Mesajele celor care au scapat din infernul din Colectiv, la 2 luni de la tragedie. "Sunt norocos, dar am ramas cu un gol"
Se implinesc doua luni negre de cand 63 de tineri frumosi si inteligenti au plecat brutal dintre noi. In urma lor au ramas familii sfasiate, dar si milioane de romani ale caror perceptii s-au schimbat pentru totdeauna.
In amintirea victimelor nevinovate de la Colectiv, si miercuri seara s-au derulat momente emotionante, chiar in locul tragediei.
"Flori albe si o lumanare pentru 63 de oameni frumosi, care s-au grabit sa plece dintre noi" - acesta a fost anuntul publicat pe Facebook de grupul de voluntari "Impreuna Rezistam", la care au raspuns zeci de oameni care au venit in fata clubului Colectiv sa aprinda o lumarare pentru cei care nu mai sunt.
In urma cu 2 luni, pe 30 octombrie, sute de tineri frumosi au venit la un concert rock, al trupei GoodBye to Gravity, cand un incendiu a cuprins clubul . Zeci de tineri au ars de vii, iar alti 160 au suferit arsuri teribile.
De altfel, locul tragediei s-a trasformat intr-un altar cu flori si lumanari unde oameni simpli au trecut sa spuna o rugaciune pentru tinerii care au murit.
In prezent, 23 de raniti in incendiul de la Colectiv se afla internati in spitalele din tara si din strainatate.In spitalele din Austria, Belgia, Olanda , Germania, Marea Britanie si Israel primesc ingrijiri 19 raniti, dintre care un cetatean german. Alti zeci de raniti au fost externati si isi petrec sarbatorile acasa.
"Toata lumea a intrat in panica, ne-am calcat in picioare. Care a fost mai tare traieste" - aceasta imagine socanta nu se va sterge niciodata din mintea lui Marian. Au trecut doua luni de atunci doua luni, care pentru Marian, dar si pentru alti supravietuitori, au echivalat cu ani.
Marian Leusteanu: "Sunt un om foarte norocos, ma gandesc ca am ramas cu un mare gol, pentru ca multi dintre prietenii nostri nu mai sunt printre noi. Cred ca este bine sa ne gandim cum sa facem sa mergem inainte, sa fim niste oameni mai buni, daca tot am reusit sa scapam de acolo inseamna ca Doamne, Doamne mai are ceva de facut cu noi si noi mai avem ceva de spus aici."
Tanarul este constient insa ca are lupta de dus.
Marian Leusteanu: "Dragilor, reveniti-va, vreau sa ne vedem cu totii, sa ne intalnim, sa fim o echipa. Keep rocking, cum se spune, iar celor care au pierdut pe cineva drag le urez sa fie tari, viata merge inainte, chiar daca durerea va persista multi ani."
Si pentru Alex viata a pornit-o de la zero. De cand a iesit din spital se straduieste sa o ia de la capat. Vrea sa accepte ce s-a intimplat insa ii este ingrozitor de greu. Traieste cu temeri si isi da seama ca nu va mai fi niciodata pustiul din Colectiv.
Ramine un optimist insa. Asa cum aparea si in noiembrie, bucuros de orice progres. Este student la arhitectura si solist vocal. Si nu vrea sa renunte
Alex: "Am intrebat lumea daca sunt ars pe fata si daca am caile respiratorii afectate si am facut vocalize in timp ce imi era mana bandajata si ferfelita."
Alex a stat o luna si jumatala Bagdasar, un loc in care si-a facut amici care l-au ajutat sa treaca peste chin si durere.
Alex: "Rasul a fost cea mai buna terapie pentru noi."
Si Laurentiu Costache, un elev de clasa a 9-a, stie ca este un norocos. De Craciun a stat cu ai lui, iar dorinta lui cea mai mare, pentru 2016, este sa se intoarca la cursuri.
Laurentiu Costache, supravietuitor: "Abia astept sa merg la scoala sa-mi vad profesorii colegii pe toata lumea. Ii fain la liceu, ii foarte fain. Ii distractiv, e altceva decat la Generala. Toti colegii is foarte de treaba, cu toti ma inteleg, toti ne ajutam. Iubesc mult si multumesc mult ca ati fost langa mine."
Pe de alta parte, miercuri, la 60 de zile de la tragedie, la Guvern a fost organizata o expozitie omagiu cu 20 de fotografii semnate de tinerii artisti care au pierit sau au fost raniti in teribilul incendiu.