STAREA RANITILOR. 10 pacienti au ajuns in spitale din Anglia si Norvegia. 71 sunt inca internati in Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

29 de tineri raniti in clubul Colectiv sunt internati acum in strainatate: zece dintre ei au fost imbarcati, duminica seara tarziu, pe o aeronava NATO, si au ajuns in Anglia si in Norvegia.

Ranitii din infernul Colectiv, transportati cu o aeronava NATO
Lista spitalelor din Marea Britanie si Norvegia in care se afla ranitii din Colectiv
Starea ranitilor internati la Spitalul Bagdasar-Arseni
Starea ranitilor internati la Spitalul Grigore Alexandrescu
Starea ranitilor internati la Spitalul de Arsi

Pacientii au fost transportati cu o aeronava militara, sub pavilion NATO, venita special in Romania, la solicitatea Ministrului Apararii. Motivul pentru care s-a apelat la un asemenea gigant, transformat de autoritatile din Romania intr-un spital aerian, a fost acela ca suferinzii sa ajunga intr-un timp cat mai scurt la clinicile din strainatate.

Uriasa Aeronava Boeing C-17 Globe Master grea de 80 de tone a aterizat duminica seara pe Aeroportul "Henri Coanda" din Otopeni si a preluat 10 dintre raniti. Initial, medicii erau pregatiti sa trimita in strainatate 12 persoane. Insa starea a doi dintre pacienti s-a inrautatit chiar inainte de plecare, iar echipa medicala a decis ca acestia n-ar fi rezistat zborului. De aceea au ramas in Romania - la Spitalul Elias, respectiv Bagdasar Arseni.

Dupa ce totul a fost pus la punct, s-a trecut la imbarcarea pacientilor. Odata cu ei au urcat si 9 medici specializati in medicina de urgenta de la Spitalele din Targu Mures si Cluj si 8 asistenti medicali.

Citește și
consiliere Colectiv
Suport emotional pentru persoanele afectate de tragedia din Colectiv. Numarul de telefon la care primesc consiliere GRATUITA
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

SUMARUL EVENIMENTELOR, LUNI, 9 NOIEMBRIE

ORA 20:35 71 de raniti in incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internati in spitalele din Bucuresti, dintre acestia 14 in stare critica, sapte sunt in stare grava si 50 stabili.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a precizat ca luni au fost externati opt pacienti de la Spitalul Universitar de Urgenta, unul de la Grigore Alexandrescu si unul de la Spitalul de Arsi.

Referindu-se la medicii straini prezenti in Romania, Sandesc a spus ca in spitalele Capitalei sunt trei medici din Germania si unul din Franta care evalueaza pacientii si, in functie de acest lucru, vor stabili daca unii dintre acestia vor fi transferati.

ORA 19:45 Inca un pacient de la Spitalul de Arsi din Bucuresti a murit, luni seara, bilantul tragediei de la Clubul Colectiv ajungand la 47 de morti.

ORA 19:00 22 de bolnavi, adica 15 in stare critica si 7 in stare grava, sunt in continuare asitati respirator si cu suferinte pulmonare. Unii fac deja si dializa si exista si pericolul de a dezvolta embolie pulmonara. Cei mai multi dintre bolnavii critici sunt la spitalele Floreasca, Bagdasar si Arsi.

Cei stabili, care se afla deja in sectiile de chirurgie plastica vor primi de luni medicamente specifice care sa le grabeasca recuperarea si refacerea grefelor

Cat despre utilizarea antidotului impotriva intoxicatie cu cianuri, ajuns abia duminica in spitalele unde se afla ranitii, oficialii spun ca nu era obligatorie folosirea medicamentului. Aceasta ar fi putut interactiona cu alte tratamente administrate si ca aceasta substanta vitamina B12 a poate modifica asteptul regumentelor si insela medicii in privinta arsurilor, pentru ca pielea se inroseste.

Totodata un specialist in arsuri din Franta a explicat ca acolo se foloseste foarte rar si doar in prima ora de la intoxicatia cu acid cianidric. In prezent, la pacientii nostri nu se mai pune problema administrarii antidotului.

UPDATE: Situatia din spitale, dupa ultimele actualizari, arata in felul urmator:

- 72 de persoane internate, din care 15 in stare critica, 7 in stare grava si 50 in stare stabila.

