi oameni decat arsurile. Eu am fost infectat din a sasea zi pe plaga de pe spate cu bacilul piocianic, o bacterie intraspitaliceasca foarte rezistenta si agresiva. Practic, este sensibila la un singur antibiotic, Colistin, care dupa mai multe zile de administrare duce la blocaj renal. Pana la transferul in Austria am trecut prin dureri insuportabile, temperaturi de peste 39 de grade, grefe distruse de bacterii, insomnii. La AKH Viena mi-au gasit si o forma foarte rezistena de stafilococ auriu – MRSA .
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Revenind la sistemul nostru, daca vorbim de manageri, decidenti, ministri, secretari de stat, aici lucrurile stau trist. Am fost mintiti de multe ori si asta a costat multe vieti. Peste jumatate din ranitii decedati au murit din cauza actiunii defectuase a celor de mai sus. Nu s-a cerut ajutor din prima clipa, pacientii au fost transferati tarziu, nu s-a vorbit despre pericolul infectiilor, nu a existat o triere la locul accidentului si altele. Medicii de la Viena mi-au confirmat ca niciun stat european nu ar fi facut fata unui asemenea accident! Spitalul AKH, unul dintre cele mai mari spitale din Europa, cu peste 2.000 de paturi, are sase paturi pentru marii arsi! La noi s-a spus ca avem conditii ca in Germania, dar probabil se refereau la Germania secolului XIX. La AKH, la un salon distanta de mine au, fost internati Mariana Oprea si Alex Hogea. Medicii plangeau ca Alex a fost transferat prea tarziu si nu l-au mai putut salva. Si ca tot vorbeam de cei doi, dupa ce am fost transferati la presiunea strazii si a numarului de victime, unii prea tarziu, unii dintre noi am fost externati foarte repede, cu rani deschise. Medicii si asistentele ne spuneau: „Statul vostru nu plateste facturile. Noi vrem sa va ajutam, dar aceste costuri pica pe umerii contribuabilului austriac“, a povestit Liviu.