Mars impresionant in memoria victimelor din Colectiv. "Coruptia, indiferenta si lacomia ucid toata Romania"

×
Codul embed a fost copiat

Cateva sute de oameni au pornit duminica intr-un mars al solidaritatii din Piata Universitatii, catre piata din fata Clublului Colectiv. Pe drum insa li s-au alaturat alte cateva mii, iar intr-o ora valul a devenit un suvoi de 12.000 de persoane.

Oamenii s-au adunat si au asteptat tacuti la rand sa ajunga in fata altarului de flori si lumanari, ca sa se reculeaga apoi si sa aduca un omagiu victimelor din clubul incendiat.

La orele pranzului, de la Piata Universitatii, au plecat 1.500 de oameni. Pana in piateta din fata Clubului Colectiv - adica pe o distanta de aproximativ 2-3 kilometri - s-au mai strans inca cel putin 8.000 de oameni, fiecare cu flori si candele. A fost un mars al tacerii, al solidaritatii, organizat pe retelele de socializare.

Francios Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a ajuns, de asemenea, in piateta de la Clubul Colectiv: "As vrea, in primul rand, sa exprim cele mai sincere condoleante parintilor, familiilor si as vrea sa exprim solidaritatea Frantei cu Romania in acest moment. As vrea sa spun ca am fost foarte impresionat, pentru ca SMURD-ul si medicii si tot personalul mobilizat a fost foarte profesionist si putem fi mandri de ei. Am fost frapat... Ce poate sa faca Franta in acest caz? Imi amintesc solidaritatea Romaniei cand a avut loc atentatul de la Charlie Hebdo... O echipa de medici francezi va sosi duminica seara in Romania... O echipa de specialisti."

Alex Dima a stat de vorba cu cei care au venit la mars, dar si cu voluntari care ajuta din toate puterile la strangerea de fonduri pentru tinerii aflati in suferinta si pentru familiile victimelor.

Citește și
goodbye to gravity
A murit si al doilea chitarist Goodbye to Gravity. Mesajul de pe Facebook al iubitei lui Mihai Alexandru inainte de concert
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Gabriel Diaconu, medic psihiatru si coordonatorul echipei de interventie a Colegiului Psihologilor din Romania, ii avertizeaza pe toti cei care au inhalat chiar si putin fum in incendiu sa mearga la medic, intrucat problemele pot aparea in timp.

"E foarte important ca oamenii sa inteleaga ca inhalarea de fum toxic nu are simptome inca de la inceput. Unele dintre pulberile din fumul toxic se sedimenteaza pe peretii alveolelor pulmonare in timp si este posibil ca in urmatoarele saptamani sa aiba nevoie de medic. Chiar daca nu sunt simptomatici, sa ia legatura cu medicii practicieni", spune Gabriel Diaconu.

El a mai adaugat si ca in prezent exista o echipa de 30 de medici care ajuta la consiliera psihologica a celor care au scapat teferi din infernul de la clubul Colectiv, precum si a familiilor si apropiatilor acestora.

Oameni din toata tara s-au oferit sa dea o mana de ajutor in acest caz. In acest moment, voluntarii sunt triati in functie de competentele fiecaruia, pentru a fi cat mai eficienti.

Gabriel Diaconu: "Avem 30 de oameni in echipa, nu sunt suficienti. Dar avem solicitari de voluntariat, incercam sa le verificam credentialele profesionale pentru a-i orienta spre cel mai bun loc pentru ei."

Primariile ar fi ignorat sesizarile facute de ONG-uri in ceea ce priveste sigurtanta cluburilor din Capitala

Dan Trifu, reprezentantul unui ONG, spune ca incearca de zece ani de zile sa inchida cluburile periculoase pana cand acestea vor asigura conditiile de siguranta impuse de lege. El sustine ca organizatia a facut numeroase solicitari la primariile din Capitala, dar ca niciodata nu a primit un raspuns. Motivul? Primariile stiu despre neregulile din cluburile. bucurestene, sustine el.

