Fostii ofiteri ISU Antonina Radu si George Matei, trimisi in judecata in dosarul Colectiv. Se cer daune record
Procurorii militari din DNA au dispus trimiterea in judecata, in dosarul Colectiv, a Antoninei Radu si a lui George Petrica Matei.
La data faptelor, erau ofiteri-inspectori de prevenire cu gradul de capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov.
Ei sunt acuzati de DNA de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, si uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, pana in acest moment, in cauza s-au constituit parti civile 248 de persoane care au formulat pretentii civile ce se ridica la sume de aproape 212,5 milioane euro si peste 51,2 milioane lei.
Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea in care au fost incheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul IGSU, in legatura cu care exista suspiciunea rezonabila ca au fost incalcate actele normative in vigoare cu privire la acest gen de activitate.
DNA precizeaza ca, in perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiteri ISU, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta, nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat ca acel club din Bucuresti (care pana la data de 6 octombrie 2014 a functionat ca persoana juridica SC Music Hall SRL Bucuresti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica SC Colectiv Club SRL Bucuresti) desfasura activitati specifice fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.
Procurorii au retinut ca cei doi au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzata vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a acestora si a angajatilor care s-au aflat in incinta clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, dar si ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.
"Conduita celor doi inculpati a condus la: crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei IGSU- ISU Bucuresti Ilfov (reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului din 30 octombrie 2015, costuri constand in utilizarea autospecialelor de interventie, precum si cheltuielile cu personalul implicat in interventie); obtinerea unui folos necuvenit in suma de 62.298 lei pentru SC Colectiv Club SRL Bucuresti (reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea functionarii pana la data tragediei)", se arata in comunicatul DNA.
Sursa citata mentioneaza ca, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, Antonina Radu si George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.
"Mai mult, in aceeasi calitate si cu buna stiinta, cei doi inculpati, fiind in timpul serviciului si contrar atributiilor de serviciu, au intocmit in numele SC Colectiv Club SRL si pentru aceasta mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispozitie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispozitii de aparare impotriva incendiilor, fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta si au instruit angajatii societatii in cauza pe linia securitatii la incendiu", au mai constatat anchetatorii.
In cauza, s-a procedat la introducerea in calitate de parte responsabila civilmente a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov si s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra a doua imobile ce apartin inculpatilor Radu si Matei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.