"Scena a fost in flacari 70 de minute, iar decorul era exact acelasi". Imagini socante de la un concert din Colectiv din 2014
Concertul soldat cu tragedia de vineri seara, nu a fost singurul cu efecte pirotehnice care a avut loc in acest club. Un filmulet postat de un bucurestean pe internet, arata ca si anul trecut o trupa rock a avut un spectacol in care s-au folosit flacari.
Tragedia putea fi si mai mare, in contextul in care numarul de participanti era mult mai mare decat la concertul de vineri al trupei Goodbye to Gravity.
Mai rau de atat, utilizatorul subliniaza ca toate cluburile in care se tin astfel de evenimente, precum Fabrica, Silver Church sau Becker Brau, au o singura usa de acces/iesire, indiferent de capacitatea lor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O tragedie similara cu cea de vineri s-a produs in Statele Unite, in 2003, cand un club intreg a ars de la niste scantei care au aprins buretele de pe un stalp. Astfel de tragedii atrag atentia asupra concertelor la care participa multi oameni, in spatii mici, cu putine cai de acces.
Imaginile de mai jos au fost filmate acum un an, in acelasi club in care a avut loc tragedia de vineri seara. Pe scena a urcat o trupa suedeza, care a avut la randul ei efecte pirotehnice. A fost vorba de flacari pe mai multe randuri, care au ars incontinuu, pe durata mai multor piese. Au incins atmosfera si nimeni nu s-a panicat.
Se vede ca nimeni nu-si pune problema vreunui risc, oamenii se distreaza si asculta show-ul rockerilor din fata lor. E drept ca in acest caz, flacarile erau orientate spre tavan si la o distanta considerabila si nu a fost vorba de artificii care sa arunce scantei. In tragedia de vineri, focurile au fost orientate orizontal, iar una dintre surse a aruncat scantei spre unul din stalpi. Buretele de pe el a luat foc si s-a extins rapid. Alex a fost la concert si a vazut cum s-a intamplat totul.
Alex Banu, martor: "Eu eram cu un grup de fotografi foarte aproape de locul respectiv, de scantei."
Martor la eveniment, Alex spune ca multe dintre concertele rock au loc in locuri care aparent prezinta un risc, fiind vorba de un fenomen underground, la fel cum este si hip-hopul de la noi. E vorba de cluburi in care de multe ori accesul e liber si ajung spectatori in numar mare, dar si in care de cele mai multe ori caile de acces sunt putine si s-a dovedit ca putini se mai gandesc la norme de siguranta la foc, desi multe trupe folosesc efecte pirotehnice.
Alex Banu, martor: "Cai de acces, asta era problema, faptul ca era doar una."
Cat de repede se precipita situatia in cazul unui incendiu care cuprinde un spatiu cu multi oameni, s-a vazut in 2003, in Statele Unite, la un incindent similar cu cel de la Bucuresti. Era tot un concert rock, cu sute de spectatori, la care tot de la niste artificii, s-a aprins un stalp, acoperit cu un burete. Coincidenta face ca imediat sa ia foc intreg tavanul, si in urma incidentului, 100 de persoane au ars de vii.
Alex Banu, martor: "Asta nu inseamna sa moara acest gen, nu, din contra, trebuie atentie maxima, masuri luate si in afara sunt concerte de gen, dar se iau masuri."
In cazul incendiului din Bucuresti, doar ancheta procurorilor ar putea preciza ce s-a intamplat, cum de materialele de pe pereti s-au aprins atat de repede si mai ales, cine va raspunde pentru uriasa tragedie.
Va invitam sa cititi mai jos textul integral si sa urmariti filmarea de la concertul Watain:
“Desi nu am fost acolo in acea seara, nu lipsea decat o invitatie din partea cuiva ca sa merg in acel loc. Sunt sigur ca sunt persoane pe care le cunosc, din vedere, printre cei decedati si cei raniti. La aceste concerte suntem mereu cam aceeasi oameni, ne stim sau ne cunoastem, se creeaza o legatura sa zic asa!
Sunt o persoana care are peste 100 de concerte vazute in cluburuile din Bucuresti in ultimii ani si care de 5 ani filmeaza fiecare concert la care merge! Nu pot sa nu ma gandesc la concertul Watain din club Colectiv, cand am fost peste 600 de persoane. Pur si simplu scena a fost in flacari timp de 70 de minute, iar decorul era exact acelasi. Mai jos aveti o filmare de pe canalul meu de Youtube la care ma uit de 2 zile si ma gandesc ca tragedia asta putea avea loc anul trecut si putea fi chiar mai rau.
Desi efectele au fost oarecum controlate, cum, cand stiu ce era in spatele acelui "gard pe tavan", simt ca practic am scapat cu viata toti cei care am asistat la acel concert in aprilie 2014.
Din pacate, cred ca acele mici artificii au fost orientate spre acel stalp si nimeni nu s-a gandit ca buretele acela se va aprinde. Un lucru marunt, stupid, de neinteles care a dus la aceasta tragedie. Totusi, e de neinteles cum poti folosi acest tip de materiale intr-un club in care se fumeaza si se tin concerte in care se folosesc astfel de efecte.
Un alt lucru important,este ca mai toate cluburile au o singura usa de acces/iesire, indiferent de capacitatea lui: vedeti Fabrica, Silver Church, Becker Brau si altele.”
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, medic, chirurgie plastica, colectiv, dezastru,
Dată publicare:
01-11-2015 12:24