Dan Trifu: "Sunt zece ani de zile de cand tot solicitam primariilor sa inchida aceste cluburi care nu respecta legea. Sunt foarte multe. Noi am depus plangeri pentru 10 sau 11 foarte mari, pe sectoarele 2 si 6, unde sunt cele mai multe, si mai sunt trei in sectorul 1 si doua in sectorul 4. Acest club nu era inca in evidenta noastra. Nu am primit de luni de zile si de ani de zile nu raspuns. Primariile evita sa ne arate actele, intrucat este clar ca aceste cluburui functioneaza in mod ilegal."

La mars au participat si mai multi voluntari care le-au oferit participantilor ceai.

"Am dat cam 70-80 de litri de ceai. Am tot umplut paharele. Nu am putut sa stam in casa de dimineata. La inceput, mi-era si rusine sa le spun oamenilor ca e gratuit. Unii au venit si au luat, altii intrebau", spune un voluntar.

UPDATE 17.30 Marsuri ale tacerii au avut loc in mai multe orase din Romania, pentru a comemora victimele care au murit in incendiu si pentru a trimite un gand bun pentru cei care lupta acum pentru viata lor.

In Bacau, zeci de tineri s-au intins pe jos, in strada, in memoria celor disparuti.

 

Ora de liniste colectiva s-a încheiat. Tinerii bacauani s-au întins pe jos in număr de 29. Poate unii nu au inteles cat de mare este acest număr. #colectiv #bacau

Posted by Postolache Gabriel on Sunday, 1 November 2015

UPDATE 16:00 Peste 5.000 de persoane au pornit din Piata Universitatii spre locul in care a avut loc incendiul. De asemenea, peste 600 au pornit de la Piata Unirii, dar alte grupuri s-au alaturat pe parcurs celor care se indreptau spre locul tragediei. Participantii au fost in mare parte tineri, purtand haine negre. De asemenea, multi aveau flori sau candele, pe care le-au depus ulterior in fata Clubului.

UPDATE 15:00 Un tablou al solidaritatii si o tacere apasatoare. Mii de oameni, sunt greu de estimat in realitate pentru ca numarul lor creste. Cu totii au traversat Capitala pentru a ajunge in fata clubului unde a avut loc tragedia de vineri seara. Participantii au fost in mare parte tineri, purtand haine negre. In momentul in care au ajuns in pe strada Tabacarilor, participantii la mars au depus flori si candele in fata clubului Colectiv si au pastrat cateva momente de reculegere.

Unii dintre tineri aveau ochi inlacrimati, altii purtau pancarte, precum "18.000 de biserici, 425 de spitale si stam sa ne uitam la fratii nostri cum mor pe trotuare".In momentul in care tinerii au ajuns la locul tragediei, in fata clubului existau deja alte sute de flori si candele, aduse de oameni in ultimele doua zile, in memoria victimelor accidentului de vineri seara.

Un covor de peste 30 de metri patrati de candele si lumanari, marturie a gandurilor, a compasiunii bucurestenilor, se asternea in fata Clubului. De asemenea, oamenii au mai adus icoane, fotografii, jerbe si coroane de flori sau chiar jucarii de plus. O tanara, insotita de un grup de prieteni, declara ca au aflat de pe Facebook despre mars si ca au venit sa omagieze in felul acesta memoria unor prieteni care si-au pierdut viata in incendiu."Am avut cativa prieteni acolo, care acum sunt decedati. Prieteni buni. Cam toti avem prieteni acolo", spune ea. O alta fata spune ca are un coleg ranit in timpul incendiului. "A fost o tragedie foarte mare. Am un coleg care acum e in spital si are arsuri de gradul doi. Am vrut sa merg la el, dar nu am aflat la ce spital e", marturiseste ea.

O alta tanara, in varsta de 20 de ani, spune ca acesta este unul dintre cluburile pe care le frecventa si ca, vineri seara, cand a aflat ce s-a intamplat, primul ei gand a fost ca putea sa treaca prin aceeasi tragedie. "Puteam sa fim si noi acolo. Groaznic! Acum nu prea mai avem ce sa facem. Speram ca o floare si o lumanare o sa ajute macar un pic, sa aline familiile. Eram toti stransi, voiam sa iesim in oras, cand au inceput sa sune telefoanele, sa sune parintii disperati, sa ne intrebe daca suntem vii, daca suntem bine", marturiseste ea. Tanara adauga ca niciodata cand a fost in clubul Colectiv nu a avut un sentiment de nesiguranta.

