The Guardian: Laura Kövesi, femeia care conduce razboiul impotriva coruptiei din Romania. Ponta, cea mai mare tinta
"Laura Codruta Kövesi se afla la conducerea agentiei care instrumenteaza dosare de coruptie in care sunt implicati primari, judecatori, membri ai parlamentului", dar si cel care pana miercuri fost premierul Romaniei, scrie The Guardian, miercuri.
"Decizia anuntata miercuri de Victor Ponta de a demisiona din functia de prim-ministru al Romaniei nu reprezinta sfarsitul problemelor sale", subliniaza ziarul amintit, adaugand ca "manifestatiile care au loc in aceasta saptamana constituie punctul culminant al presiunii acumulate in ultimele luni ,dupa aparitia dosarului in care este acuzat de fraude si fapte de coruptie.
Si Victor Ponta nu este singur, continua The Guardian. "O multime de politicieni, primari, judecatori si procurori au ajuns sa fie anchetati" de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-o lupta impotriva coruptiei fara egal in tarile din Europa de Est. Iar Laura Codruta Kövesi, un procuror-sef linistit si modest, prezinta trofeu dupa trofeu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Pana in 2005, justitia din Romania nu a fost independenta", a declarat Kövesi (42 de ani), intr-un interviu acordat ziarului inainte de demisia premierului Ponta. "Din acest motiv, nu a existat suficient curaj pentru demara anchete complexe impotriva unor demnitari de rang inalt", a adaugat ea.
In lupta impotriva coruptiei, DNA a fost infiintata in 2003, insa a fost nevoie de cativa ani pana cand a ajuns sa investigheze cazuri de coruptie la nivel inalt.
In prezent, sunt 120 de procurori care lucreaza la peste 6.000 de cazuri. La intrarea in sediul DNA din centrul Bucurestiului se inghesuie in permanenta de camerele de filmare ale televiziunilor pentru a afla cine este urmatorul personaj anchetat.
Anul trecut, agentia a trimis in judecata cu succes 24 de primari, cinci membri ai parlamentului, doi fosti ministri si un fost premier, pe langa alte 1.000 de persoane, printre care judecatori si procurori, cu o rata de condamnare de aproape 90%.
"Anul acesta, am anchetat 12 membri ai parlamentului, printre care doi fosti ministri", a mai spus Laura Codruta Kövesi, numita la conducerea DNA in 2013. "Am anchetat doi ministri in functie, iar unul dintre acestia a mers din scaunul ministerial direct in arest preventiv", a adaugat ea.
In septembrie, primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, a fost arestat dupa ce a fost acuzat de luare de mita de la reprezentanti ai firmelor carora Primaria Capitalei le atribuia contracte.
"Cu toate acestea, Ponta este de departe cea mai mare tinta pana in prezent", scrie The Guardian. Potrivit procurorului-sef al DNA, ancheta asupra premierului a durat patru luni, la capatul carora a fost pus oficial sub acuzare pentru fraude si fapte de coruptie, datand din anii 2007-2008 cand a fost avocat.
Procurorii au esuat in incercarea de a-l ancheta si pentru activitati din perioada cat a ocupat functia de prim-ministru, pentru ca in iunie Legislativul a respins cererea de ridicare a imunitatii parlamentare a acestuia.
Populatia este impresionata de activitatea DNA. Conform unui recent sondaj, agentia se bucura de increderea a 60% dintre romani, in timp ce numai 11% si-au exprimat increderea in Parlament.
Cu toate acestea, nu toata lumea este multumita de activitatea DNA, pentru ca, asa cum a mentionat Laura Codruta Kövesi, primeste frecvent critici din partea mass-media si a politicienilor, a mai notat The Guardian.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, Laura Codruta Kovesi, coruptie, the guardian,
Dată publicare:
05-11-2015 08:31