ANCHETA la Colectiv. Cei trei patroni ai clubului au fost retinuti. Anunt oficial al Parchetului privind cauzele incendiului
De ce functiona Clubul Colectiv daca nu avea avizul pompierilor? Este intrebarea la care si anchetatorii incearca sa raspunda.
31. Tineti minte aceasta cifra si rugati-va. De luni, plangem 31 de morti. Ultimul dintre ei este un tanar, ramas deocamdata neidentificat. Era atat de ars incat nimeni n-a putut sa il revendice, sa-l mangaie si sa-i aline durerile inspaimantatoare. Suferinta lui si a celorlalti nu poate sa ramana neplatita.
Lacrimile celor care i-au iubit pe toti acesti oameni nu trebuie sa li se usuce pe obraji, pana cand tot acest sistem care ne guverneaza nu face un pas inapoi, ca sa isi ceara iertare pentru minciuna si neputinta si sa plateasca. E mare durerea oamenilor, dar si mai mare revolta. Primii posibil vinovati, cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost pusi sub acuzare, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Unul dintre ei a fost deja retinut. Nu si-au asumat nimic si au aruncat totul, pe seama trupei rock.
Sumarul evenimentelor:
►Anunt oficial privind cauzele incendiului
►Nitu: "Ancheta vizeaza companii private si autoritati ale statului"
►Cei trei patroni ai clubului au fost retinuti
►Patronii dau vina pe formatia rock
►Patronii acuzati de ucidere din culpa si vatamare
►Martori ai tragediei de la Clubul Colectiv urmeaza sa fie audiati si la Politia Capitalei
►Luni incep controale in cluburi, discoteci, mall-uri si alte spatii aglomerate
►Comunicatul Primariei sectorului 4
UPDATE 00:10 Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a precizat intr-un comunicat ca incendiul din Colectiv s-a produs ca urmare a faptului ca a fost permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a localului, precum si a desfasurarii unui foc de artificii in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, relateaza HotNews.
UPDATE 22:30 Si cel de-al treilea patron al clubului Colectiv, Costin Mincu, a fost retinut pentru 24 de ore de procurori.
Inainte de a intrat la audieri, Costin Mincu l-a privit pe un jandarm si i-a transmis: "Dumnezeu sa ajute pe toata lumea". Apoi, nu a mai facut nicio declaratie.
Cei trei patroni ai clubului sunt acuzati de ucidere din culpa si vamatare corporala din culpa.
Acestia continua sa dea vina pe managerul trupei rock si pe firma care s-a ocupat de spectacolul pirotehnic.
UPDATE 22:10 Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat luni seara ca ancheta procurorilor in cazul incendiului de la clubul Colectiv se deruleaza pe toate palierele, atat cu privire la companiile private, cat si cu privire la autoritatile statului, pana in prezent fiind audiate 40 de persoane, relateaza Agerpres.
"Au fost audiate 40 de persoane, de sambata pana in prezent. S-au ridicat mai multe documente de la persoane fizice si private. Toate persoanele pentru care se va dovedi o forma de vinovatie in acest dosar vor raspunde penal. Ancheta se deruleaza pe toate palierele, atat cu privire la companiile private, cat si cu privire la autoritatile statului", a declarat Tibeiu Nitu luni seara, la iesire din sediul Parchetului General.
Nitu a precizat ca procurorii au reusit sa identifice persoanele si compania care au furnizat materialele folosite la spectacolul pirotehnic din clubul Colectiv in seara in care s-a produs incendiul.
Intrebat daca s-au descoperit fapte de coruptie in acest dosar, Tiberiu Nitu a spus ca, pana in acest moment, ancheta procurorilor s-a concentrat pe victime.
"Ne-am luat angajamentul ca vom acorda o atentie deosebita acestei cauze. Vom cauta sa facem o ancheta efectiva si intr-un termen rezonabil cu respectarea tuturor drepturilor si garantiilor procesuale", a mai declarat procurorul general.
UPDATE 20:30 Paul Gancea, un alt actionar de la clubul Colectiv, a fost retinut luni seara, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului General.
Dupa aproape sase ore de audieri, Paul Gancea a fost scos din sediul Parchetului General avand catuse la maini si a fost urcat intr-o masina a Politiei.
In sediul Parchetului este audiat in continuare Costin Mincu, al treilea actionar al clubului.
UPDATE 19:15 In apararea lor, patronii au sustinut ca au facut contract cu trupa "Goodbye for Gravity", in care artistii se obligau sa se ocupe de organizarea concertului. Ei mai sustin ca cei din trupa au adus artificiile si ca nu stiau de ele.