"Poate fi si mai rau. Sunt in Bucuresti cluburi atat de prost organizate incat, daca s-ar fi intamplat acolo, ar fi murit toata lumea. Cu iesiri de un metru... Toata lumea bulucita, fara extinctoare, fara nimica... se putea si mai rau de atat. Putea sa fie un club la subsol...", mai spune ea. Un tanar precizeaza ca nu a fost niciodata in clubul Colectiv, desi obisnuieste sa mearga la multe concerte de muzica rock, inclusiv in provincie. In ce priveste felul in care a fost amenajat clubul, el apreciaza ca "e vorba de un fenomen generalizat: mita, spaga, coruptie", in care prioritara este dorinta de a face bani cat mai repede.

"Am venit din empatie, acelasi gen de muzica... Pe unii i-am vazut langa mine la concerte, pe altii nu. Nu am cunoscut formatia si probabil acesta a fost norocul meu, pentru ca daca as fi cunoscut-o, probabil as fi fost aici", spune el. O femeie declara ca a venit din localitatea Rosu, deoarece unul dintre tinerii care si-a pierdut viata in incendiu locuia intr-unul din satele invecinate. Ea spune ca duminica dimineata, la biserici, s-au facut slujbe de pomenire pentru sufletele celor decedati iar oamenii au spus rugaciuni si pentru raniti, aflati in spitale.

"Eu stau in Rosu, am venit sa aprind si eu o candela. E un baiat din Chiajna care a murit, avea 30 de ani. Am venit pentru mila lor, au murit atatia tineri nevinovati. Eu nu accept, tot imi spun ca nu e adevarat. Plangea dimineata lumea la biserica", mai spune ea.

O femeie care locuieste pe strada Tabacarilor declara ca in noaptea de vineri spre sambata a iesit in strada pentru a-i ajuta pe raniti. "Asa ceva vezi numai in razboi! Oamenii ieseau in flacari, cu hainele arse. Toata lumea striga dupa apa. Le-am dat si eu, dar nu puteai sa ii ajuti, ca nu aveai cu ce. Cu mana goala nu poti sa ii ajuti. Toata lumea era asfixiata de fum, fumul ala gros, negru. (...) I-am ajutat cu apa si cu haine, i-am ajutat sa urce la salvari", adauga ea. La Colectiv a venit si o femeie, cu ochii in lacrimi, al carei baiat obisnuieste sa participe la concerte, mai ales de muzica rock. "Am venit de focul lor si de tineretea lor. Baiatul meu putea sa fie si el printre ei. Nu am putut sa dorm, nici azi noapte. Imi pare rau. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe toti tinerii care au murit nevinovati aici", spune ea.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Tabloul macabru de la Colectiv, descris de un operator Pro TV:
Tabloul macabru de la Colectiv, descris de un operator Pro TV: "Adi Despot era ars, cara un tanar ranit"

Mario Ionescu, operator la Pro TV, se numara printre primii jurnalistii sositi la locul tragediei de vineri noaptea, petrecuta la clubul Colectiv.

A murit si al doilea chitarist Goodbye to Gravity. Mesajul de pe Facebook al iubitei lui Mihai Alexandru inainte de concert
A murit si al doilea chitarist Goodbye to Gravity. Mesajul de pe Facebook al iubitei lui Mihai Alexandru inainte de concert

Medicii legisti au confirmat ca al doilea membru al trupei, care concerta in clubul Colectiv, a murit. Mihai Alexandru si Vlad Ţelea erau amandoi chitaristi in trupa Goodbye to Gravity.

Supravietuitorii s-au intors la locul tragediei. Tanara: Am scapat pantru ca iubitul m-a tras afara din club, eu m-am blocat
Supravietuitorii s-au intors la locul tragediei. Tanara: Am scapat pantru ca iubitul m-a tras afara din club, eu m-am blocat

Romania este indurerata in a doua zi de doliu dupa catastrofa din clubul Colectiv. Bilantul celor care au pierit, arsi de vii, sau agonizand pe un pat de spital, a crescut, din pacate, la 30.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.