STAREA RANITILOR. Belgia, Olanda si Germania ar putea prelua o parte dintre raniti. Starea a 80 de pacienti ramane grava

×
Codul embed a fost copiat

Greul nu a trecut pentru cei care au supravietuit cuptorului din Colectiv.  Este a sasea zi de terapie intensiva pentru raniti.

SUMARUL EVENIMENTELOR, 5 NOIEMBRIE

►Trei dintre pacientii raniti au fost externati azi
►Medicii au inceput operatiile si le-au facut transplant de grefe de piele
►80 dintre pacienti se afla in prezent in stare grava si critica

►Doi tineri, internati la Spitalul Militar si-au pierdut auzul
►Starea unui baiat s-a agravat dupa ce a aflat ca iubita lui nu a reusit sa supravietuiasc

UPDATE 20:30 Dintre pacientii aflati in stare critica, 14 sunt conectati la un aparat care functioneaza ca un plaman artificial.

Din cauza arsurilor termice si chimice, care le-au afectat grav tesutul pulmonar, medicii i-au conectat, la aceste mecanisme, care le oxigeneaza plamanii, si ii ajuta sa reziste. Din totalul celor 130 de pacienti, care mai sunt internati, 80 sunt in stare critica.

Citește și
Noua ne pasa
Donatiile stranse cu ajutorul campaniei "Noua ne pasa", demarata de ProTV si Crucea Rosie, au ajuns la ranitii din spitale

La Spitalul de Arsi mai sunt doi pacienti adusi prin transfer de la Spitalul Pantelimon, acestia sunt in stare critica cu arsuri peste jumatate din suprafata corporala si arsuri de cai respiratorii

Si ei sunt intubati si ventilati alaturi de alti noua raniti.

80 dintre pacienti se afla si acum in stare grava si critica. Medicii ii evalueaza de la o ora la alta, pentru ca acest tip de rani, arsurile, au o evolutie imprevizibila.

Medicii de la spitalul militar au anuntat astazi ca intre pacientii la care se foloseste plamanul artificial este si o tanara, de profesie arhitect, care are arsuri pe 50 la suta din suprafata corpului. Si ea e conectata la aparatul de oxigenare extracorporala, pentru ca plamanii arsi sa poata sta in repaos.

Totodata , la Spitalul floreasca un pacient face deja dializa si se asteapta ca numarul lor sa creasca.

Ranitii primesc transfuzii de sange si plasma si pentru ei e nevoie de trombocite si in zilele care urmeaza. Mai ales vineri si sambata sunt asteptati donatori din toate grupele , in special donatori care au mai donat sange de cel putin doua ori, dar ultima donare sa fi fost in ultimele 6 luni.
 

UPDATE 18:20 Peste 130 de victime ale incendiului de la COlectiv raman internate in spitalele din Capitala, iar starea a 80 de raniti ramane grava.

Belgia, Olanda si Germania vin in sprijinul Romaniei pentru decongestionarea situatiei din spitalele bucurestene. Raed Arafat a anuntat joi ca mai multe tari europene s-au oferit sa preia pacienti.

Raed Arafat: "La momentul actual, prima echipa a sosit in tara de la Spitalul Militar din Bruxelles, un anestezist si un chirurg, care evalueaza toate cazurile pentru a selectiona cazurile pe care le pot pot prelua in Belgia, la tratament. Belgia a oferit 3 locuri la terapie internsiva si 5 locuri pentru pacientii cu gravitate intermediara, dar dupa ce am discutat azi, au luat legatura cu alte centre din Belgia, e posibil sa trimitem mai multi pacienti."

Selectia pacientilor va fi facuta de medicii straini, a mai precizat Arafat.

"Este un gest extraordinar din partea colegilor din Europa, este un gest de solidaritate extraordinar", a mai spus el.

De asemenea, transportul pacientilor va fi asigurat de partea romana, iar pentru acoperirea costurilor tratamentului, acesta va fi acoperit de partea romana si o parte de tara care preia bolnavul. Dispunem de doua avioane Spartan, cu o capacitate de pana la 12 pacienti pe avion, daca nu sunt ventilati mecanic, si doua avioane in serviciul SMURD-ului, care au o capacitate de 1 pacient/avion.

Joi, al doilea ranit va fi transportat in Israel, pentru tratament.

