STAREA RANITILOR. Bilantul victimelor a ajuns la 49. Doua tinere in stare grava, transferate in Germania
Mai precauti decat pana acum, doctorii care ii ingrijesc pe cei 74 de raniti ramasi in spitalele noastre au decis ca 5 dintre ei, care teoretic puteau fi externati de luni seara, sa mai stea 48 de ore sub supraveghere.
UPDATE 23:00 Numarul persoanelor decedate a ajuns la 49. Inca un pacient a murit marti seara, intr-un spital din Marea Britanie, unde fusese transferat recent. Acesta avea arsuri pe 60% din suprafata corpului.
UPDATE 20:40 Aeronava de tip C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Romane care transfera spre Germania doua paciente din Colectiv a decolat marti seara de la Baza 90. Pacientele vor fi asistate pe timpul zborului de o echipa medicala coordonata de SMURD si sprijinita de medici si personal de specialitate din MApN.
Potrivit secretarului de stat in MAI Raed Arafat, ambele paciente sunt in stare grava, intubate, cu arsuri importante de cai respiratorii.
"Decizia transferului s-a luat in cursul acestei zile in urma vizitei colegilor din Germania si Franta si care au decis ca acesti doi pacienti sa fie transferati. Mai sunt foarte putini in asteptare. Mai este un pacient care stiu ca este in asteptare pentru Franta, dar numai cu conditia ca starea lui sa se imbunatateasca. In rest, cred ca situatia acum incepe, din punctul de vedere al pacientilor gravi si critici, sa se stabilizeze. Aici raman cei care se trateaza mai departe si se reduce presiunea colegilor nostri speram macar pe partea bolnavilor critici. Ambele paciente care au plecat sunt in stare grava, intubate, ventilate, cu arsuri importante de cai respiratorii", a afirmat Arafat, la Baza 90.
El a precizat ca familiile celor doua paciente au fost informate despre toate riscurile, iar decizia s-a luat cu acordul lor.
"Decizia s-a luat cu acordul familiilor celor doua paciente. (...) Daca vor fi alte transferuri, vor fi individuale, vom folosi ambele avioane ale SMURD. Asteptam ca starea pacientului de la Floreasca sa se stabilizeze. Cand se decide, atunci se face", a spus secretarul de stat in MAI.
Pentru alti 22, aflati in stare critica si grava, echipele medicale tresar la fiecare modificare a starii de sanatate. In schimb, dinspre clinicile straine vestile sunt incurajatoare.
14 pacienti sunt in continuare in stare critica, 10 raman in stare grava, iar cei mai multi sunt asistati respirator, intubati si ventilati.
Suferintele pulmonare in urma arsurilor sunt severe si au nevoie de monitorizare atenta iar la unii, sustin doctorii au si o a treia componenta- una traumatica. Ei s-au lovit la momentul iesirii din Colectiv si au traumatisme, fracturi de stern si de coaste.
Cei critici ii ingrijoreaza pe reanimatori din cauza problemelor pulmonare, instabilitatea respiratorie iar unii nu fac coresponzator schimbul de gaze.
Despre cei 29 de pacienti aflati in clinicile din strainatate, oficialii au primit informatii ca majoritatea sunt in stare stabila. Iar despre doua persoane care au fost duse de familii pe cont propriu in Germania, incearca sa afle informatii.
Iar marti seara, de la ora 19.30 alte doua paciente vor fi transferate in Germania, cu un avion militar. Una este in stare extrema de grava.
De aici de la Floreasca, in zilele care urmeaza alti 4 sau 5 pacienti vor fi transferati in Germania si Franta
Cu arsuri pe corp dar si pe caile respiratorii, Nicoleta Dobrinoiu lupta in fiecare secunda sa se faca bine cat mai repede si sa ajunga acasa la baietelul de un an pe care il creste singura. Ii sunt alaturi medicii de la spitalul Militar dar si prietenii care incearca sa o ajute cum pot ei mai bine.
Toata gandurile noastre bune merg si catre Mihai, un baiat de 15 ani in scaun cu rotile. In vinerea neagra adolescentul a mers la primul concert rock din viata sa impreuna cu Pavlos cel mai bun prieten.
S-a dovedit ca este asa atunci cand l-a scos pe brate din incendiu. In urma gestului sau eroic Pavlos are rani grave. E in Belgia unde a fost operat la maini si la picioare. Acasa la Bucuresti, Mihai a fost mutat pe chirurgie plastica si este in stare stabila.
Vestile sunt tot mai bune si pentru Alex si Nico Serbab, cei doi frati raniti in Colectiv. Copiii au facut primii pasi semn ca rugaciunile mamei lor au fost ascultate.
Este o perioda de incercare si pentru fratii Elsa si Adrian Albu. Ea locuieste de 11 ani la Londra insa a vrut sa isi serbeze ziua de nastere in Colectiv impreuna cu fratele ei.
