O luna de la COLECTIV. Familia unuia dintre tinerii morti: "Tragedia a schimbat iremediabil cursul a sute de vieti"
Ionut Cirjan, cumnatul lui Catalin Alexandru Simion, care a murit in incendiul din Colectiv, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca un memorial al victimelor tragediei ar trebui sa fie un semn impotriva neglijentei autoritatilor.
Ionut Cirjan si sotia sa, Oana Cirjan, isi doresc transformarea clubului Colectiv intr-un Memorial.
Catalin Alexandru Simion, una dintre victimele din Colectiv, avea 40 de ani si era pasionat de muzica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Era pasionat si de IT si era foarte priceput. La el apelam cand aveam o problema... Si acum mai am reflexul sa il intreb cate ceva", marturiseste Ionut Cirjan.
"Era un om obisnuit din punctul acesta de vedere. Adica, o saptamana intreaga muncea, alerga, nu se putea ocupa de nimic altceva. Si, probabil, ca multi altii, avea o zi sau doua libere la sfarsit de saptamana si se mai intalnea cu prietenii. Si compunea", adauga el.
AGERPRES: Familia dumneavoastra a fost profund afectata de tragedia din Colectiv. Care credeti ca este modul cel mai corect de comemorare a victimelor acestei tragedii?
Ionut Cirjan: Fara a avea pretentia ca acesta este modul cel mai corect de a comemora victimele tragediei din clubul Colectiv, ne-am gandit ca un asemenea loc, din care atatea suflete au plecat, in care a putut sa existe atata suferinta, ar trebui transformat intr-un spatiu care sa ne aminteasca tuturor - fie ca suntem parinti, soti, copii, frati sau prieteni ai celor disparuti sau raniti, fie ca suntem supravietuitori care vom purta poate toata viata consecintele traumelor fizice sau psihice suferite, fie ca suntem doar persoane care nu am luat contact cu cele intamplate decat prin intermediul mass-media - sa ne aminteasca, asa cum spuneam, ce a putut sa genereze un asemenea carnagiu, sa ne aminteasca de ce o astfel de tragedie a schimbat iremediabil cursul a sute de vieti, sa ne aduca aminte cum, in orice moment, putem sa fim si noi, la randul nostru, victime.
In acel spatiu nu ar trebui sa mai functioneze niciodata un club sau ceva asemanator. Oricat de mare ar fi o tragedie, ea se uita, mai ales ca peste ea vin mereu altele - asa s-a intamplat cu moartea jurnalistilor de la Mihailesti, cu moartea copiilor de la Maternitatea Giulesti, cu copilul mort muscat de caine sau cu politistul care a murit intr-o coloana oficiala; acum ne indreptam privirea spre Paris. Memoria noastra este limitata. Uneori, uitarea este si ea un mijloc de aparare. Dar aceasta tragedie trebuie sa ramana in memoria noastra. Acesta este motivul pentru care credem ca acel spatiu ar trebui sa devina un Memorial.
AGERPRES: Daca l-ati definiti pe cumnatul dumneavoastra in cateva calitati, pentru ca vorbim de un Memorial, care ar fi acestea?
Ionut Cirjan: Calitatea care s-a conturat acum in urma acestei tragedii este eroismul. Spunea cineva ca unii oameni sunt meniti sa fie eroi. Daca s-a intors... si chiar daca nu s-a intors sa mai salveze.... prin mesajul pe care l-a transmis, asta ar fi. Sau, daca e prea mare cuvantul eroism... o generozitate si un altruism. O generozitate si capacitatea de a gandi liber. El a avut-o tot timpul.
AGERPRES: Cand v-a venit ideea de a crea un Memorial chiar la clubul Colectiv?
Ionut Cirjan: Cred ca la vreo doua zile dupa, cand s-a reunit familia si incercam sa trecem..., intr-un fel. Apareau deja stiri la televizor si ne-am gandit ca nu ar mai trebui acolo sa functioneze niciodata un club. Deja oamenii se adunau in piata, aprindeau lumanari, am fost si noi si atunci am spus ca trebuie sa facem ceva acolo ca sa ne amintim. Gandindu-ne cum vin tragediile peste noi si lumea le uita, credem ca ar trebui sa fie acolo un memorial.
AGERPRES: Ati primit, pana in prezent, sprijin pentru demersul dumneavoastra de realizare a memorialului?
Ionut Cirjan: Ne bucuram mult ca avem sprijinul AGERPRES, a fost singura veste mai buna in aceasta perioada. Cand vom contura un proiect, ne vom adresa si Guvernului Romaniei pentru a-i solicita sprijinul.
AGERPRES: Mobilizarea sociala in urma tragediei a fost foarte mare. Asa s-a vazut in stiri, in strada. Dumneavoastra cum ati simtit aceasta apropiere a oamenilor, aceasta implicare a oamenilor? Vorbeati, de asemenea, si de aspecte negative.
Ionut Cirjan: Solidaritatea oamenilor intotdeauna te intareste. Sa simti ca oameni pe care nu ii cunosti sunt alaturi de tine este important. Faptul ca au fost si comentarii nepotrivite nu face decat sa te intristeze si pana la urma noi nu suntem chemati aici sa judecam nici din punct de vedere estetic ce se intampla acolo, ci venim sa ii plangem pe cei care au disparut.
Cititi intregul interviu pe www.agerpres.ro.