Diferentele dintre cluburile din Romania si cele din UE, descrise de studenti. "Au minimum 2 iesiri, iar fumatul e interzis"
Tinerii nostri mor pe ringul de dans, pentru ca legea permite acest lucru. In Marea Britanie, Olanda, Spania sau orice alta tara din UE nu exista loc de greseli. Iar masurile de siguranta sunt multe si sunt peste tot.
Avem cluburi amenajate in subsoluri, fara ferestre, fara stingatoare. Ne-am pus viata in pericol ani la rand, crezand ca asa e normal. Tinerii romani care locuiesc in afara granitei au povestit pentru www.stirileprotv.ro cum se intampla lucrurile in orase precum Amsterdam, Barcelona sau Copenhaga.
Teodora locuieste de 3 ani in Marea Britanie, unde studiaza Sociologie & Statistica la University of Bristol. Bitanicii nu isi asuma riscul de a nu fata fata unui incendiu, spune ea. Mai mult decat atat, iau masuri de siguranta cu riscul de a fi considerati enervanti, iar regulile sunt cat se poate de stricte.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
“Am participat, de voie sau nevoie, la nu stiu cate exercitii de incendiu, de multe ori fiind sculata din somn sau iesita din dus. Toate regulile astea le-am primit initial dandu-mi ochii peste cap - si eu si prietenii mei britanici de-o varsta cu mine - pentru ca nu constientizasem ce s-ar fi intamplat in lipsa acestora.”
Daca patronii nostri interpreteaza inconstient legile in favoarea lor, ai lor pun pe primul loc siguranta clientilor, chiar daca asta inseamna sa ii scoata din club in toiul distractiei pentru un banal exercitiu de incendiu.
“Pana sambata trecuta nu mi-am dat seama, dar intr-adevar masurile de siguranta pentru situatii de urgenta sunt vizibile peste tot, la propriu. Indiferent daca un patron vrea sa decoreze incaperea unui local sa o faca sa arate mai vintage, tot trebuie sa puna peste tot semnele alea verzi luminoase pe care scrie EXIT si care sunt inestetice, dar asta e. Si alea trebuie sa dea spre niste cai de iesire reale si functionale, indiferent de “conceptul arhitectural” al localului. Langa meniul de bauturi, vezi si un poster cum ca barul are autorizatie de functionare aprobata de pompieri si inca un poster cu instructiuni in caz de incendiu sau fenomen seismic; posterul din urma apare, de altfel, si in bai, si pe pereti, mai peste tot. Iar la evenimentele mai mari, sa zicem de 300+ persoane, mereu e cate un pompier stingher care sta asteptand in spatele salii, pregatit sa intervina. Si ambulantele afara.”
Desi atunci cand s-a mutat in Marea Britanie a avut parte de un soc cultural, iar toate masurile de siguranta i se pareau exagerate si chiar enervante, acum le apreciaza din plin. Chiar si preturile scumpe de la intrarile din club, care ii ajuta pe patroni sa-si desfasoare activitatile fara sa-si puna clientii in siguranta.
“Am avut un soc cultural cand am venit, iar initial am vazut toate diferentele in mod negativ: stateam la coada ca sa intru in cluburi, plateam sume de minim £4-5 doar ca sa intru, nu mai zic de bautura de dinauntru care e scumpa si ea, si nu fost data sa nu mi se verifice id-ul (permisul de conducere) sa vada daca sunt majora. Asta imi da de inteles acum, privind in perspectiva, ca oamenii au investit intr-adevar bani seriosi in localuri si ca trebuie sa isi recupereze cumva investitia. De asemenea, sunt foarte constienti de eventualitatea unui control pe care il stiu a fi incoruptibil, deci nu isi asuma niciodata riscul de a primi mai multe persoane intr-un loc decat numarul admis pentru capacitatea locului.”
Miruna locuieste in Barcelona, Spania, si marturiseste ca nu a simtit niciodata senzatia ca locul in care a iesit este prea plin sau ca nu poate sa respire, iar asta pentru ca patronii nu permit ca numarul de clienti sa fie mai mare decat capacitatea clubului.
“Cluburile in care merg eu au cel putin 2 iesiri si majoritatea sunt la suprafata. In niciun caz nu exista localuri precum club A sau Expirat. In orice caz in majoritatea tarilor din UE inclusiv Spania nu se fumeaza nicaieri in interior, e interzis, iar coruptie exista ca poate tot insa nu la nivelul de a se juca cu siguranta cetatenilor. De obicei cand cluburule sunt pline nu mai lasa lume inauntru, niciodata n-am avut senzatie de claustrofobie pe nicaieri.”
Andrei, un tanar care lucreaza de cativa ani in Amsterdam, Olanda, ne-a explicat ca sunt si acolo cluburi mici si ingramadite precum in Bucuresti, insa in momentul in care capacitatea lor sare de 100 de persoane, acestea sunt dotate cu sprinklere.
“Am fost in cateva (cele unde merg turistii de obicei) care sunt mici, ingramadite, cu o singura iesire. La unele sa zic ca poti sparge geamurile si iesi daca e ceva. La toate cluburile peste capacitatea de 100-200 persoane am vazut sprinklere, iar in cluburile mari sunt iesiri de singuranta multe. Iar cluburile mari sunt ok, te simti in siguranta.”
Mai mult de atat, regulile anti-incendiu se aplica si in spatiile private. Andra locuieste in Copenhaga, iar acolo oamenii sunt obligati sa aiba si in casele lor extinctoare.
Iar regulile merg atat de departe incat, prin contract, nu ai voie sa aprinzi lumanari si nici betisoare parfumate in casa.