A treia inaugurare in sase ani pentru sectia de arsi de la Floreasca. De ce a stat inchisa cand a fost nevoie de ea
Sectia pentru marii arsi de la Spitalul Floreasca din Bucuresti a fost inaugurata miercuri pentru a treia oara in ultimii 6 ani.
Evenimentul, pentru care nimeni nu merita o medalie, este umbrit de faptul ca sectia a stat inchisa atunci cand am avut mai mare nevoie de ea, dupa tragedia din Colectiv. Zeci de tineri care au suferit arsuri grave puteau fi tratati acolo. Insa, din lipsa de personal si de responsabilitate, unitatea dotata cu aparatura de ultima generatie nu a primit nici un pacient.
Finalizata in 2010, clinica sta nefolosita de sase ani, desi statul a cheltuit pentru ea 9.000.000 de euro. Inaugurarea din aprilie anul trecut a fost al doilea moment cand autoritatile s-au laudat degeaba: cu o sectie care nu era inca functionala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul de atunci, Nicolae Banicioiu a laudat echipamentele de ultima generatie, iar Ioan Lascar, seful sectiei, s-a mandrit cu capsula speciala pentru terapia cu oxigen, vitala in cazul pacientilor cu arsuri severe. Ce folos? Sase luni mai tarziu, cand s-a produs tragedia de la Colectiv, niciun ranit nu a ajuns sa fie ingrijit ca la carte, izolat si ferit de infectii, in aceasta sectie. De ce? Salariile mici i-ar fi gonit pe medici si pe asistente.
Prof. dr. Ioan Lascar: "Personalul pe care noi l-am angajat a parasit unitatea. S-au angajat prin concurs, au ramas o luna, doua, adulmecand care este tipul de activitate, responsabilitatea si constatand ca retributia, in conditiile in care salarizarea nu i-a multumit, cei mai multi au plecat."
Explicatia nu sta in picioare de vreme ce sectia are de acum si medici si asistente. Scandalul Colectiv i-a pus in miscare atat pe sefii de la Floreasca cat si pe cei care au preluat conducerea Ministerului Sanatatii. Si astfel, 20 de medici si asistenti au fost trimisi in Franta sa invete cum sa lucreze cu aparatura moderna. Opt dintre medici s-au intors dupa ce s-au pregatit in clinicile de arsi din Paris, Bordeaux si Lille, iar alti 12 sunt inca in Franta.
Luminita Stanciulescu, medic primar anestezist: "Stagiul ca observator la Spitalul Saint Louis din Paris. E un centru de referinta mondiala. Exeprienta noastra profesionala este extrem de importanta. Experienta ca anestezis, reanimator, chirurg plastician."
Unitatea moderna de ingrijire a pacientilor arsi este functionala de acum, abia la un an dupa ce a fost inaugurata in aprilie 2015. Totusi, aici nu vor fi acceptati orice pacienti. Vor fi tratati doar cei care vor avea arsuri profunde pe o suprafata de peste 25 la suta din corp sau cei care vor avea arsuri in zone cu valoare estetica sau functionala.
Daca unitatea de la Floreasca nu i-a putut ajuta pe ranitii de la Colectiv, spera ca macar de acum inainte alti pacienti cu arsuri grave vor putea fi tratati intr-o clinica performanta.
Sursa: Pro TV
Etichete: colectiv, inaugurare, Nicolae Bănicioiu, spitalul floreasca,
Dată publicare:
20-04-2016 18:40