Reuters: "Focul ucigas impulsioneaza lupta anticoruptie din Romania". Ce a declarat Kovesi pentru presa internationala

Laura Kovesi la

Manifestatiile publice ample de dupa incendiul din clubul Colectiv in care au murit peste 50 de oameni reflecta furia tot mai mare fata de o cultura oficiala a mitei in Romania, una din cele mai corupte tari din Europa, comenteaza vineri Reuters.

In cele doua saptamani de dupa aparitia informatiei ca nu exista autorizatie antiincendiu pentru clubul Colectiv, aproape 100.000 de romani au iesit in strada, strigand 'Coruptia ucide!', in cadrul unor proteste impotriva acestui flagel care submineaza administratia publica si serviciile de baza, adauga agentia de stiri citata, intr-un articol intitulat "Focul ucigas impulsioneaza lupta anticoruptie din Romania", potrivit Agerpres.

Pentru multi, decesele cauzate de incendiul din Colectiv au aratat pentru prima data extrem de clar cum coruptia si lacomia pot face numeroase victime.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) se lupta cu cazurile de coruptie la nivel inalt, iar anchete sale au aratat cat de adanc inradacinata este coruptia - de la conflicte de interese si abuz de putere la fraude si atribuirea de contracte cu statul in schimbul mitei.

"Coruptia face ca resursele statului sa se scurga inspre o patura restransa de persoane privilegiate, in detrimentul majoritatii populatiei", a precizat, intr-o declaratie pentru Reuters, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Coruptia "distorsioneaza competitia onesta, atat in mediul de afaceri, cat si la stat. Prin urmare, a detine o functie publica inseamna a avea conexiuni si bani, investitorii cu proiecte serioase sunt descurajati, iar efectele sunt vizibile in calitatea serviciilor publice si a infrastructurii", a mai precizat sefa DNA.

Citește și
protest Bucuresti - Agerpres
"Romania, protestul "CTRL ALT DEL". Ce scrie Euronews despre "revolta necrutatoare a romanilor" impotriva coruptiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La demonstratii au luat parte in special tineri din mediul urban si cu studii, activi pe retelele sociale si tot mai furiosi pe politicieni, comenteaza Reuters. Unii raman totusi pesimisti in legatura cu sansa reala de reforma odata ce furia care a urmat tragediei se va atenua. Protestele au fost printre cele mai mari din ultimii ani, insa au fost totusi mici pentru o tara cu aproape 20 de milioane de locuitori, noteaza Reuters.

"Tragedia din Colectiv a determinat mobilizarea rapida a unui numar impresionant de persoane deoarece a servit ca supapa de presiune pentru nemultumirea majora fata de guvernul (Victor) Ponta in special si clasa politica in general", a declarat, pentru Reuters, Sergiu Miscoiu, profesor in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. El a adaugat insa ca "este putin probabil ca politicile publice sa se schimbe radical".

Protestele, care au durat o saptamana, au dus la demisia guvernului condus de premierul Victor Ponta, insa raman in continuare intrebari fara raspuns privind securitatea si lipsa unei supravegheri corespunzatoare in acest caz.

Procurorii au anchetat unii dintre cei mai puternici oameni din Romania, inclusiv pe Ponta, care este cercetat pentru fals in inscrisuri, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala, acuzatii pe care le respinge. Ei au investigat totodata institutii si companii, dezvaluind coruptia din guvern, sanatate, educatie si sistemul judiciar.

In afara de incendiu, DNA ancheteaza de asemenea un caz important in care este implicat un fost vicepremier. Gabriel Oprea este suspectat ca a folosit o coloana oficiala la care nu avea dreptul. Acest episod a atras atentia atunci cand unul dintre politistii de pe motocicleta din coloana sa a murit dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa din carosabil, reaminteste Reuters.

Numarul condamnarilor obtinute de DNA a crescut constant de la an la an, mai noteaza Reuters. in primele zece luni din 2015, DNA a trimis in judecata peste 900 de persoane, inclusiv parlamentari, ministri si primari. Rata condamnarilor in instanta in urma anchetelor DNA este de 90%, agentia reusind sa obtina anul trecut un numar record de 1.138 de condamnari, adauga sursa citata.

Lupta anticoruptie din Romania a inceput in urma cu circa un deceniu, DNA trimitand primele cazuri in instanta in 2005-2006. Independenta magistratilor a fost garantata in 2004, cand Romania era candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana. Eforturile s-au intensificat in timpul lui Kovesi, fost procuror general al Romaniei.

Romanii au acum o incredere semnificativ mai mare in DNA decat in guvern sau parlament, conform sondajelor de opinie. Reversul este ca in prezent oamenii se asteapta ca DNA sa se ocupe inclusiv de cazuri care nu sunt de competenta sa, potrivit lui Kovesi.

Insa aceasta popularitate a ajutat la cresterea numarului de sesizari privind posibile cazuri de coruptie facute la DNA, punctul de plecare pentru cele mai multe dintre anchetele acestei directii.

"Dezbaterea privind coruptia a devenit una din principalele teme in societatea romaneasca", a spus Kovesi. "Faptul ca incepem sa avem un nivel ridicat de intoleranta fata de coruptie se datoreaza partial si activitatii procurorilor anticoruptie", a adaugat ea.

Si initiativele organizatiilor nonguvernamentale au ajutat, cum ar fi crearea unei harti interactive cu institutiile unde oamenii trebuie sa dea mita, mai subliniaza Reuters.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Scrisoarea deschisa a ONG-urilor catre Klaus Iohannis. Lista revendicarilor din strada pentru presedinte
Scrisoarea deschisa a ONG-urilor catre Klaus Iohannis. Lista revendicarilor din strada pentru presedinte

Nu pretindem ca vorbim in numele intregii societati civile, noi vorbim in virtutea expertizei noastre si adunam oameni in jurul unor idei, principii sau drepturi. Din aceasta pozitie, peste 30 de ONG-uri i-au adresat presedintelui o scrisoare deschisa.

"Romania, protestul "CTRL ALT DEL". Ce scrie Euronews despre "revolta necrutatoare a romanilor" impotriva coruptiei

Protestele din ultimele zile din Romania au ajuns si in presa internationala. Cei de la Euronews au gasit si un nume inedit pentru revoltele romanilor.

The Guardian: Laura Kövesi, femeia care conduce razboiul impotriva coruptiei din Romania. Ponta, cea mai mare tinta
The Guardian: Laura Kövesi, femeia care conduce razboiul impotriva coruptiei din Romania. Ponta, cea mai mare tinta

"Laura Codruta Kövesi se afla la conducerea agentiei care instrumenteaza dosare de coruptie in care sunt implicati primari, judecatori, membri ai parlamentului", dar si cel care pana miercuri fost premierul Romaniei, scrie The Guardian, miercuri.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.