ANCHETA in dosarul Colectiv. Cine sunt cei doi angajati de la ISU care STIAU ca nu exista aviz. Ambii au fost retinuti de DNA
Doi angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au fost retinuti luni seara de procurorii anticoruptie. Cei doi sunt acuzati de abuz in serviciu, pentru ca au controlat clubul ''Colectiv'', dar nu au luat nicio masura.
Sumarul evenimentelor, luni, 9 noiembrie:
►Doi angajati ISU, retinuti de DNA pentru abuz in serviciu
►Procurorii DNA au cerut clarificari Prefecturii Capitalei
►Directorul general al Politiei Locale Sector 4 Bucuresti va fi audiat luni
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Antonia Radu este unul dintre angajatii ISU despre care vorbeau patronii de la Colectiv sustineau ca au fost in control, ba chiar ca i-au invatat ce sa faca sa nu fie in afara legii. Controlul ar fi avut loc in primavara acestui an si cei doi pompieri de la prevenire au validat ilegalitatile din Clubul Colectiv, ilegalitati care au dus la tragedia din 30 octombire. Antonia Radu a negat permament ca a facut controlul. Ea a recunoscut insa ca a fost in fosta fabrica Pionierul.
Cei doi inspectori PSI ar fi trebuit sa se asigure ca in Clubul Colectiv se respecta norme elementare de prevenirea si stingerea incendiilor, de la extinctoare, la usi de acces pentru evacuare. In schimb, sustin acum procurorii DNA, ei au fost acolo si nu au luat nicio masura.
Alti presupusi vinovati pentru tragedia din Colectiv sunt angajatii Politiei Locale Sector 4. Seful institutiei a fost si el dus la audieri. Adrian Ionescu trebuie sa explice daca a facut sau nu controale la Colectiv, asa cum sustine fostul primar Piedone, si ce nereguli a constatat. Legea spune ca ei trebuiau sa verifice clubul si sa il inchida in cazul in care erau probleme.
Pe rand, patroni, pirotehnisti, functionari publici, primari si sefi de la pompieri sau politia locala dau explicatii si vor raspunde penal. 12 persoane sunt considerate de anchetatori responsabile intr-un fel sau altul pentru moartea cumplita a 46 de oameni.
Desfasurarea evenimentelor, luni, 9 noiembrie:
UPDATE 18:15 Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Baluta, a dispus sesizarea si intrunirea comisiei de disciplina din primarie si Directia Generala de Politie Locala sector 4.
"Intrunit in sedinta extraordinara, luni, Consiliul Local sector 4 a luat la cunostinta de demisia lui Cristian Popescu-Piedone din functia de primar. De drept, in baza Legii 215/2001, atributiile ce ii reveneau acestuia vor fi indeplinite de viceprimarul sectorului 4, Daniel Baluta. In noua sa calitate, avand in vedere prerogativele ce ii revin, primarul interimar al sectorului 4, Daniel Baluta, a adoptat, ca prime masuri administrative, sesizarea si intrunirea de urgenta a Comisiei de disciplina a functionarilor publici constituite atat in cadrul aparatului de specialitate al primarului sectorului 4, cat si in cel al Directiei Generale de Politie Locala sector 4", se arata intr-un comunicat al Primariei sectorului 4.
Sursa citata arata ca, in urma analizei pe care membrii comisiei o vor realiza, vor fi stabilite masurile disciplinare ce se impun a fi adoptate fata de functionarii publici care au savarsit abateri disciplinare in exercitarea atributiilor ce le reveneau in cazul tragediei de la clubul Colectiv.
Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Baluta, a dispus ca masurile disciplinare pe linie administrativa sa fie adoptate si comunicate in cel mai scurt timp cu putinta, se precizeaza in comunicat.
UPDATE 17:20 Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi angajati de la ISU sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii sustin ca, in perioada septembrie 2014 - primavara anului 2015, George Matei si Antonia Radu, in calitate de ofiteri-inspectori in cadrul ISU Bucuresti, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca SC Colectiv Club SRL Bucuresti desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.
Concret, cei doi au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, aducandu-se astfel atingere drepturilor si intereselor legitime ale mai multor persoane fizice si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
Potrivit procurorilor, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, George Matei si Antonia Radu nu au intocmit niciun act de control si nu au intreprins vreo masura pentru ca SC Colectiv Club SRL sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti ca functionand fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.
DNA arata ca prin aceasta s-a asigurat obtinerea unui folos necuvenit in suma de 62.298 lei pentru SC Colectiv Club SRL, reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea functionarii pana la data dezastrului din 30 octombrie 2015.
