Peste o mie de persoane au donat sange pentru victimele incendiului din Colectiv. Bucurestenii s-au mobilizat si duminica

Ultimul update: Miercuri 04 Noiembrie 2015 00:15
Data publicarii: Duminica 01 Noiembrie 2015 11:11
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV
donsare sange bucuresti colectiv

Peste 900 de bucuresteni au donat sange pe parcursul zilei de sambata pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv, iar in cursul diminetii de duminica, alti 200 de donatori au fost inregistrati la Centrul de Transfuzie din Capitala.

De asemenea, alte peste o suta de persoane asteptau la coada pentru a intra in Centru si a face analizele necesare in vederea donarii.

Dr. Neagu Florianda, sef de sectie la Compartimentul Coordonare recrutare, testare si donare din cadrul Centrului, a declarat pentru Agerpres ca pana sambata la ora 17:00 la nivelul intregii Capitale se inregistrasera peste 900 de donatori.

"Unitatile din spitale sunt tot ale noastre, sunt doar puncte exteriorizate in spitale. Practic se fac analize la noi, pungile se intorc si se prelucreaza tot la noi, apoi se intorc la spital. Ei sunt niste puncte in exteriorul Centrului, puncte fixe care ajuta sa nu se aglomereze Centrul de transfuzii", a explicat ea, potrivit Agerpres.

Neagu Florianda a precizat ca pe parcursul zilei de sambata si de duminica s-a mobilizat intregul personal al Centrului. De asemenea, mai multi studenti de la Medicina au venit sa doneze sange, iar apoi au ramas ca voluntari, pentru a-i consilia pe donatori.

Un baiat de 15 ani a murit in bratele mamei sale, in fata clubului Colectiv. Care au fost ultimele cuvinte ale acestuia

"La prima ora, la ora 1:30 noaptea, nu au venit toti, dar pe urma au venit din proprie initiativa. Suntem cu totii aici, plus voluntarii, plus studentii de la Medicina, plus elevi de la licee din Bucuresti", a precizat ea.

A mentionat, de asemenea, ca deocamdata sangele donat se valideaza, se prelucreaza, urmand ca abia apoi sa fie distribuit in spitale, acolo unde este nevoie.

Va fi nevoie de donatori de sange si in zilele si saptamanile urmatoare, deoarece persoanele ranite in incendiul de vineri vor fi operate dupa ce le va fi restabilita starea, iar sangele nu poate fi conservat pentru o perioada foarte lunga, a declarat, duminica, directorul Centrului de Transfuzie Sangvina din Bucuresti, Doina Gosa.

"Duminica sunt cateva sute de donatori. Au venit inca de dimineata, de la ora 7,30. Avem nevoie de donatori, insa nu neaparat astazi, avem nevoie si in saptamanile urmatoare, pentru ca pacientii din spitale vor fi operati in perioada imediat urmatoare, dupa ce va fi restabilita starea lor si atunci va fi nevoie de sange. Nu va fi nevoie de sange numai astazi, maine. In aceste doua zile facem fata cu sangele pe care l-am colectat. Oamenii trebuie sa vina, dar cei care nu au venit azi sa se gandeasca ca ar fi bine daca ar veni in perioada urmatoare", a precizat medicul hematolog.

Ea a mentionat ca sangele donat nu poate fi conservat pentru o perioada indelungata si a reamintit ca persoanele care doneaza pot beneficia de o zi libera la serviciu.

"Sangele nu poate fi conservat, doar masa eritrocitara poata fi conservata 40 de zile. Insa trombocitele doar cinci zile au viata. Dupa cinci zile trebuie sa facem altele si de aceea e nevoie in continuare de donatori. A fost sfarsit de saptamana si probabil ca au putut sa vina oamenii in numar mare, insa eu cred ca si saptamanile urmatoare, pentru ca a fost o mobilizare foarte mare. Si companiile ne-au sunat si ne-au spus ca, daca avem nevoie de ajutor, pot sa ni-l ofere. Ei pot sa vina si daca lucreaza, in perioada urmatoare, pentru ca vor primi o zi libera de la serviciu. Le vom da o zi libera de la serviciu si in felul acesta pot sa vina sa doneze in continuare", a mai precizat ea.