UPDATE 17:30 Politistii au strans lucrurile care si-au pierdut viata sau au fost raniti grav: telefoane, chei, acte de identitae, haine. Toate sunt la politia capitalei si pot fi ridicate in fiecare zi de rude, care pot suna la numarul de telefon cu tarif normal 021.313.12.26 intre orele 8-22.

UPDATE 13:00 Trei dintre pacientii raniti in infernul de la clubul "colectiv" au fost lasati astazi sa plece acasa. Pentru alti 130 de pacienti, internati in mai multe spitale, este o perioada grea, in care lupta sa se faca bine. Medicii au inceput operatiile si le-au facut transplant de grefe de piele. Doctorii stau insa cu sufletul la gura, pentru ca pot aparea oricand infectii pulmonare, care pot agrava starea critica a multora dintre ei.

80 dintre pacienti se afla si acum in stare grava si critica. Medicii ii evalueaza de la o ora la alta, pentru ca acest tip de rani, arsurile, au o evolutie imprevizibila. Dealtfel, 13 din cei 14 pacienti care se afla in stare grava si critica la spitalul Floreasca, au fost trecuti pe aparate speciale care sa preia functiile plamanilor, pentru ca organele lor au fost puternic afectate, si nu reusesc sa oxigeneze organismul. Pentru ei, amenintarea cea mai mare este infectia pulmonara, iar pericolul se poate prelungi pe o perioada de cel putin zece zile.

Medicii de la spitalul militar au anuntat astazi ca o tanara, de profesie arhitect, care are arsuri pe 50 la suta din suprafata corpului a fost pusa si ea la un aparat de oxigenare extracorporala, pentru ca plamanii arsi sa poata sta in repaos.

9 dintre ranitii de la Spitalul Militar sunt in stare critica si grava la terapie intensiva. Li s-au facut evaluari auditive si oftalmologice. Din pacate, doi dintre ei si-au pierdut auzul, in incendiul de la Colectiv. Unii dintre ei au arsuri destul de grave si in zona ochilor.

Starea unui baiat s-a agravat dupa ce a aflat ca iubita lui nu a reusit sa supravietuiasca. A fost foarte afectat si va primi consiliere psihologica pentru a reusi sa treaca peste aceasta trauma.

UPDATE 11:30 Cei doi cetateni spanioli internati la Spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu" in urma incendiului din clubul Colectiv vor fi externati joi, conform unei informatii publicate pe pagina de Facebook a SRI.

"Ei au fost internati pe 30 octombrie si au beneficiat atat de tratament medical de specialitate, cat si de consiliere psihologica adecvata. Mai sunt internati patru pacienti, doi in stare critica si doi cu o evolutie pozitiva, stabili", mentioneaza sursa citata.

Medicii stau cu sufletul la gura, pentru ca pot aparea oricand infectii pulmonare, care pot agrava starea deja critica a multora dintre ei.

Sunt 133 in total. Unii au fost operati si li s-au transplantat grefe de piele. Prognosticurile raman rezervate pentru multi. Matematic vorbind, sustin expertii, o arsura de peste 30% pe suprafata corporala, combinata cu afectarea cailor aeriene, creste chiar si de 10 ori riscul de deces.

Starea generala a pacientilor de la Spitalul Militar din Bucuresti este buna, a anuntat joi dimineata comandantul unitatii, Florentina Ionita Radu.

"Doi pacienti au o stare critica si foarte grava. Unul dintre ei este intubat, la al doilea pacient o sa folosim sistemul de oxigenare extra-corporala. Sunt patru pacienti in Terapie Intensiva cu stare generala grava, doi pacienti stabili in Terapie Intensiva, patru pacienti pe Sectia de arsi. In continuare tot 12 pacienti. Ieri s-au realizat trei grefe de piele. Evolutia lor a fost buna, s-a inceput deja grefarea pentru urmatorii 3 pacienti. S-au realizat pansamente la pacienti. Starea generala a pacientilor este o stare generala buna, atat cat se poate. Psihicul lor este relativ bun. Noi deja ii stim pe nume, stim ce probleme au.