Acum Elsa are arsuri pe maini, piept si pe cap in timp ce el este in stare stabila.
La spitalul Militar se lupta sa se refaca si Nelu Brindusan. Are 44 de ani si este din Cluj.
Tiberiu Farcas, prieten si organizator evenimente: ''Nelu era invitat in club in acea seara de cei de la trupa Goodbye to Gravity pentru ca e un promotor de rock de metal, cunoscut in Bucuresti, mai ales ca organiza multe concerte in clubul Colectiv, era un apropiat al clubului. Nelu este acum mai bine, a fost ars in mai multe locuri, si-a aparat fata cu mainile, era in fata scenei e un miracol ca a scapat."
Si apropiatii Corinei, o tanara de 30 de ani , absolventa a Academiei de Politie spera ca va trece peste aceasta cumpana. Fata este internata la Spitalul Elias cu arsuri pe 40% din suprafata corpului.
Sumarul evenimentelor petrecute marti
UPDATE 14:00 15 raniti in clubul Colectiv sunt internati la Spitalul de Arsi, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Adrian Stanculea, care a anuntat ca unul dintre pacientii in stare critica va fi transferat miercuri la o unitate medicala din Germania.
"Este cel mai grav dintre cei foarte gravi - 70% arsuri. A fost operata la Pantelimon o data, la noi inca o data. Am mai vrut sa o operam azi din nou, dar fiindca s-a decis transferul ne-am consultat cu colegii si am spus ca nu este chiar logic sa o operezi, sa o grefezi si maine va fi in avion si atunci o vor opera ei", a spus medicul.
El a afirmat ca pacienti aflati pe sectii mananca, merg si fac recuperare.
"Pot sa aiba o perioada linistita de doua sau trei saptamani si dupa aceea se pot degrada mai ales cei ventilati. Posibilitatea infectiei pulmonare este destul de mare. La orice bolnav ventilat in lume riscul unei infectii pulmonare este mare", a explicat medicul.
UPDATE 13:30 Marti, o echipa de chirurgi germani a evaluat ranitii pentru noi posibile tarnsferuri.
Christian Radu, medic din Germania: "Am vazut 50 de pacienti, majoritatea in stare stabila si care au primit tratament similar cu cel pe care noi l-am fi acordat in Germania. Acestia nu vor fi transferati in Germania, dar acum avem in vedere alti 4 sau 5 bolnavi care ar putea fi transferati."
UPDATE 12:35 Sase raniti in incendiul din club Colectiv sunt internati marti la Spitalul de Urgenta Floreasca, toti in stare foarte grava, a declarat medicul Ioana Grintescu.
"Au ramas aici bolnavi extrem de gravi. sase pacienti - toti in stare foarte grava, toti au probleme pulmonare extrem de grave in urma leziunilor toxice si arsurilor de cai aeriene superioare. Sunt si leziunile, arsurile efective. Unii dintre ei prezinta o a treia componenta traumatica - au fost loviti, au fracturi de stern. in momentul acesta s-a facut o evaluare extrem de exacta si cred ca unii dintre ei vor putea fi transferati in zilele ce urmeaza pentru ca acum, in momentul acesta, sunt foarte gravi", a afirmat medicul.
Potrivit medicului, Alex Pascu, basistului trupei Goodbye to Gravity, se afla internat in unitatea medicala.
Ioana Grintescu a precizat ca cei in stare critica reprezinta un risc de transport pentru oricine.
Unii dintre pacientii aflati la Spitalul de Urgenta Floreasca ar putea fi transferati in unitati medicale din Germania si Franta.
UPDATE: 11:30: Ministerul Sanatatii: 76 de persoane sunt internate in spitalele bucurestene, 24 in stare critica si grava
Un numar de 76 de persoane ranite in incendiul din club Colectiv sunt internate marti in unitatile medicale bucurestene, dintre acestea 24 in stare critica si grava, a informat Ministerul Sanatatii.
- Spitalul de Arsi: 15
- Spitalul Bagdasar Arseni: 15
- Spitalul Grigore Alexandrescu: 6
- Spitalul Sf. Ioan:5
- Spitalul Elias: 7
- Spitalul Militar Central: 7 pacienti
- Spitalul Sf. Pantelimon:2
- Spitalul de Urgenta: 6
- Spitalul Universitar: 8
- Spitalul Dimitrie Gerota: 3
- Spitalul Agrippa Ionescu: 2.
De asemenea, potrivit Ministerului Sanatatii, 34 de persoane au fost transferate in unitati sanitare din strainatate:
- Austria: 2 persoane in stare stabila
- Belgia: 8 persoane in stare stabila
- Olanda: 8 persoane, din care doua au murit, iar 6 sunt in stare stabila
- Germania: 2 persoane care au plecat pe cont propriu si sunt in curs de stabilire a locatiilor in care se afla
- Marea Britanie: 9 persoane, din care una a murit, iar 8 sunt in proces de evaluare medicala
- Norvegia: o persoana stabila
- Israel: 3 persoane, din care una a murit, o persoana in stare stabila si o alta in stare instabila
- Elvetia: un pacient decedat inainte de a se finaliza transferul.
