Victimele din Colectiv au murit intr-o "bomba cu microbi". Bacteriile de care spitalele mai pot scapa doar daca sunt demolate

03-12-2015 08:57


Un nou scandal urias izbucneste dupa tragedia din clubul Colectiv, in urma careia 60 de oameni nevinovati si-au pierdut viata.

"I-am salvat dintr-o bomba cu foc si au murit intr-o bomba cu microbi". Iata declaratia socanta facuta de un medic de la ''Spitalul de arsi'',

intr-un interviu acordat jurnalistului Catalin Tolontan. Informatiile au fost confirmate si de directorii spitalului. ''Da, au murit 3 pacienti din cauza infectiilor cu pioceanic, acinetobacter, si klebsiella.

Degeaba au facut doctorii eforturi uriase, atata timp cat sistemul este putred si ii omoara pe pacienti. Astfel, revine obsesiv intrebarea: oare traiau mai multi daca puteam sa-i trimitem mai repede in strainatate?

Declaratiile socante ale unui medic, de la spitalul de Arsi din Bucuresti, scot la iveala adevaruri crude despre zilele care au urmat tragediei din Colectiv. Potrivit acestuia unii dintre raniti au murit cu zile, din cauza infectiilor luate chiar din spital. Afirmatiile, extrem de dure, au fost confirmate astazi de cei din conducerea institutiei sanitare.

"Rudele nu au stiut, au aflat si se pregateste o operatiune de dezvaluire a acestor lucruri. Sunt oameni care au murit in strainatate trimisi din Romania cu 4-5 bacterii”, spune Catalin Tolontan.

"Nu mai exista pielea, acea bariera care tine microbii la distanta si se poate contamina", explica si Dr. Cristian Nitescu.

"La arsi au decedat 6, dintre care au decedat aproape sigur din cauza infectiilor 3 bolnavi”, confirma si Adrian Stanculea.

Primele semnale de alarma au aparut inca din 6 noiembrie. Atunci, rudele pacientului Daniel Ciobanu, si-au strigat disperarea in curtea spitalului. Daniel ar fi trebuit sa fie transferat in Israel, insa din cauza infectiilor nu a mai putut fi dus. A murit a doua zi.

''Nu s-a facut transferul pentru ca Daniel a intrat in sepsis. Noua ni s-a spus ca toti pacientii vor intra in stare de sepsis pentru ca in Romania nu exista conditii pentru acesti pacienti. Ieri, ministrul a fost aici, a iesit si a mintit, conditiile sunt bune si sunt la fel de bune cum ar fi tratat oriunde. Un medic de aici mi-a spus ca toti acesti oameni care sunt grav vor muri din cauza septicemiei pentru ca nici in acest spital si nici in alte spitale nu sunt conditii. Carnea lor se infecteaza, deja a intrat in infectie, asta o sa se descompuna pe ei, pentru ca nu sunt conditii sa fie operati”, spunea atunci sotia sa.

Si asa s-a si intimplat. Medicii confirma abia acum contaminarea pacientilor cu cel putin 3 germeni periculosi foarte rezistenti la antibiotice.

'''A aparut piocianic, acinetobacter, klebsiella, la anumiti pacienti. Deci nu doar piocianic. Este un grad de infectie spitaliceasca comparabil, nu neaparat cu tarile civilizate, dar in niste limite acceptabile. Infectii exista, ele se raporteaza. In strainatate au infectii, doctorul francez care a venit la noi a zis ca si ei au infectii, au aceleasi probleme”, a spus Adrian Stanculea.

E adevarat doar ca la noi germenii sunt peste tot: pe podele, in salile de chirurgie, pe pereti, in tencuiala. Si sunt mai rezistenti ca in alte tari pentru ca noi inghitim antibiotioce cu pumnul. Radical vorbind, am putea scapa de microbii din spitale doar daca le daramam si construim altele de la zero.

Asta nu inseamna insa ca trebuie sa stam cu miinile in san. Acelasi medic atrage atentia ca in Spitalul de Arsi toti pacientii din terapie intensiva, cu arsuri grave, sunt spalati intr-o singura cada, ce-i drept dezinfectata. Si stiti ce e socant? E singurul spital care are o astfel de cada speciala.

"Este o singura cada pentru ca nu exista spatii si in mod normal un salon care ar contine un singur pat de mare ars, ar trebui sa aiba cada proprie”, mai spune dr. Cristian Nitescu.

Iar acuzatiile duc direct catre o concluzie la fel de socanta. Romania nu are nici macar un protocol general valabil pentru marii arsi.

''Protocoalele nu salveaza pacientul, sunt inventate de cei de afara si salveaza mai degraba medicul. Protocolul se adapteaza la fiecare bolnav in parte. Sunt niste pasi sa evite mortile accidentale. Bolnavii astia au fost tratati maximal la conditiile din Romania”, a mai spus Dr. Stanculea.

Poate asa ar fi fost daca am fi folosit in tratarea ranitilor de la Colectiv si sectia de la Floreasca. Un proiect care treneaza de 15 ani si care a inghitit pana acum 4 milioane de euro.

"De ce unitatea de la Floreasca nu a fost facuta la Spitalul de Arsi? poate din cauza unor competitii interne a orgoliilor dintre medici.
- Ati ramas cu impresia ca aceste vieti puteau fi salvate in alte conditii spitalicesti?
- O spun medicii rata salvarii acestor oameni a tipului acesta de raniti e mult mai mare in strainatate”
, e concluzia la care ajunge si Catalin Tolontan.

VIDEO PROTVPLUS.RO