UPDATE 17:10 Procurorii DNA au cerut Prefecturii Capitalei, in cadrul anchetei cu privire la incendiul de la clubul Colectiv, sa comunice daca Hotararea Consiliului Local al Primariei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012 si dispozitiile primarului au fost supuse controlului de legalitate al prefectului potrivit dispozitiilor legale, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Solicitarea DNA a fost facuta in dosarul in care se cerceteaza comiterea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual privind incendiul de la clubul Colectiv.
Potrivit surselor citate, DNA cere Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti sa comunice daca Hotararea Consiliului Local al Primariei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012 a fost supusa controlului de catre prefect, respectiv daca dispozitiile primarului sectorului 4 Bucuresti si hotararile Consiliului Local din 2012 au facut obiectul controlului de legalitate al prefectului in considerarea dispozitiilor art.19 lit. e Legea 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului.
Potrivit dispozitiilor legale din acest domeniu, primarul si consiliul local sau judetean sunt obligate sa trimita toate dispozitiile sau hotararile adoptate prefectului, iar prefectul isi exercita prerogativa de verificare a legalitatii actelor administrative.
UPDATE 16:55 George Matei si Antonia Radu, ofiteri-inspectori cu gradul de capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, au fost retinuti luni de procurorii militari ai Directiei Nationale Anticoruptie in cazul incendiului din clubul Colectiv.
UPDATE 16:00 Adrian Corneliu Ionescu, director general al Politiei Locale Sector 4 Bucuresti, va fi dus luni la sediul Politiei Capitalei, pentru a fi audiat in dosarul incendiului de la clubul Colectiv. Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Adrian Ionescu va fi audiat in calitate de martor.
Audierea lui Adrian Ionescu vine dupa ce anchetatorii au efectuat perchezitii la sediul Politiei Locale Sector 4, de unde au ridicat mai multe documente.
Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in acest caz, in care au fost deja arestate sase persoane si anume cei trei patroni de la clubul Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu -, dar si patronii firmei responsabila cu efectele pirotehnice - Daniela Nita si Cristian Nita, precum si un pirotehnist.
In paralel cu ancheta de la Parchet, au loc audieri si la Politia Capitalei, indeosebi martori si persoane ranite usor in urma incendiului.
UPDATE 12:20 Petrica George Matei, angajat al ISU Bucuresti - Ilfov, a fost adus luni cu mandat la DNA pentru a fi audiat in cazul incendiului din clubul Colectiv.
UPDATE 12:00 Antonia Radu, inspector in cadrul ISU Bucureşti, a fost adusa luni cu mandat la DNA pentru a fi audiata in cazul incendiului din Colectiv. Acum cateva zile, ea a declarat, pentru Stirile ProTV, ca nu stie nimic despre acest subiect.
Numele celor doi apar in declaratiile patronilor clubului Colectiv.
Dupa arestarea patronilor localului, a pirotehnistului care a adus moartea in local dar si a patronilor sai, precum si a primarului Piedone, e randul pompierilor de la ISU sa dea socoteala. De soarta lor se ocupa procurorii militari din DNA.
Este vorba despre pompierii de la Compartimentul de Prevenire din ISU, ce are tocmai misiunea de a preveni producerea unei astfel de tragedii. Or, patronii clubului sustin ca au fost vizitati de acestia.
La nivelul ISU exista un ordin director care cerea sa fie identificate toate localurile, discotecile si cluburile. Pompierii trebuiau sa aiba o evidenta foarte clara, atat pentru a putea interveni, cat si pentru a verifica masurile luate de patronii acestor localuri. Procurorii militari vor sa stie de ce clubul Colectiv nu ar fi fost luat in evidenta de ISU, desi patronii, dar si un vecin, spun ca ar fi fost inspectat cu luni bune inainte de tragedie, chiar de suspectii adusi acum la DNA.
Catalin Gancea, unul dintre actionarii clubului le-a declarat procurorilor „In anul 2014, atunci cand am intrat eu in club, in perioada octombrie-noiembrie, 2 persoane care au spus ca sunt de la pompieri si de la PSI, au venit la firma noastra si ne-au intrebat daca avem documentul in baza caruia putem functiona, ulterior tot acestia ne-au intocmit dosarul.” Intrebat de un avocat „Cum se numeau persoanele care s-au prezentat si au spus ca sunt de la pompieri?”, Catalin Gancea a raspuns „Tonia Radu si un baiat George. Nu erau in uniforma si nici nu s-au legitimat”. „Aceste persoane au ajuns la noi pentru ca vizitau fabrica. Ne-au recomandat sa acoperim o gaura din perete si sa schimbam un extinctor. Nu ne-au intrebat daca aveam autorizatie. Le-am explicat ca in sala au loc concerte live.Actele intocmite de catre cei 2 reprezentanti care au spus ca sunt de la PSI, au fost facute in mod gratuit”
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, isu, ancheta, club, colectiv, dosar, inspecții,
Dată publicare:
09-11-2015 10:51