ORA 14.10 O parte dintre pacientii internati la Spitalul Universitar vor fi externati in decursul acestei saptamani, dupa ce starea lor s-a imbunatatit semnificativ in ultimele zile. La momentul actual, aici mai sunt internati 8 pacienti.

Managerul Spitalului Universitar, Catalin Carstoiu, a declarat ca in spitalul pe care il conduce au fost internati initial 28 de pacienti, dintre care 25 adusi in seara incidentului, iar 3 sositi ulterior, dar fara leziuni care sa le puna viata in pericol.

Dintre cei 25, unul a decedat la internare, iar 10 erau in stare critica. Dintre cei 10, patru au iesit din starea foarte grava, vor fi transferati in alte sectii ale spitalului si ar putea fi externati in zilele urmatoare.

"Externarile vor fi facute progresiv, oamenii vor merge acasa, au o stare buna", a mai spus medicul despre pacientii care urmeaza sa paraseasca spitalul saptamana aceasta.

Cinci pacienti au fost transferati in strainatate, a mai precizat doctorul Carstoiu. Un ranit, cetatean neamt, a fost transferat in Germania, iar ceilalti patru in Marea Britanie, Austria si Olanda.

El a mai explicat si ca transferurile pacientilor in strainatate au fost efectuate dupa o evaluare extensiva a ranitilor: "Este posibil ca acum sa fie OK, iar peste o ora sa fie in stare critica. Au o dinamica imprevizibila".

ORA 12:20 Sase pacienti in stare foarte grava sunt internati la Terapie Intensiva in Spitalul de Urgenta Floreasca, a precizat, luni, medicul Raluca Moldoveanu.

"In total, au ramas internati la noi pe Sectia de terapie intensiva 6 pacienti in stare foarte grava", a afirmat medicul.

Ea a spus ca, in prezent, nu are date daca de la Spitalul Floreasca vor mai fi raniti care vor fi transportati in strainatate.

Motivul pentru care s-a apelat la un asemenea gigant - un adevarat spital aerian - a fost pentru ca ranitii sa ajunga intr-un timp cat mai scurt in strainatate.

Zece dintre ranitii din infernul Colectiv au ajuns in cursul noptii in spitale din Marea Britanie si Norvegia. Au fost transportati cu o aeronava militara, sub pavilion NATO, venita special in Romania, la solicitatea Ministrului Apararii.

Aeronava - Boeing C-17 GlobeMaster a aterizat duminica seara pe Aeroportul Henri Coanda din Otopeni. A preluat 10 dintre ranitii din infernul Colectiv, desi medicii erau pregatiti, initial, sa trimita in strainatate 12 pacienti. Starea a doi dintre ei s-a inrautatit insa inainte de plecare, iar echipa medicala a decis ca ranitii n-ar fi rezistat zborului. De aceea pacientii au ramas in Romania - la Spitalul Elias, respectiv Bagdasar Arseni.

Raed Arafat: "Cei 10 vor pleca in Marea Britanie si doar unul in Norvegia. Pacientul care trebuia sa ajunga in Finlanda va ramane in Marea Britanie."

Autoritatile romane au apelat la acest tip de aeronava militara, care se afla in componenta fortelor NATO, pentru a scurta perioada de deplasare. Ceea ce pentru victime inseamna ca riscurile s-au redus foarte mult.

Raed Arafat: "Trebuia sa plecam in Marea Britanie cu unul din avioanele noastre Hercules, care putea sa faca 5 sau 6 ore. Cu acest avion, am redus timpul pentru misiune. Adica, va fi 3 ore pana in Marea Britanie."

Avionul este, practic, o sectie de terapie intensiva aeriana in care pot fi ingrijti simultan 36 de raniti. Aparatul este folosit pentru evacuarea celor afectati in teatrele de razboi.

De ingrijirea ranitilor pe tot parcursul zborului s-au ocupat exclusiv medici romani : 9 specializati in medicina de urgenta, de la Spitalele din Targu Mures si Cluj si 8 asistenti medicali.

Avionul militar a venit cu o echipa tehnica complexa din Statele Unite, Suedia si Ungaria. Inainte de decolare, aeronava a fost echipata cu aparatura medicala necesara monitorizarii ranitilor.Avionul a zburat la o altitudine mai joasa ca de obicei.