UPDATE 10:30 Starea in cazul ranitilor in clubul Colectiv, internati la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", este stationara, a declarat marti pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Raluca Alexandru.
"Situatia celor cinci pacienti cu arsuri este stationara", a precizat medicul.
La Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" sunt internati cinci raniti in clubul Colectiv.
UPDATE 10:10 Starea a doi raniti in incendiul din clubul Colectiv, aflati la Terapie Intensiva in Spitalul Bagdasar-Arseni, s-a imbunatatit si au fost dusi pe sectie, a declarat marti pentru Agerpres medicul Mircea Carantino.
Potrivit acestuia, in reanimare mai sunt sase pacienti, dintre care trei sunt in stare critica. "Important este ca doi bolnavi de la Terapie Intensiva au urcat pe sectie si starea lor este mult mai buna", a afirmat medicul.
UPDATE 9:50 Patru raniti in incendiul din clubul Colectiv se afla la Terapie Intensiva, iar ceilalti 11 sunt in stare grava, dar stabili, fiind internati pe sectii, a declarat marti, pentru Agerpres, directorul Spitalului de Arsi, Cristian Nitescu.
"Mai avem 15 pacienti in total. Patru sunt la Terapie Intensiva si 11 sunt pe sectii - gravi, dar stabili", a afirmat medicul.
UPDATE 9:14: Unul dintre ranitii din clubul Colectiv, care a fost transferat in Marea Britanie, a murit in noaptea de luni spre marti. Pacientul fusese transferat la o unitate medicala din Birmingham. Bilantul persoanelor decedate a ajuns la 48.
Update 7:00: 29 dintre ranitii aflati in stare grava, dar stationara, au ajuns in clinici specializate din 7 tari: Olanda, Belgia, Israel, Germania, Austria , Anglia si Norvegia.
Intre cei transferati in Israel este si Catalin Ilnitchi, fotograf de profesie, un pacient ingrijit pana duminica la terapie intensiva, in spitalul Floreasca.
La Bruxelles, in spitalul militar, a ajuns Pavlos elevul de la ''Mihail Sadoveanu''. Acesta a fost operat la maini si la fata si este in stare stabila. Se va recupera complet abia in 2-3 ani.
Luni seara au plecat cu un avion NATO 10 pacienti distribuiti ulterior in Marea Britanie si Norvegia.
Andrei Carantino, spitalul Bagdasar: "Chiar am stat aseara, inainte de plecarea pacientului in Norvegia, am stat de vorba chiar cu el si imi spunea: ma simt bine, sunt foarte multumit de ce s-a facut aici, ma simt in fiecare zi mai bine, dar este dorinta familiei sa ma duc in strainatate.”
Florentina Radu Ionita, Spitalul Militar: “In cursul serii au mai fost transferati 2 pacienti care erau in terapie intensiva, unul la Bristol si celalalt la New Castle. Ei au fost transportati in alte centre pentru ca este foarte greu sa manageriezi timp de doua luni sau 3 luni, pentru ca ne asteptam ca durata de vindecare sa fie de la 2-3 luni in sus.”
Dintre cei 71 ramasi acasa, 21 sunt in stare critica si grava. Cei mai multi, 9, sunt internati la spitalul Bagdasar Arseni.
Oana Rata, director medical Bagdasar Arseni: “Avem 2 pacienti aflati pe plaman artificial, combinate cu alte terapii de substitutie. Deocamdata se mentin stabil, dar starea critica este severa. Sunt dependenti de suport vasopresor si parerea mea este ca nu pot fi transferati in momentul de fata.”
Dr. Bogdan Paltineanu: “In toate saloanele in care sunt ei s-au pus sterilizatoare cu aer, limitam la minimul necesar si la cat de putin expunerea pacientilor la o infestare din afara.”
Emotiile raman uriase pentru 8 bolnavi critici aflati la Floreasca, dar si la Spitalul de Arsi.
Tinerii care au scapat cu rani usoare se intorc in spitale cu probleme la plamani
Si pentru ca acest cosmar pare unul fara final, in multe dintre aceste spitale vin acum tineri care initial nu au avut nimic dar carora le-au aparut probleme la plamanii, din cauza acidului cianhidric inhalat.
Florentina Ionita: “Mai vin pacienti la spital, acum cate 1-2 pe zi, care isi dau seama ca in momentul respectiv s-au simtit bine, insa acum acuza diverse probleme: dureri toracale si asa mai departe.”
Pe de alta parte mai multe echipe de medici din Franta sunt asteptate la Bucuresti pentru noi evaluari si alte transferuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: raed arafat, raniti, colectiv, starea ranitilor,
Dată publicare:
10-11-2015 07:17