De asemenea, tot patronii spun ca trupa se obliga prin contract sa asigure intre 200 si 400 de oameni la spectacolul lor. Ori asta contravine aprobarii pe care patronii de la Colectiv o aveau de la primarie. Acolo scria ca in spatiu nu pot intra mai mult de 80 de persoane. Toate aceste elemente sunt tot atatea motive pentru care procurorii ii acuza pe cei trei de ucidere din culpa.
Alin Anastasescu are 28 de ani si este cel care a fondat acest loc al mortii. S-a mai ocupat de organizarea de evenimente si a lucrat in publicitate.
Catalin Gancea are si el 28 de ani si este patronul a doua agentii de publicitate. Detine 30 la suta din actiunile clubului Colectiv. Pana mai duminica, pe pagina lui de Facebook se prezenta ca un tanar cu umor, caruia ii place sa calatoreasca si care se bucura de viata. Il descoperim fotografiat la tribuna prezidentiala si intr-o camera plina de bani. Insa aceste poze au fost sterse, dupa grozavia din clubul pe care il patrona alaturi de ceilalti doi.
Cele mai putine actiuni la clubul groazei, le detine Costin Mincu, in varsta de 36 de ani. El a fost actionar la alte doua cluburi in Bucuresti si la malul marii. Ambele insa au fost mistuite de flacari.
In 2010, terasa Goblin din Vama Veche a ars din temelii. Cauza: un scurt circuit electric. Iar anul trecut, in centrul vechi al Capitalei, cladirea unde la parter se afla clubul Elephant a luat foc de la o incendiere cu intentie.
Asadar cei trei actionari ai clubului Colectiv nu sunt niste incepatori. Lucrau in lumea show-bizului de ceva vreme. Cu toate acestea, au facut toate greselile posibile care sa duca la dezastru.
UPDATE 18:30 Unul dintre patronii clublui Colectiv, Alin Anastasescu a fost retinut. El este actionarul principal al firmei care detine clubul.
UPDATE 17:00 Toata lumea se intreaba cine este responsabil si cine va plati. Par sa apara primele raspunsuri: la Parchet se afla cei trei proprietari ai clubului Colectiv, care au venit destul de speriati. Sunt oameni cu studii superioare, despre care nu poti spune ca te asteptai sa intre intr-o asemenea drama si sa provoace prin indolenta lor crasa o asemenea tragedie
Alin Anastasescu, Costin Mincu si Paul Gancea vor trebui sa explice cum s-a ajuns la tragedie, pornind de la inchirierea locului pana la autorizatiile pe care le aveau sau nu. Autorizatii care trebuiau sa asigure securitatea oamenilor, fie ei 80 sau 3-400.
Lucrurile nu se vor opri aici. Politistii de la serviciul Omoruri lucreaza de 72 de ore la acest caz. Sunt responsabile si persoanele care au facut focul de artificii si trebuie vazut daca spectacolul pirotehnic era legal, daca avea autorizatii, daca era organizat cu respectarea normelor de securitate.
Nu este exclus ca la finalul serii cei trei proprietari sa fie retinuti.
UPDATE ORA 14:40 Actionarii clubului Colectiv - Costin Mincu, Alin George Anastasescu si Paul Gancea - sunt audiati luni, la Parchetul General, pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. ''In cursul zilei de astazi, 2 noiembrie 2015, au fost adusi cu mandat numitii Costin Mincu, Alin George Anastasescu si Paul Gancea (actionari ai clubului mai sus mentionat), pentru a fi audiati in calitate de suspecti sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa'', informeaza PICCJ.
Potrivit sursei citate, in cauza avand ca obiect incendiul produs in clubul Colectiv din Bucuresti, sub coordonarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, echipe mixte formate din ofiteri de politie, experti criminalisti, specialisti pirotehnisti continua cercetarea la fata locului, precum si audierea persoanelor in vederea lamuririi imprejurarilor in care a avut loc evenimentul.
UPDATE ORA 14:25 Paul Gancea, actionar la clubul Colectiv din Capitala, a venit la Parchetul General insotit de un politist in civil. El urmeaza sa dea o declaratie in fata procurorilor cu privire la incendiul de vineri noapte.
UPDATE ORA 14:20 Alin Anastasescu, actionar al clubului Colectiv, s-a prezentat luni la Parchetul General, fiind adus cu mandat.
UPDATE ORA 14:00 Costin Mincu, unul dintre actionari clubului Colectiv, s-a prezentat luni la Parchetul General insotit de avocat. El va da o declaratie in fata procurorilor cu privire la incendiul de la club din noaptea de vineri. Urmeaza ca si ceilalti doi actionari, Alin Anastasescu si Paul Gancea, sa ajunga la Parchetul General pentru a fi audiati. Toti trei au fost citati cu mandat.
UPDATE ORA 12:40 Patronii clubului Colectiv din Capitala vor fi adusi cu mandat la sediul Parchetului General pentru a fi audiati de procurori in dosarul privind incendiul de vineri seara. Potrivit unor surse judiciare, acestia urmeaza sa ajunga in jurul orei 14:00 la Parchetul General.