Raed Arafat: "Din discutiile cu pilotul s-a reusit sa se stabileasca un nivel de zbor in care in cabina avionului sa fie presurizata la un nivel acceptabil pentru leziunile pacientilor pulmonare. Deci, nu va fi nicio problema, cred, din acest punct de vedere. Spatiul este destul de mare in avion care sa permita sa lucreze."

Cu grija extrem de mare, medicii SMURD care i-au insotit pe pacienti ii transporta in aeronava. Este o operatiune la care sunt riscuri, insa este o sansa in plus pentru acesti raniti de a fi tratati in spitale din strainatate mult mai bine dotate.

Pana acum in spitale din Olanda, Belgia si Austria sunt ingrijiti 18 pacienti, raniti in infernul Colectiv. Printre ei si solistul trupei ''Goddbye to Gravity'', Andrei Galutz.

Prima parte a misiunii Boeing C17 Glob Master 3 s-a incheiat pe Aeroportul Henri Coanda Otopeni si se pregateste de decolare. La bord sunt toti cei 10 pacienti raniti in Clubul Colectiv pe care medicii romani au decis sa-i trimita la spitalele din strainatate.

Lista spitalelor din Marea Britanie si Norvegia in care se afla ranitii din Colectiv

Potrivit Departamentului pentru Situatii de Urgenta, cei zece pacienti transferati in Marea Britanie si Norvegia au intrat sub ingrijirea medicilor in urmatoarele spitale:

1. Royal Victoria Infirmary, Queen Victoria Road, Newcastle upon Tyne, NE1 4LP, Newcastle
Telefon : 0044.1912.336.161

2. Morriston Hospital, Heol Maes Eglwys, Morriston, Swansea SA6 6 NL
Telefon: 0044.1792.702.222

3. Broomfield Hospital, Court Rd, Chelmsford, Essex CM1 7ET
Telefon: 0044.1245.362.000

4. Queen Elizabeth Medical Centre, Birmingham B15 2TH, Birmingham
Telefon: 0044.1216.272.000

5. Southmed Hospital, Southmed Road Westbury-OA-Trym BS 10 5NB, Bristol
Telefon: 0044.1179.50.50.50

6. Wythenshawe Hospital, Southmoor Road, Manchester M23 9LT, Manchester
Telefon: 0044.1619.987.070

7. Whiston Hospital, Warrington Road, Prescot, Merseyside L35 5DR, Merseyside
Telefon: 0044.1514.261.600

8. Haukeland University Hospital - National Burn Centre, Jonas Lies vei 65, 5021 Bergen, Norvegia

Starea unor raniti de la Spitalul Bagdasar-Arseni s-a ameliorat

Starea unor raniti in incendiul din clubul Colectiv, internati la Spitalul Bagdasar-Arseni, este ameliorata, a declarat luni presei medicul Oana Maria Rata.

"Avem doi pacienti aflati pe plamani artificiali cu alte terapii de substitutie. Deocamdata se mentin stabili, dar starea e critica, severa, sunt dependenti de suport vasopresor. Parerea mea este ca nu pot fi transferati in momentul de fata. Nu putem sa le punem viata in pericol riscand acest transport. Restul pacientilor in stare grava se mentin si este bine ca reusim sa facem şi pentru ei ce putem. Tratamentul este complex, avem vesti bune. Cativa pacienti s-au transferat pe sectie, ameliorandu-se starea lor", a afirmat aceasta.

La randul sau, medicul Andrei Mircea Carandino a spus ca in cazul pacientilor aflati pe sectie lucrurile merg bine, iar unii dintre acestia ar putea sa fie externati zilele urmatoare.

"Pacientii care sunt pe sectie merg bine. Speram ca in zilele urmatoare sa incepem sa trimitem spre casele lor. Un pacient din reanimare probabil ca maine va urca pe sectie, pentru ca merge bine şi ca stare generala, şi ca stare locala, leziunile au evoluat foarte bine. Nu ne grabim foarte tare sa ii luam pe sectie, pentru ca boala are o evolutie imprevizibila, oricand, din pacate, poate sa apara o embolie. Preferam inca sa fie in supraveghere in Terapie Intensiva. Evolutia este buna", a precizat medicul.