Programul Centrului a inceput la ora 7:30.

"Ca sa nu mai fie cozi, sa nu mai fie lumea nemultumita, am facut o lista la poarta spitalului si fiecare isi lasa numarul de telefon, noi o sa-i anuntam, o sa fie cam 30 de donatori pe zi. De asemenea, pe mailul spitalului, cei care doresc sa vina noi ii contactam. Nu trebuie sa fie coada la donare. Cel mai bun loc de pastrare a sangelui este donatorul. Nu trebuie sa luam sange ca sa stea la noi in depozit. Va rog toti care doriti sa donati sa veniti sa va inscrieti la poarta spitalului sau pe mailul spitalului si noi vom anunta cate 30 de persoane pe zi cand puteti sa veniti", a spus Comandantul Spitalului Universitar de Urgenta Militar 'Dr Carol Davila', Florentina Ionita Radu

Duminica, la fel ca in cursul zilei de sambata, o echipa de la Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange le ofera celor prezenti sticle cu apa, suc, biscuiti, banane. De asemenea, cei prezenti sunt consiliati, deoarece multi dintre ei nu stiu ca trebuie sa manance si sa se hidrateze inainte de a dona sange.
 

donsare sange bucuresti colectiv Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donsare sange Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donsare sange Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
donsare sange Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Expozitia foto la care Teodora Maftei n-a mai ajuns. Cele mai impresionante imagini surprinse de fotograful ranit in Colectiv

Expozitia foto la care Teodora Maftei n-a mai ajuns. Cele mai impresionante imagini surprinse de fotograful ranit in Colectiv

Un baiat de 15 ani a murit in bratele mamei sale, in fata clubului Colectiv. Care au fost ultimele cuvinte ale acestuia

Un baiat de 15 ani a murit in bratele mamei sale, in fata clubului Colectiv. Care au fost ultimele cuvinte ale acestuia

STAREA RANITILOR. 90 de persoane sunt inca in stare grava. Vesti proaste si despre minorii ce au fost prinsi in incendiu

STAREA RANITILOR. 90 de persoane sunt inca in stare grava. Vesti proaste si despre minorii ce au fost prinsi in incendiu

find_us

Expoziție caritabilă de fotografie, pentru o supraviețuitoare a tragediei din Colectiv

Goodbye to Gravity, emoționant. Chitara lui Mihai Alexandru de la concertul din Colectiv a ajuns la copii

Directorul firmei de artificii din Colectiv, interceptat când vorbea de distrugerea probelor, nu mai pleacă în Mauritius

Consiliul General al Capitalei a aprobat construirea unei maternități de către Asociația Colectiv GTG

Cele trei dosare de la Colectiv, reunite într-un singur proces la Tribunalul Bucureşti

Preşedintele Asociaţiei Colectiv: ”Domnule Bodog, unde este Raportul Colectiv? Care sunt măsurile luate?”

copacul dorintelor

Sute de oameni au trimis gânduri așternute pe hârtie victimelor incendiului din Colectiv

Asociația Colectiv GTG 3010: Donează un gând bun de Crăciun, miercuri, 20 decembrie

Termenul din procesul "Colectiv" a fost amânat încă o dată. Părinții victimelor aveau ochii în lacrimi

Rănit din Colectiv, mărturie tulburătoare: ”Am ajuns la Fundeni după un drum dramatic prin gropi”

Mesajul dur transmis parlamentarilor de unul dintre supraviețuitorii incendiului din Colectiv

Victimele tragediei de la Colectiv, comemorate în toată țara