Pacientul care nu stia ca are iubita moarta a aflat aseara, a avut un soc. Este sub supravegherea atenta a medicilor si psihologilor. Am vorbit cu psihologii si am decis sa-i spuna familia pentru ca marti a fost inmormantarea fetei. Ieri a avut o stare generala mai buna si apoi a facut un soc termic. Acum e mai bine, dar poate sa aiba o evolutie imprevizibila. Recomandam cat mai putine vizite la toti.

O tanara arhitecta, in stare critica, suferise anterior de pneumonie. Era sub tratament, iar gradul arsurilor fiind foarte mare a complicat situatia. Speram sa iasa din aceasta stare si maine sa fie grefata. Ne punem problema daca la ea putem folosi pielea artificiala, pentru ca are arsuri pe 50% din corp. Pacientilor care au fost grefati li s-a scos o bucata de piele de pe coapsa si li s-a pus pe brate.

La multi au fost afectati lobii urechilor, e posibil sa ramana cu sechele, sa ramana o zona foarte mica. Ulterior se vor face plastii si expanderi de piele, dar probabil dupa un an. Trebuie sa-i pregatim sufleteste ca vor avea o forma a urechilor mutilata. De asemenea, doi pacienti au arsura de cale auditiva externa si medie care probabil le va afecta auzul", a declarat medicul.

UPDATE 11:00 Starea ranitilor in incendiul de la Club Colectiv internati in spitalele Grigore Alexandrescu, Bagdasar Arseni, Sfantul Pantelimon si Sfantul Ioan este stationara, au declarat, pentru Agerpres, reprezentantii acestor unitati medicale. Starea celor 21 de pacienti internati la Spitalul Bagdasar Arseni este stationara, dupa cum a declarat medicul Florin Bica, purtator de cuvant.

"Nu s-a schimbat nimic. In primul rand, nu s-a schimbat nimic in rau. Situatia ramane stationara. De ieri au inceput grefarile cu piele. Sunt internati 21 de pacienti, dintre acestia sase pe sectie, 15 in reanimare", a afirmat Bica.

La randul sau, medicul Carmen Giuglea de la Spitalul Sfantul Ioan a informat ca si starea pacientilor din aceasta unitate medicala este una stationara, nefiind externat niciun ranit. Miercuri se aflau la Sfantul Ioan cinci raniti in stare grava, iar alti doi cu o stare generala buna.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru, a afirmat ca nu a aparut nicio modificare in ceea ce priveste starea de sanatate a pacientilor internati. "Au fost trei pacienti operati. Doi pacienti sunt intubati in stare mai grava si fata care este doar la pansament. In total sase pacienti. Doi in stare critica", a sustinut medicul.

Managerul Spitalului Sfantul Pantelimon, Gheorghe Popescu, a declarat pentru AGERPRES ca doi pacienti sunt in continuare in stare critica, iar alti doi in stare buna.

"Au fost grefe puse, auto-grefe. Au venit doi medici de la Spitalul de Arsi, un medic estetician de la Spitalul de Urgenta Floreasca. Doi pacienti sunt in stare critica, doi stare buna, merg excelent pentru ca nu au avut afectiuni pulmonare in urma incendiului", a explicat managerul.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Moment emotionant aseara. Protestatarii au ingenuncheat la Colectiv si s-au rugat pentru sufletele celor care au murit. VIDEO
Moment emotionant aseara. Protestatarii au ingenuncheat la Colectiv si s-au rugat pentru sufletele celor care au murit. VIDEO

Cateva sute de persoane au ajuns aseara, la miezul noptii, la clubul Colectiv, unde au pastrat mai multe momente de reculegere in genunchi si au spus "Tatal nostru".

Donatiile stranse cu ajutorul campaniei
Donatiile stranse cu ajutorul campaniei "Noua ne pasa", demarata de ProTV si Crucea Rosie, au ajuns la ranitii din spitale

Multumita voua, celor care ati donat, saltele speciale, necesare pacientilor cu arsuri, au ajuns la Spitalul de Arsi din Capitala.

CORUPTIA UCIDE: Peste 35.000 de oameni au ocupat strazile Capitalei. Proteste de amploare au avut loc in toata tara
CORUPTIA UCIDE: Peste 35.000 de oameni au ocupat strazile Capitalei. Proteste de amploare au avut loc in toata tara

O mare de oameni. Peste 65 de mii in strada, in toata tara. Peste 35 de mii in Bucuresti!

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.