Unul dintre pacientii de la Spitalul Bagdasar-Arseni a fost transferat duminica in Norvegia. Totodata, o femeie, victima a incendiului din clubul Colectiv, care trebuia sa fie transferata in Marea Britanie, nu a mai plecat intrucat nu era stabila. Pentru aceasta se incearca transferul in cursul zilei de luni.

Starea celor 5 raniti internati la Spitalul Grigore Alexandrescu este stabila

Toti cei cinci raniti in incendiul din clubul Colectiv, internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu", sunt stabili, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al institutiei, medicul Raluca Alexandru.

"Situatia celor cinci pacienti cu arsuri este stationara", a precizat medicul.

Pacientul aflat pe Sectia de toxicologie a fost externat in cursul zilei de duminica. Un alt pacient, aflat in starea cea mai grava, a fost transferat la o unitate medicala din Belgia.

Trei raniti de la Spitalul de Arsi sunt in continuare in stare critica

Trei raniti in incendiul din clubul Colectiv, internati la Spitalul de Arsi, se afla in stare critica, a declarat luni purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Adrian Stanculea.

"Cei trei in stare critica sunt diferiti ca evolutie, unul este foarte, foarte, foarte grav, un altul mediu, unul speram sa se indrepte spre stadiul acela de bolnav grav, nu atat de critic, dar mai vedem. Alti doi pacienti sunt in stare grava. Speram ca evolutia celor doi bolnavi sa fie buna. Par a se indreptat spre bine. Mai au niste etape de trecu, nu neaparat operatorii, cat de ingrijire de terapie intensiva, speram ca va fi bine", a precizat medicul.

El a spus ca este posibil ca in cursul zilei de luni o echipa de medici din strainatate sa vina la Spitalul de Arsi.

Intrebat daca unitatea medicala a fost dotata cu chiturile pentru cianuri, Stanculea a raspuns afirmativ, insa a aratat ca nu au existat semne de intoxicatie cu cianura la bolnavi in momentul venirii acestora.

"Da. Sunt niste chituri pentru intoxicatii cu cianuri. Noi, avand o mica problema si din discutiile cu ceilalti colegi anestezisti de la celelalte spitale, aceasta intoxicatie cu cianuri nu a aparut a fi foarte manifesta, pentru ca acolo este un intreg mecanism care ar trebui sa se gaseasca in niste dozari de hemoglobina care la noi si la celelalte spitale nu au aparut ca ar fi mari. Nu au existat semne de intoxicatie cu cianura la bolnavi la momentul venirii. Asa ca utilitatea acelui chit la acel moment imi este greu sa o definesc. (...) Nu au fost semnele unei intoxicatii severe cu cianuri", a afirmat medicul anestezist.”

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Atacuri pe strada in Israel. Momentul in care o femeie palestiniana incearca sa injunghie un agent de securitate israelian
Atacuri pe strada in Israel. Momentul in care o femeie palestiniana incearca sa injunghie un agent de securitate israelian

Cel putin 6 israelieni au fost raniti duminica in urma unor incidente violente, cu autori palestinieni. Intr-unul dintre cazuri, o femeie a atacat cu un cutit un agent de securitate.

Suport emotional pentru persoanele afectate de tragedia din Colectiv. Numarul de telefon la care primesc consiliere GRATUITA
Suport emotional pentru persoanele afectate de tragedia din Colectiv. Numarul de telefon la care primesc consiliere GRATUITA

Cosmarul de vinerea trecuta este fara doar si poate unul colectiv. Ne va urmari multa vreme de acum inainte si nu ne va da voie sa uitam ce s-a intamplat acolo. Insa pentru cei raniti, pentru salvatori si familiile lor este mai mult decat atat.

Romanul care le-a dat autoritatilor de la Bucuresti o lectie. A convins singur 5 medici norvegieni sa-i ajute pe raniti
Romanul care le-a dat autoritatilor de la Bucuresti o lectie. A convins singur 5 medici norvegieni sa-i ajute pe raniti

In timp ce autoritatile de la Bucuresti se incurca in balbe, un tanar roman, stabilit in Norvegia, ne da tuturor o lectie. Fara sa il roage nimeni, Pavel Popescu a simtit nevoia sa bata la usa unui spital din Bergen si sa ceara ajutor.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.