Clubul de pe strada Tabacarilor este administrat de SC Colectiv Club SRL, unde, potrivit Registrului Comertului, actionari sunt Alin Anastasescu, Costin Mincu si Paul Gancea.
UPDATE ORA 10:00 Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a anuntat ca de luni incep controale in cluburi, discoteci, mall-uri si alte spatii care presupun aglomerari de persoane. Pompierii sunt insotiti de politisti si verifica daca respectivele locatii au planuri impotriva incendiilor si daca acestea se respecta.
Primarul sectorului 4 a declarat in mai multe randuri ca a dat autorizatia de functionare. Legal, a sustinut el. Numai ca legile spun ca spatiile de alimentatie publica, precum acest club, trebuie sa aiba si avize de la Pompieri. Cine si unde a gresit, vor decide procurorii. Iar cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda penal pentru incendiul din club.
Clubul Colectiv functiona fara sa aiba avizul pompierilor.
Giani Aldoiu, reprezentant ISU: "Din punct de vedere al apararii impotriva incendiilor, nu avea niciun document, pentru ca in primul rand nu exista in evidente, nu a facut niciun fel de punct de vedere."
Pompierii spun ca nu stiau ca acest club exista. Ei nu au inregistrat nicio cerere de la patronii clubului de avizare. Cu toate acestea, in actele primariei, dupa cum o recunoaste chiar edilul sectorului 4, apare acordul de functionare al clubului.
Cristian Popescu Piedone, primar sector 4: "De hartii nu am nimic sa-mi reprosez, am indeplinti toate formele legale ale acordului de fucntionare."
Declaratia primarului Piedone este socanta. El recunoaste, public, ca a incalcat legea. Asta pentru ca o serie de hotarari de guvern si de legi obliga, pe de o parte, primaria sa avizeze astfel de spatii publice si, pe de alta parte, pe pompieri sa se asigure ca un club, restaurant sau bar este sigur din punctul de vedere al riscurilor de incendiu.
Asadar, clubul trebuia sa obtina acordul de functionare de la primarie DUPA ce erau prezentate avizele de la Directia Sanitar Veterinara si de la Pompieri. In mod normal, fara ele, Primaria nu trebuia sa aprobe, iar clubul nu ar fi avut voie sa functioneze.
Primaria Sectorului 4 a trimis un comunicat la digi24.ro despre incendiul de la Colectiv:
"In cadrul primariei exista o persoana care indeplineste atributiile de cadru tehnic in domeniul apararii in domeniul incendiilor. Facem precizarea ca aceasta persoana nu are calificarea necesara pentru identificarea, evaluarea si controlul sigurantei la incendiu, obligatie ce revine personalului ISU. Declaratia pe propria raspundere a firmei nu putea sa fie pusa la indoiala la momentul eliberarii autorizatiei de functionare. Daca organizeaza un eveniment cu mai mult de 80 de persoane, asa cum scrie in declaratia firmei pe propria raspundere, trebuiau sa ceara un nou aviz, deci e vina firmei”.
Martori ai tragediei de la Clubul Colectiv urmeaza sa fie audiati si la Politia Capitalei
Martori ai tragediei de la Clubul Colectiv vor fi audiati luni la Politia Capitalei, dupa ce procurorii vor dispune acest lucru, au anuntat pentru AGERPRES surse din DGPMB. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a preluat de la Parchetul Capitalei ancheta in cazul incendiului de la Clubul Colectiv. "Considerentele care au stat la baza preluarii au vizat caracterul complex al cauzei determinat de imprejurarile in care s-a produs incendiul, de urmarile grave ale acestuia si constatand ca pentru finalizarea urmaririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmarire penala cu implicarea unor structuri centrale ale altor autoritati, fiind necesara si alocarea de resurse logistice suplimentare", anunta sambata, printr-un comunicat de presa, Parchetul General. O echipa de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica - Biroul de criminalistica efectueaza, impreuna cu efective de politisti de la IGPR - DIC si Serviciul Omoruri din DGPMB, cercetari la fata locului.
Conturile in care puteti dona:
Donatiile se pot realiza prin transfer bancar la unul dintre conturile deschise la BRD, agentia Piata Romana:
RO36BRDE410SV29647144100 LEI
DESCHIS LA BRD
RO22BRDE410SV18508914100 EUR
DESCHIS LA BRD
RO37BRDE410SV81385954100 USD
DESCHIS LA BRD
PENTRU DONATII DIN AFARA ROMANIEI
COD SWIFT BRDEROBU
Beneficiar: Crucea Rosie Romania
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, ancheta, autorizatie, clubul colectiv,
Dată publicare:
02-11-2015 08:13