Proces fara precedent in cazul Colectiv. De ce dosarul nu se poate decide la Judecatoria sectorului 4

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii Parchetului General au finalizat rechizitoriul in dosarul, tragediei din "Colectiv". Patronii clubului, artificierii, proprietara firmei, care a furnizat artificiile si 2 apropiati vor fi judecati.

Acuzatiile care li se aduc sunt dintre cele mai grave ,de la ucidere, din culpa in forma agravata si vatamare corporala pana la nerespectarea masurilor de securitate. Documentul va fi trimis la judecatoria sectorului 4, iar procesul propriu-zis ar putea incepe abia la toamna.

Patronii Clubului Colectiv sunt primii care vor trebui sa dea socoteala pentru acuzatia de ucidere din culpa in forma agravata, tinand cont de numarul foarte mare de victime: 64 de persoane si-au pierdut viata in urma incendiului din 30 octombrie. Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu vor fi judecati insa si pentru vatamarea coroprala grava a celor care au supravietuit infernului de acum aproape sase luni. Dar si pentru ca nu au luat masurile legale de securitate in club.

Procesul fara precedent va fi judecat de un magistrat al Judecatoriei sectorului 4, dar nu inainte de a trece de camera preliminara. Este procedura in care inculpatii pot contesta nu doar rechizitoriul de 170 de pagini, ci si eventualele probe stranse de acuzare impotriva lor.

Pe lista neagra a procurorilor se adauga - tot pentru acuzatii de ucidere din culpa - cele doua firme implicate - clubul si societatea care a asigurat spectacolul pirotehnic, Aceleasi acuzatii ii vizeaza si pe pirotehnistii care au declansat artificiile in noaptea moriti, fara sa ia toate masurile pentru ca tragedia sa fie evitata.

Citește și
sectie de arsi
A treia inaugurare in sase ani pentru sectia de arsi de la Floreasca. De ce a stat inchisa cand a fost nevoie de ea
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Alaturi de Viorel Zaharia si Marian Moise, artificierul ranit, va fi de asemenea judecata pentru ucidere din culpa si Daniela Nita, patroana companiei Golden Ideas Fireworks, care a furnizat articificiile. Fratele acesteia si sotia unuia dintre artificieri vor fi judecati pentru favorizarea faptuitorului, pentru ca ar fi incercat sa distruga probe care puteau duce la implicarea lor.

Pentru instanta, sala de judecata va fi cu adevarat o problema pentru ca ceea ce are in prezent Judecatoria sectorului 4 pare insuficient. La proces vor fi veni familiile celor 64 de victime care au murit, la care se adauga ranitii si rudele acestora. Si daca procesul va starni si curiozitatea omenilor impresionati de aceasta tragedie, cu siguranta judecatorul de caz va trebui sa apeleze la o sala mult mai mare. Care ar putea fi ea? Ramane de vazut.

Rechizitoriul in cazul Colectiv

In rechizitoriul obtinut de News.ro, se mai arata ca SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL sunt trimise in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

Potrivit informatiilor din rechizitoriu, una dintre cele doua usi de acces in club era blocata, iar mai multe persoane s-au chinuit minute bune incercand sa o deschida in noaptea incendiului.

Mai mult, extinctoarele din club erau expirate de mai bine de un an, din 2014, mai arata documentul intocmit de anchetatori. Flacarile au cuprins complet tavanul in doar 33 de secunde si s-au propagat cu o viteza de 3.5 metri pe secunda. In consecinta, in interiorul clubului temperaturile au ajuns pana la 900 de grade Celsius.

Acuzatiile aduse patronilor si firmei de pirotehnie

Patronii clubului Colectiv, George-Alin Anastasescu, Paul-Catalin Gancea si Costin Mincu sunt acuzati ca "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara zilei de 30.10.2015 si mortii a 64 de persoane".

Procurorii mai sustin ca in calitate de administratori ai clubului SC Colectiv Club SRL, cei trei "nu au asigurat in societate cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si ale clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire, suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator (...) nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Colectiv Club SRL si SC Digidream Multimedia SRL".

Daniela Ioana Nita, patroana firmei de artificii, este acuzata ca "in calitate de administrator al S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice «fantana de scena», neinsotite de fise tehnice, care, in conformitate cu instructiunile de utilizare redate in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala, pe un suport stabil si plat, si, in aceste conditii, fara efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice si fara un instructaj privind noul loc de munca (incinta clubului Colectiv), i-a insarcinat pe pirotehnistii Moise Marian si Zaharia Viorel sa monteze si sa actioneze la data de 30.10.2015 elementele pirotehnice intr-un spatiu inchis, respectiv incinta clubului Colectiv, cunoscand faptul ca la evenimentul organizat vor fi prezente numeroase persoane – cu consecinta producerii unui incendiu in seara zilei de 30.10.2015 si decesului a 64 persoane."

Unul dintre angajatii firmei de artificii, Viorel Zaharia, este judecat si el pentru ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul ami multor persoane si vatamare corporala din culpa.

In urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, si-au pierdut viata 64 de persoane - 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate. Incendiul a izbucnit in timpul unui concert sustinut in clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care isi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Galut este singurul membru al trupei care a supravietuit.

Directia de Sanatate Bucuresti, spitalele unde au fost internate victimele, ISU si Departamentul pentru Situatii de Urgenta sunt cele patru institutii care au intervenit necorespunzator in noaptea tragediei de la Colectiv, potrivit concluziilor raportului Corpului de control al primului ministru.
 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Piedone si-a depus din nou candidatura la Primaria Sectorului 4. Reactia unui tata care si-a pierdut fiul in Colectiv
Piedone si-a depus din nou candidatura la Primaria Sectorului 4. Reactia unui tata care si-a pierdut fiul in Colectiv

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone si-a depus sambata candidatura pentru Primaria sectorului 4, cu 5.600 de semnaturi din partea Partidului Puterii Umaniste.

A treia inaugurare in sase ani pentru sectia de arsi de la Floreasca. De ce a stat inchisa cand a fost nevoie de ea
A treia inaugurare in sase ani pentru sectia de arsi de la Floreasca. De ce a stat inchisa cand a fost nevoie de ea

Sectia pentru marii arsi de la Spitalul Floreasca din Bucuresti a fost inaugurata miercuri pentru a treia oara in ultimii 6 ani.

Tatal uneia dintre victimele din Colectiv a primit citatie la politie pe numele fiului sau mort. “Nimeni nu mi-a cerut scuze”
Tatal uneia dintre victimele din Colectiv a primit citatie la politie pe numele fiului sau mort. “Nimeni nu mi-a cerut scuze”

Autoritatile romane, de la fostul edil Piedone pana la agentii sectiei 21 de politie, nu par sa fi inteles din tragedia de la Colectiv ca ar trebui sa incerce macar sa-si faca treaba mai bine.
 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.